NKÜ ev sahipliğinde düzenlendi

Türkiye Üretim ve İhracatı Destekleme Derneği (TÜDEP) ile Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde düzenlenen Yüksek Nitelikli Endüstriyel İletkenler, Kablo ve Kablaj Teknolojileri Çalıştayı, Tekirdağ

Tekirdağ 7.03.2019 16:38:00 0
NKÜ ev sahipliğinde düzenlendi

Programın açılış konuşmasında, TÜDEP Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yetişgin, Türkiye’nin yaklaşık 5 milyar dolarlık bir kablo üretim hacmi bulunduğunu söyleyerek sektörde yer alan 200’ü aşkın firma ile Türkiye’nin küresel pazarlarda, güçlü bir oyuncu olduğunu vurguladı. Dünya kablo ve kablaj pazar büyüklüğünün 300 milyar $’ı bulduğunu, halen Türkiye’nin bu pazarla ilgili ihracat potansiyelinin geliştirilebileceğini anlattı. 2023 için sektörel  İhracat hedefinin 8 milyar $ civarında olduğunu aktaran Yetişgin, yüksek katma değer taşıyan, Ar-Ge ve inovasyon ürünü hassas sektörlere yönelik kablo üretiminin, ciddi kablo sanayicileri için büyük fırsatlar taşıdığının altını çizdi. Gelinen noktada, bir rekabet merkezi gibi çalışacak Kablo Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezinin, sanayicilere, ihtiyaç duyulan her alanda kaliteli hizmet ve Ar-G e desteği sağlayabileceğini, bununda sektörün katma değeri yüksek, teknolojik ürün üretimine katkı sağlayacağını vurgulayan TÜDEP Başkanı, söz konusu Mükemmeliyet  Merkezinin, kablo sanayicileri, üniversite, bilim adamları ve tedarik talep edenleri bir arada buluşturacak olan Çorlu’daki NKUTEK EURASIATECHNOPARK bünyesinde oluşturulacağını aktardı.

 

BUGÜN EN BÜYÜK VE ÖNEMLİ KABLO ÜRETİCİLERİ ARASINDA YER ALIYOR

 

Daha sonra söz alan, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve NKUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker, üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde yapılan bu Çalıştay’ın, hem Bölge de yer alan sanayicilere hem de üniversiteye önemli faydalar sağlayacağını dile getirdi. NKÜ bünyesinde, oldukça ciddi bir laboratuvar altyapısı bulunduğunu, bunun üniversite ile işbirliği yapmak isteyen tüm sanayicilere, projesi olan öğrenci ve öğretim üyelerine her zaman hizmet vermeye hazır olduğunu vurguladı. Geçmişte, kendisinin de bir kablo üretim firmasında yönetici olarak görev aldığını anlatan Prof. Dr. Bülent Eker, Ar-Ge ve teknoloji altyapısı sayesinde, o firmanın, bu gün en büyük ve önemli kablo üreticileri arasında yer aldığını aktardı.

 

“CİDDİ BİR PAZAR POTANSİYELİ BULUNUYORUZ”

 

TÜDEP Yönetim Kurulu üyesi ve Havacılık Endüstrileri Yerlileşme Platformu Başkanı Halil Tokel, uçak endüstrisine yönelik kablo, kablaj ve yüksek nitelikli iletken malzemeler konusunun, havacılıkta en stratejik konulardan birisi olduğunu, Trakya TÜDEP/HASUN Kümelenmesi ve bu çerçevede oluşturulacak KİTEMM Kablo Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezinin, Türk sivil ve askeri havacılığının tedarik ihtiyaçlarına büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Türkiye de, askeri ya da ticari uçakların gerek imalat gerekse bakım onarım süreçlerinde, yoğun bir kablo ihtiyacı olduğunu söyleyen Tokel, bu alana yönelmenin Türk Kablo üreticilerinin, teknoloji yoğun katma değeri yüksek bu alana yönelmelerinin, iç tüketimin yanı sıra, dost ve kardeş  tabir edilen ülkelerde de ciddi bir Pazar potansiyeli bulunduğunu vurguladı.

 

EN ETKİLİ ÇÖZÜM OLACAK

 

Çalıştay’da, kablo ve kablaj konularında kümelenmenin, teknik olarak sağlayacağı yararları ve hayata geçirilmesi planlanan KİTEMM Kablo ve İletken Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi projesinin detayları hakkında bir sunum yapan TÜDEP Yönetim Kurulu Üyesi ve Haliç Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Dr. Ahmet Erkoç, firmaların, küresel rekabette bireysel olarak verecekleri mücadelenin, kümelenme yolu ile daha etkili ve daha az maliyetli olacağını anlattı. Türkiye’den ve dünyadan, başarılı Mükemmeliyet Merkezi uygulamalarından örnekler veren Dr. Erkoç, TÜDEP, Eurasiatechnopark merkezli bir alt kümelenme ile bütüncül hedeflere yönelik çalışmaların yoğunlaştırılmasının önemini vurgulayarak, KİTEMM Mükemmeliyet Merkezinin, tam da sektörün bu tür ihtiyaçlarına en etkili çözüm olacağını söyledi.

