İklim değişikliği masaya yatırıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin proje sahibi, Namık Kemal Üniversitesinin ortak ve TESKİ ile Trakyakent'in iştirakçi olduğu "TR2013/0327.05.0102/042 Trakya Bölgesinde İklim Değişikliği ile Müc

Tekirdağ 1.03.2019 13:59:00 0
İklim değişikliği masaya yatırıldı

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından desteklenen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yararlanıcısı olduğu "Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasitesinin Geliştirilmesi Hibe Programı" dahilinde olan proje için düzenlenen konferansa Tekirdağ Vali Yardımcısı Şahin Aslan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, TESKİ Genel Müdür Vekili Dr. İbrahim İçöz, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, akademisyenler, resmi kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri ile davetliler katıldı.   

 

GELECEĞİMİZİ CİDDİ ANLAMDA TEHDİT EDER BOYUTLARA ULAŞTI

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan konferansta açılış konuşmasını yapan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan; "Yaşlı gezegenimiz, üzerinde barındırdığı sayısız canlı türleri arasında en çok biz insanoğullarından çekmiştir, maalesef çekmeye de devam ediyor. Günümüzde insanoğlunun bitmek tükenmek bilmeyen enerji ihtiyacı iklim değişikliğini korkunç ve geleceğimizi ciddi anlamda tehdit eder boyutlara ulaştırmıştır” dedi.

 

BÖLGENİN GELECEĞİ AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR

 

Günümüzde ilgili akademik çevrelerin ve düşünce dünyasının, iklim değişikliğinin hat safhalara ulaştığını ve geri dönülemeyeceğini açık şekilde belirttiğini dile getiren Aslan, “Bu durumun değiştirilmesi için dünyanın dört bir yanında çalışmalar, araştırmalar yapılmaktadır. Kamuoyu oluşturma çabaları vardır. Biz de insanların temel ihtiyaçlarını gideren, 7 milyar nüfusa sahip olan bu kainatta 1 milyarın üzerinde insana iş temin eden, iklim değişikliğine karşı savunmasız olan tarım sektörünün benzer problemlerini farklı açılardan ele alan bir proje hazırlayıp devletin ilgili mercilerine sunduk ve bu proje 18 ay boyunca uygulanarak bitirildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, 5 vizyonumuzdan biri olarak kabul ettiğimiz tarım sektörü için bu projenin gerekli olduğu düşüncesiyle yola çıktık ve benzeri faaliyetlerimizin devamını getireceğiz. Bu konuda yapılacak tüm çalışmaları desteklemek durumundayız” dedi. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet İstanbulluoğlu da , projenin bölgenin geleceği açısından büyük önem arz ettiğini belirtti.

 

KENDİ SONUMUZU GETİRDİĞİMİZİ ANLATMAMIZ LAZIM

 

İnsan türünün, üzerinde yaşadığı gezegeni en çok örseleyen, en çok darbeleyen ve en çok zarar veren bir tür olduğunu ifade eden Tekirdağ Vali Yardımcısı Şahin Aslan,  “Bizler bu gezegenimizi maalesef her geçen gün daha fazla yaşanamaz hale getiriyoruz. Doğal kaynaklarımızı hem tüketerek hem de kirleterek diğer paydaşlarımızın aleyhine hızla bir kullanım alanı genişletiyoruz. Ama bir noktadan sonra da kendi kendimize zarar veriyoruz. Gerek doğayı tahrip etme, gerek kaynakları tüketme yoluyla iklime onarılamaz zararlar veriyoruz. İnsanımıza doğa ile savaşarak kendi sonumuzu getirdiğimizi anlatmamız lazım. Bu açıdan böylesine projeler büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

 

DAHA GÜZEL BİR KENT BIRAKABİLMEK EN BÜYÜK TEMENNİMİZ

 

