KAGEDER Bakan Dönmez'in katılımı ile açıldı

Çerkezköy Kadın Geliştirme Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımı ile açıldı. Düzenlenen programda konuşan Enerji ve Tabii K

Çerkezköy 8.03.2019 21:08:00 0
KAGEDER Bakan Dönmez

Çerkezköy Kadın Geliştirme Derneği tarafından bugün saat 14:30 – 16:00 arasında düzenlenen açılış programına, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, AK Parti Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mestan Özcan, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Nuran Yeşil,  Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin, AK Parti Çerkezköy Belediye Başkan Adayı Süleyman Kozuva, Tekirdağ Milletvekili ve AK Parti MKYK Üyesi Mustafa Yel, AK Parti 26.dönem Milletvekili Ayşe Doğan,  AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mülahim Kuru ve çok sayıda kadın katıldı.

 

 

 

YAPILACAK OLAN PROJELER ANLATILDI

 

Çerkezköy Kadın Geliştirme Derneği’nin açılış konuşmasını KAGEDER Başkan Yardımcısı Dilek Akkoyun yaptı. Kadın kendini geliştirirse ailesine, eşime, çocuklarına, milletine çok daha faydalı olacağını vurgulayarak sözlerine başlayan Akkoyun, “Bununla ilgili çalışma gruplarımız projelerimiz, eğitim seminerlerimiz var. Hepinizin tüm haklımızın güçlü bir şekilde projelerimize destek vermesini bekliyorum ve önemle katılmanızı istiyoruz. Çalışma gruplarından en çok değer verdiğimiz kadınlarımızı istihdama katmak. Çocuklarını veya eşlerine destek olabilmek için ev ekonomisine destek olabilmek için evde ürettikleri ürünlerinin satışı için yapabileceği hep birlikte onlara destek olmak amacıyla üretip satmak için olarak destek olacağız. Kosgep Trakya kalkınma ajansı ve Avrupa birliği kredilerinden faydalanabilmeleri için sivil toplum örgütleriyle koordinasyonlu bir şekilde çalışacağız. En önemli sorunlarımızdan bir tanesi de aileyi bir arada tutabilmek şuanda boşanmaların yüzde 73 seviyelerine çıktı. Kadınlarımızın sosyal, kültürel, ekonomik sorunlarını çözmek adına sosyal hizmetlerimiz, psikologlarımız yaşam koçlarımız, aile ile alakalı bakanlığımız ile birlikte tüm sivil toplum örgütleriyle çalışacağız. 3’üncü projemiz ise okullar sınıf annelerimize, rehberlik öğretmenlerimize, öğretmenlerimize, öğrenci ve aile sorunları ile ilgili koordinasyonlu çalışma gruplarımız olacak.  4 projemizde yaşlı, kimsesiz ve yoksul kadınlarımıza üyelerimiz kardeş aile olacak. Sağlık gıda ve temizlik hizmetleri alabilmeleri için onlara destek olup takipçisi olacağız. Sağlıklı beslenme ve obezite ile ilgili çalışma gruplarımız olacak. 6. Projemiz gençlerimize emanet edeceğimiz ülkemizin farkındalık sağlayacak, eğitimin önemini aşılayacak proje çalışma grubumuz olacak” şeklinde konuştu.

 

“365 GÜNÜN TAMAMINDA KADINLARIMIZI ANMAMIZ GEREKİYOR”

 

KAGEDER Başkan Yardımcısı Dilek Akkoyun’un ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuşmasını yaptı. Bakan Dönmez,  “Anadolu’nun bir köşesinde içi heyecan dolu, vatan sevgisi olan kadınlarımızın bir araya gelmesi özellikle bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde burada son derece önemli. Şüphesiz 365 günün tamamında kadınlarımızı anmamız gerekiyor. Vaktinde hepimiz değerler eğitimini zaten ailemizden aldık. Ve çoğunluklada annelerimize ihtiyacımız oldu. Biz maalesef bir dönem kadını sosyal hayattan soyutlamışız. Adeta eve hapsetmişiz. Yıllar boyu savaşmışız bu coğrafyada ve kadınlarımız her zaman bizlerin yanında olmuş. Bugün ki teknik tabirle lojistik destek sağlanmış. Daha geriye gidelim. Peygamber Efendimizin eşi Hatice Validemiz tüccardı. Ticaret yapıyordu. Kervanı vardı ama peygamberimiz onun adına işletiyordu fakat tüccar olarak ekonomik hayatın içindeydi. örnekleri çoğaltmak aslında çok mümkün ama nedense bir dönem çok fazla konuşmamışız ve kadınlarımızı belli kalıplar arasından tutmaya gayret göstermişiz” dedi.

