Bölgemizin kültürel mirasını gün yüzüne çıkaracağız

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, "Meyveciliği Geliştirme" projesi kapsamında Şarköy'de 38 bin 500 zeytin fidanı, 14 bin 750 adet de bağ fidanı dağıttı. Seçimleri kazanmaları halinde ikinci

Tekirdağ 11.02.2019 15:29:00 0
Bölgemizin kültürel mirasını gün yüzüne çıkaracağız

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Şarköy Ziraat Odası iş birliğinde Mürefte Mahallesi'nde düzenlenen etkinliğe, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Cumhuriyet Halk Partisi Şarköy Belediye Başkan Adayı Alpay Var, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.  

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Programda konuşma gerçekleştiren Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen “Büyükşehir Belediyesi Şarköylü üreticilerimiz için önemli projeleri hayata geçirdi. Bugün üreticilerimize 50 binin üzerinde fidan dağıtılacak. Bu proje, ilçemiz ve üreticilerimiz için büyük önem taşıyan bir proje. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle maddi ve manevi her konuda bizlerle birlikte olan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımıza tüm üreticiler adına teşekkürlerimi sunuyorum. Büyükşehir Belediyesinin hizmet ve yatırımlarının önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini biliyorum. Büyükşehir Belediyemize güveniyoruz. Projenin hayırlı olmasını diliyorum. Hepinize saygılar ve sevgiler sunuyorum" diye konuştu.

 

“YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin tarımsal alanda yaptığı yatırımlar konusunda vatandaşları bilgilendiren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, "Görev süremiz boyunca il genelinde tarım konusunda çok farklı projeleri hayata geçirdik. Ülke genelinde cumhuriyet tarihi boyunca arıcılık konusunda belediyeler tarafından uygulanan en büyük projeyi uygulamaya koyarak "Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon" projesi kapsamında 17 bin arı kovanı dağıttık vatandaşlarımıza. Bir diğer projemiz, "Bağcılığı Geliştirme" projesiydi. Bu proje kapsamında da 6 mahallemizde 300 küsur dönüm bağın modernizasyonunu gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz işlemle birlikte masraflar azaldı, kalite ve verim artmış oldu. Bunların yanında bin 500 dönüm alanda 17 ton civarında yem bitkisi tohumu dağıttık. 3 kırsal mahallemizde sıvat yaptık. "Kırsal Turizmi Geliştirme" projemiz kapsamında köylerimizin tanıtılması adına önemli çalışmalar hayata geçirdik. Bağ ve zeytin dediğimiz zaman, kentimizde aklımıza gelen ilk ilçe Şarköy ilçemiz. Üzüm ve zeytin gibi kutsal iki ürünün daha da yaygınlaşması için çaba sarf ediyoruz. Zeytin ilimizde ve ülkemizde yaklaşık 6 bin yıllık geçmişi olan, kutsal kitabımızda, dinimizde yeri olan, çok kıymetli bir ürün. Ancak maalesef ki kıymeti yeterince bilinmiyor. Ağaç sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyoruz ama maalesef üretimde dünya ortalamasının gerisindeyiz. Bu tabloyu değiştirmek için bugünün teknikleriyle, teknolojisiyle üretim yapılmalı ve üretimi desteklenmelidir. Üzüm de bu coğrafyada çok büyük önem arz eden, aynı zamanda bu toprakların kaderi olan bir besin kaynağı. Ülke genelinde üretilen üzümün yüzde 80'i 16 il tarafından karşılanıyor. Tekirdağ da bu 16 ilden bir tanesi. Ancak son yıllarda üzümün başına gelenler hepimizin malumu. Bu ülkede son 10 yılda bağcılık yarı yarıya azalmış vaziyette. Ama kullanılan teknoloji sayesinde üretim son yıllarda artıyor. Yani biz üretimde gereğini yapıyoruz ama bu hükümet tarafından desteklenmiyor. Bugün burada 38 bin 500 zeytin fidanı ve 14 bin 750 bağ fidanını 400'ün üzerinde üreticimize dağıtacağız. Bu desteklerimiz önümüzdeki yıllarda da ihtiyaçlar doğrultusunda devam edecektir. Projelerimizde bizleri yönlendirerek cesaretlendiren ve projelerin hayata geçirilmesi noktasında her türlü desteği veren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Albayrak'a teşekkür ediyorum. Üretimin teşvik edilerek artırılması noktasında önemli olan bu projemizin tüm vatandaşlara hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

“HALKIMIZIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEĞİZ”

 

Geçen yıl Şarköy’lü üreticilere 22 bin 85 fidan dağıttıklarını kaydeden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “ Bu sene ise 38 bin 500 zeytin fidanı ve 14 bin 750 bağ fidanı dağıtacağız. Şarköy ilçemizde zirai üretim olarak çok önemli yeri olan zeytinin, üzümün ve kirazın olabildiğince desteklenmesi gerekiyor. İlçemizin tarım alanında çok önemli bir potansiyeli var. 31 Mart 2019 tarihinde halkımız bizleri tekrardan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine layık görürse çok güzel projelerimiz olacak. Bu projelerden Şarköy ilçemiz de ziyadesiyle nasibini alacaktır. Bu bölgenin kırsal alanda kalkınması için her türlü yetkiyi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanımız Hacı Aslan'a verdik. Özellikle Tekel'in özelleşmesiyle beraber bu coğrafyanın bağcılık potansiyeli maalesef çok zarar gördü. Bu bölgede 70 bin dekar bağ vardı. Maalesef bu rakam yarı yarıya düştü ve şu an 35 bin dekar bağ var. Ben, 2003 yılında Tekel'de fabrika müdürüyken üzümün kilosunu üreticilerimizden 30 kuruşa alıyorduk. Biz Şarköy'ün kaderini değiştireceğiz. İkinci dönemimizde insanlarımızın yüzünü güldürecek, daha büyük, daha güzel sosyal projelerle geliyoruz. Bölgemizin kültürel mirasını gün yüzüne çıkaracağız. Kırsal Turizmi Geliştirme projemiz kapsamında bölgemizdeki mahallelerimizi canlandıracağız. Halkımızın geçmişte olduğu gibi yüzlerini güldüreceğiz. Benim büyük bir idealim var; il genelindeki bütün tarla yollarını asfalt yapmak. Bunu başaracağız. Şarköy-Gaziköy yolu ile alakalı da bir çalışma yaptık. Ancak maalesef bu bölgede ciddi bir kamulaştırma sorunu var. Bu hattaki bütün muhtarlarımızla toplantı yapacağız. Buraların sahipleri ile görüşeceğiz. Eninde sonunda bu yolu halkımıza yakışır şekilde yapacağız. Sevgili vatandaşlarımız, her şey çok güzel olacak. Sakın karamsar olmayın. Burayı ve sizleri çok seven bir Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı var” dedi. Açılış konuşmalarının ardından 38 bin 500 zeytin fidanı ve 14 bin 750 bağ fidanı protokol üyeleri tarafından Şarköylü üreticilere dağıtılmasıyla birlikte program sona erdi.

 

 Haber/Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10