 

HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

 

Çalıştay Programına Kocaeli Üniversitesinden katılan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Aras ise, ortalama bir ticari uçakta, 1800 kg civarında ve yaklaşık 300 km uzunluğunda kablo kullanıldığını belirtti. A 380 boyutundaki bir uçakta, bunun 550 km yi aştığını söyledi. Uçaklarda kablo konusunun, hem teknik açılardan, hem uçuş konforu hem de güvenlik açılarından can damarları olduğunu anlatan Prof. Dr. Aras, kablolamadaki sorunlardan dolayı, en küçük hataların, büyük facialarla sonuçlandığını, bunun için de kalite ve güvenlik içeren sertifikasyon konusunun hayati önem taşıdığını anlatarak, kablo ve kablolama kaynaklı uçak kazalarından örnekler verdi. Trakya ve Çorlu’nun bu tür bir ihtisas kümelenmesi için uygun bir altyapıda olduğunu belirten Prof. Dr. Faruk Aras, kurulması planlanan KİTEMM Mükemmeliyet Merkezine de her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

 

SUNUM YAPTILAR

 

Çalıştay programında, bir sunum yapan KOSGEB Tekirdağ Bölge Müdürü Esin Sayın ise, teknoloji öncelikli Ar-Ge projelerine ve kümelenme faaliyetleri çerçevesindeki işbirliği projelerine sağlanan nitelikli KOSGEB desteklerini anlatarak, bu çerçevelerde, KİTEMM ve Kablo ihtisas kümelenmesine destek sağlayabileceklerini ifade etti. Çalıştay programı içerisinde, Yapıtaş Kablo, Vatan Kablo ve Ünika Kablo firmaları ise, kendi Ar-Ge çalışmaları ve sektör hakkında bilgiler içeren birer sunum yaptılar. Yapıtaş Kablo firması ortaklarından Ali Altunbaş, havacılıkta THY Teknik yönlendirmesi ile yapılan Ar Ge ile, bazı kabloları üreterek sertifikalandırmayı başardıklarını ifade etti.

 

MİLAT NOKTASI OLACAK

 

Programın son bölümünde ise Trakya Kalkınma Ajansı adına konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ve TÜDEP Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Şahin, “2014’ten bu yana devam eden girişimlerimiz nihayet meyvelerini veriyor. Bu kapsamda kurulacak olan KİTEMM Kablo ve İletken Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’ni ve yapacağı çalışmaları ayrıca önemsiyoruz. Bu merkez ülkemizde bir ilk olacak ve sanayinin yoğun oluğu bir bölgeye hizmet edecek. Üniversite- sanayi iş birliğinin milat noktası olacak. HASUN Kümelenmesi ve bu küme kapsamında gerçekleştirilecek olan projeler konusunda biz de kurum olarak üzerimize düşeni yapacağız” dedi.  Programın kapanış konuşmasını yapan Namık Kemal Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Mümin Şahin hem sanayi kesimine, hem de üniversitenin öğretim üyeleri ve öğrencilerinin, iş dünyası ile entegrasyonuna ciddi katkı sağladığını belirterek, NKUTEK EURASITECHNOPARK bünyesinde kurulacak KİTEMM Kablo ve İletken Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin, kurulması hususunda üniversite olarak üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

 

GRUP OLUŞTURULDU

 

Çalıştay programında, interaktif bir uygulama ile, programa katılan sektör ilgilileri ve TÜDEP yöneticileri, akademisyen ve öğrencilerden müteşekkil bir KİTEMM Kablo ve İletken Teknolojileri Mükemmelliyet Merkezi Çalışma ve Hazırlık Grubu oluşturuldu. 21 Kişi, 7 Firma,  8 İşbirliği kurum ve kuruluşundan oluşan KİTEMM Çalışma Grubu, Eylül 2019’daki daha kapsamlı 2. Çalıştay programına kadar KİTEMM’ in altyapı çalışmalarını hazırlamakla görevlendirildi. Daha sonra Çalıştay Programına katılan tüm katılımcılara birer “Katılım Belgesi “  takdim edilerek, toplu fotoğraf alınmasının ardından, program sona erdi.

 

Haber: Mayil SEYMEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10