Yeryüzündeki tüm canlıların nesillerinin devamlılığı için iklim değişikliğine karşı dört koldan mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “ İklim değişikliğinden etkilenen sektörlerin başında tarım geliyor. Türkiye'de tarım, hem ekonomik hem de sosyal olarak önemli bir sektördür. Bu sebeple iklim değişikliği konusunun titizlikle ele alınması ve çözüme yönelik projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu alanda en kapsamlı çalışmaları yürüten büyükşehir belediyelerinden biriyiz. İlk beş yıllık hizmet dönemimizde yaptığımız çalışmalarla iklim değişikliği ile mücadeleye doğrudan ve dolaylı olarak katkı sunduk. Bir buçuk yıldan beri devam eden ve bugün son toplantısını gerçekleştirdiğimiz proje ile 2100 yılına kadar yaşanabilecek iklimsel değişimleri gözeterek tarımsal üretim ve su kaynaklarının kullanımıyla ilgili konuları bilimsel bir çerçevede masaya yatırdık. Tüm bu zaman zarfında Tarımsal Hizmetler Dairemiz vasıtasıyla; sera gazı salınımlarında önemli bir yutak alanı olan meralarımızı, yaptığımız iyileştirme çalışmaları ile 103 bin dekar alanı rehabilite ettik. Etkin su kaynaklarına yönelik 9000 dekarlık sahada modern sulama sistemine geçtik. Bu konuda çok sayıda eğitim programı düzenledik. Yağış sularından daha fazla yararlanmak için 63 adet yeni gölet yaptık. Bazı göletlerimizin bakımını yaptık. Tarımda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için güneş enerjisi sistemleri kurduk. Önemli metan gazı salım kaynağı olan hayvansal gübrelerin doğru kullanımı için katı gübre dağıtım römorkları alıp üretici örgütlerine hibe ettik. Çevreye duyarlı ve insan odaklı bir anlayışla iklim değişikliğine uyum sağlamak amacıyla yaptığımız çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek. Yeni nesillere daha güzel bir kent bırakabilmek en büyük temennimizdir" dedi.

 

SUNUM YAPILDI

 

Açılış konuşmalarının ardından projenin tanıtımını konu alan ikinci oturuma geçildi. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Konukcu’nun, Trakya Bölgesi'nde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı Projesi hakkında katılımcılara bilgi vermesinin ardından  İklim Değişikliğinin Etkileri konusunda İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün, katılımcılara hitaben bir konuşma gerçekleştirdi. Namık Kemal Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asude Hanedarın, TR21 Trakya Bölgesi İklim Değişikliği Sonuçları konusunda gerçekleştirdiği sunumda iklim değişikliğinin Trakya Bölgesi'ne etkilerinin neler olduğunu katılımcılarla paylaşmasının ardından İklim Değişikliği ve TR21 Trakya Bölgesi Ekstrem İklim Olayları konusunda söz alan İklim Uzmanı Ferat Çağlar, konu hakkındaki deneyimlerini anlattı.

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ANLATILDI

 

Proje Veri Toplama ve İşleme Koordinatörü Dr. Bahadır Altürk de İklim Değişikliğinin TR21 Trakya Bölgesinde Tarımsal Üretime Etkisi konusunda sunum gerçekleştirdi.  Dr. Altürk, konu hakkında görsel sunu eşliğinde bilgiler paylaştı. Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Görevlisi Dr. Erdem Bahar’ın, Proje süresince TR21 Trakya Bölgesinde İklim Değişimi ve Tarım Konusunda Yürütülen Araştırmalar hakkında detay bilgi vermesinin ardından Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da İklim Değişikliği Sürecinde TR21 Trakya Bölgesi Tarımı konusunda bir sunum gerçekleştirdi ve sunumun ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı. İklim Değişikliğinin TR21 Trakya Bölgesinde Su Kaynakları Miktarı ve Kalitesi Üzerine Etkisi konusunda söz alan - Abant İzzet Baysal Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Karakaya, konu hakkında önemli bilgiler verdi ve projenin hayırlı olmasını temenni etti. Programda son olarak Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Proje İklim Değişikliği Modelleme Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Konukcu, Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Proje Veri Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Selçuk Albut ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, 1,5 yıldır sürdürülen proje hakkında genel bir değerlendirme yaptılar ve basın bildirisi okudular. Konferans katılımcıların proje hakkındaki sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi. 

 

Haber: Mayil SEYMEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10