Kişisel verilerin korunması kanunu anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen eğitimler kapsamında firma üst düzey yöneticileri ile insan kaynakları yöneticilerine yönelik ''Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'â

Çerkezköy 20.02.2019 16:42:00 0
Kişisel verilerin korunması kanunu anlatıldı

Çerkezköy TSO Konferans Salonu’nda bugün 13:30-15:45 saatleri arasında düzenlenen eğitime konuşmacı olarak Avukat Begüm Demircan katılırken, eğitimde 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu amacı ve kapsamı, kanundaki tanımlar, kişisel verilerin işlenmesi şartları, kişisel verilerin işlenmesinde uyulması gereken temel ilkeler, özel nitelikli kişisel veriler ve işlenme şartları, kişisel verilerin silinmesi, yok edilmesi veya anonim hâle getirilmesi, kişisel verilerin aktarılması, veri sorumlusunun yükümlülükleri, ilgili kişinin hakları, veri sorumlusuna başvuru ve kurula şikâyet, veri sorumluları sicili ve sicile kayıt zorunluluğu, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca öngörülmüş suçlar ve kabahatler konularında katılımcılara bilgi verildi.

 

‘’KANUNU AMAÇ, KAPSAM VE TANIM BELİRLER’’

 

Öncelikle ‘Kanun ve Amacı’ konusunu  paylaşan Demircan, sonrasında ise Kişisel Verilerin Korunması konusunu detaylı olarak katılımcılara aktardı. ‘’ Kişisel Verileri Korumak’’ konusunu ele alan Av. Demircan seminerinde öncelikle kanunun belirlenmesi konusuna yer verdi. Av. Demircan, ‘’Herhangi bir kanuna baktığınızda kanunun oluşturulmasında bir amaç, kanunu kapsayan bir hedef kitle ve o kanunun belirli bir tanımı olması gerekir’’ dedi. İşçi ve işveren ya da başka bir durum üzerinde oluşturulacak kanunun belirtilen bu üç unsur olmaksızın kanun olamayacağı noktası üzerinde durdu.

 

KİŞİSEL VERİ SAKLARKEN BUNLARA DİKKAT
 

Kişisel verileri sistematik ya da fiziksel şekilde kaydeden gerçek veya tüzel kişilerin mutlaka bilgilerini işledikleri ilgili kişinin açık rızasını alması gerektiğini özellikle vurgulayan Av. Begüm Demircan, ‘’Örneğin bir şirkete ziyaretçi olarak gidiyoruz. Oradaki görevli personel bizim kimliğimizi istiyor ve biz kişiye kimliğimizi veriyorsak da bu dolaylı yoldan bir açık rıza olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise bu şekilde alınan verilerin çok uzun süre sistemde muhafaza edilmemesidir.’’ diye ekleyerek, bilgilerini depoladığımız ilgili kişilerin de bizden şikâyetçi olma ihtimalini de ortadan kaldıracağımızı belirtti.
 

 

BİLGİYİ ANONİM HALE GETİRME
 

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince bazı kurallar dâhilinde veri saklayabileceğimizi ileten Av. Demircan, ‘’ En fazla 2 yıl muhafaza edilmek koşuluyla öncelikle verileri toplarken dürüst olmalı, bilgilerini talep ettiğimiz kişinin açık rızasını mutlaka almalı, toplayacağımız verilerin bir amaç doğrultusunda olduğunu özellikle belirtmeliyiz.’’ dedi. Sistematik veya fiziksel şekilde toplanmış tüm bilgilerin 2 yıl sonrasında ise mutlaka imha edilmesi veya ilgili kişinin kimlik bilgileri silinerek anonim hale getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Haber: Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10