Gerçek dışı olduğu belgelerle ortaya çıktı

Çerkezköy- Kapaklı Pınarca'da yapılması planlanan termik santralle ilgili AK Parti milletvekillerinin "termik santralden vazgeçildiği" yönündeki beyanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığ

Çerkezköy 5.02.2019 12:52:00 0
Gerçek dışı olduğu belgelerle ortaya çıktı

Sivil Toplum Kuruluşları, Tekirdağlılar tarafından yapılan bilgi edinme başvurularına Bakanlık ve Elektrik Üretim A.Ş tarafından verilen yanıtta “Projenin ÇED raporu hazırlanma aşamasında olup ÇED süreci devam etmektedir, Bahsi geçen konular Bakanlığın takdirindedir” denildiğini belirten yetkililer, AKP Tekirdağ milletvekillerinin açıklamalarının bir dayanaktan yoksun olduğunu, hatta daha kötüsünün bir seçim aldatmacası olduğunu kaydetti.

 

MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR SÜRECEK

 

Halkın Termik santralin iptaline ilişkin kuşkularının doğrulandığını belirten Çevre Derneği yetkilileri; “İptale ilişkin AKP Milletvekillerinin beyanatları basında çıktıktan ve sosyal medya hesaplarında yer aldıktan sonra, sivil toplum örgütleri ve Tekirdağlılar Termik santralin yapılması düşünülen Pınarça’da bir araya geldik. Herkesin kafasında bunun bir seçim manevrası olduğuna ilişkin kuşkular vardı. Ne yazık ki haklı çıktık” dedi. Tekirdağ halkının termik santral konusunda kararlılığının sürdüğünü ifade eden dernek yetkilileri, “Tekirdağ halkı Trakya’nın kalbine saplanmak istenen termik santral hançeri konusunda, ölüm bacaları konusunda ‘olmaz be ya!’ demeye devam etmektedir. Mücadelemiz sonuna kadar, termik santral projesi ortadan kaldırılıncaya kadar kesintisiz sürecektir” dedi.

 

‘SANTRALLER İPTAL EDİLMELİ’

 

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül ise, Trakya’da kömürlü termik santrallerin önünü açan Çevre Düzeni Planı değişikliklerinin bir an önce iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Akgül, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ‘ÇED süreci devam ediyor’ açıklaması, projenin iptal edildiği beyanlarıyla açıkça çelişiyor. Çerkezköy’deki de dahil olmak üzere, Trakya’yı tehdit eden 3 kömürlü termik santral projesinden vazgeçilmesi gerekiyor. Bunun için, Trakya’da kömürlü termik santrallerin önünü açan, tarım ve orman alanlarını enerji üretim alanı olarak değiştiren Çevre Düzeni Planı değişikliklerinin bir an önce iptal edilmesi gerekiyor. Tüm dünya kirli enerji kaynağı kömürden hızla vazgeçiyor. EÜAŞ, Trakya’nın havasını, ormanlarını, tarım alanlarını ve su kaynaklarını kömüre terk etmekten vazgeçmeli, stratejisini yenilenebilir kaynaklara dayandırmalı. ”diye konuştu.

 

“11 BİN 230 ERKEN ÖLÜME SEBEP OLACAK”

 

Yetkililer ayrıca, Greenpeace’in Çerkezköy, Vize ve Kırklareli’de yapılmak istenen termik santral projelerinin hava kirliliği etkisi üzerine yaptırdığı modelleme çalışmasına göre, bu santrallerin 40 yıl çalışırsa toplamda 11 bin 230 erken ölüme sebep olacağını da belirtti.

 

Haber: Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10