Market ve pazar fiyat farkları artıyor

Market reyonları ile semt pazarları arasında oluşan büyük fiyat farkları vatandaşların tepkisine yol açıyor. Pazarda bile fiyatları yüksek olan sebze meyve, marketlerde ise daha yüksek fiyatta satılıyor. Ã?

Çerkezköy 24.01.2019 16:59:00 0
 Market ve pazar fiyat farkları artıyor

Market reyonları ile semt pazarları arasında oluşan büyük fiyat farkları vatandaşların tepkisine yol açıyor. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar, ”Ne yiyeceğimizi şaşırdık. Bütçemize göre az miktarda da olsa pahalılığa rağmen bir şeyler almaya çalışıyoruz. Çoğu zaman alamıyoruz. Sebze ve meyve fiyatları marketlerde başka pazarda başka.  Çarşı pazar fiyatları arasında çok farklılık var” dedi.

 

 PAZARDA FİYATLAR DAHA EKONOMİK

 

Vatandaşlar son on yılın en yüksek fiyatlarla sebze satıldığını ve fiyatların cep yaktığını belirtirlerken, Çerkezköy pazarcı esnaflarından Seyfi Bitkay da,”Pazarcı esnafları olarak bizler market ve manavlara nazaran çok daha az bir karla satış yapıyoruz. Örneğin 12 TL’den sattığımız biberin kilogramı market ve manavlarda yerine göre 15 -20 TL arasında satılıyor. Bize maliyeti ise 9 TL ile 9.5 TL arasında değişiyor. Bakıldığında çok az bir karla satıyoruz. Daha ucuza sattığımızda da fiyatlar aşağıya düşüyor. Mevsim olarak da kış olması nedeniyle çoğu zaman fiyatlar bir hafta içinde de farklılık gösteriyor. Piyasaya bakıldığında pazarda sebze fiyatları bu mevsimde normal. Dolayısıyla halkımızın pazarlardan alışveriş yapmasını öneriyorum” dedi.

 

PAZARDAN ALIŞVERİŞ YAPMAK HER ZAMAN KARLIDIR

 

Pazarcı esnaflarından Sinan Genç de, “Yıllardır pazar esnaflığı yapmaktayım. Bizler hangi mevsim olursa olsun az bir karla sürümden kazanmak için makul fiyatlarla satış yapıyoruz. Eğer makul fiyatlarla satış yapmaz isek o zaman pazara vatandaş gelmez. Örneğin bizde şu an pırasanın kilosu 5 TL, maydanozun demedi 1,5 TL, marulun tanesi 3 TL, yeşil soğanın kilosu 3TL, çeri domates 6 TL, domates 5 TL, salkım domates de 6-7 TL arasında değişiyor. Dolayısıyla pazardan alışveriş yapmak vatandaşlarımız için her zaman karlıdır.”dedi.

 

ORGANİK SEBZELER PAZARDA DAHA ÇOK

 

Pazarcı Mehdi Furkan ise, “Özellikle kış aylarında sebze üretmek çok riskli bir iş. Dondurduğunuzda hem  verdiğiniz emekleriniz hem de masraflarını boşa gider. Dolayısıyla sebze üreticileri de üretimlerinin karşılığını almak istiyor. Tabi ki bize gelinceye kadar fiyatlar nerden bakarsanız bakın yüzde yüzlük bir artış oluyor. Ama bizler ise kilogramını  4,5-5 liraya aldığımız ıspanağın kilosunu 6 TL’den satıyoruz. Bunun içinde de masraflarımız var, onları bile fiyata yansıtmıyoruz. Portakalın  kilosu 2-2.5 TL arasında,  elmanın kilogramı 2-3 TL’den satıyoruz. Üstelik pazarda satılan sebzelerin yüzde doksanlık kısmı ise her ne kadar bu mevsimde seralarda üretilmiş olsa bile organik sebzelerdir” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10