 

“BAZILARININ KAFASININ İÇERİSİNDE ÇAMURDAN KALIPLAR VAR”

 

28 Şubat sürecinde yaşananlara da değinen Bakan Dönmez, “Başörtüsü yüzünden birçok kadınların eğitimleri engellendi, işlerine engel oldular. Bugün böyle bir sorun yok yasaklar kalktı. Türkiye geri mi gitti hayır. Bazılarının kafasının içerisinde çamurdan kalıplar var. Onları kırmamız lazım. Elbette bütün görüşlerimiz aynı olamaz farklı görüşler bizim için her zaman zenginliktir. Biz buna inandık. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüzü kutlarım. Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 1934’te da Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı vermiş. Bu çağdaş ülkelere baktığımızda çok daha önde atışmış bir adım.  O tarihte birçok Avrupalı ülkede kadının seçme ve seçilme hakkı yoktu. Ona rağmen istediğimiz seviyede miyiz hayır. Ama gerek iktisadi gerek sosyal hayatımızda kadının elinin değmesi gerekiyor ki işlerin daha güzel daha istatistik olması için” şeklinde konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in konuşmasının ardından Çerkezköy Kadın Geliştirme Derneği’nin açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra KAGEDER Başkan Yardımcısı Dilek Akkoyun tarafından Bakan Dönmez’e çiçek takdim edildi.

 

“DÜNYADA HER ŞEY KADININ ESERİDİR”

 

Program TOBB Tekirdağ Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Nazan Çoban’ın konuşmasını yapmasıyla devam etti. Çoban, “Bugün burada KAGADER'in açılışına ve çalışmalarına destek vermek için buluştuk. Kadınlarımızın toplumda daha aktif yer alması için bu oluşuma, bu kuruluma başlangıç sağlayan Sayın Zeynep Bozkurt'a destek veren tüm üyeler teşekkür ediyorum. 1911'de Amerika'da 1911’de Amerika’da bulunan bir gömlek fabrikasında çıkan yangın sonucu 129 kadın işçi hayatını kaybetti. Bu büyük kaybın ardından daha adil ve eşit çalışma koşulları talebiyle birçok kadın işçi ve kadın sendikası ayaklanarak, bugün dünyanın dört bir yanında kutlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün temelini oluşturdu. Yüzyıllardır erkeklerle eşit haklara sahip olma yolunda hayatını kaybeden kadınlarımızı, saygıyla anıyorum. Unutmayalım ki milletin kalkınması kadınların sosyal hayatta daha çok var olmaları ile orantılıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Dünyada her şey kadının eseridir”. Kadın, ilk eğitimcidir. Kadın kimi zaman fabrikada işçi, laboratuvarda mühendis, kimi zaman okulda öğretmen, ailede annedir. Kadının başaramayacağı iş, altından kalkamayacağı görev yoktur. Bu sebeple kadınlarımızın gücünün farkına varmalı, onlara inanmalı ve desteklemeliyiz. Yaptığı her işe önce yüreğini sonra emeğini katan, dünyamızın yarısını oluşturan ve diğer yarısını yetiştirmeye çalışan biz tüm kadınları gönülden kutluyorum. KAGEDER’e tekrar hayırlı olsun dileklerimi sunuyor, başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

 

“GELECEK NESİLLERLE ÖRNEK OLACAĞIZ”

 

Çoban’ın ardından konuşan Kadın Geliştirme Derneği Başkanı Zeynep Bozkurt, "Kadına güçsüz anında destek olmak güçlendiğinde destek almak demektir. Bundandır ki kadının güçlenmesi önem arz ediyor. Eğitimli kadın mutlu kadın, mutlu kadın mutlu eş, mutlu çocuklar demektir. Kadın güzelleşirse her şey güzelleşir. Adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yoludur. Çünkü kadın anadır. İlk eğitimcidir. Kaliteli bir gelecek sağlıklı nesiller içindir mutlu kadın. Bütün bu dayanışmalarla gelecek nesillerle örnek olacağız. Bu tür kuruluşlar bizim için çok önemlidir. Bu kuruluş insanlar arasında birlik ve beraberliğin köprüsüdür. Değerli misafirler bunun içindir ki önceliğimiz, kadındır adımız kadın geliştirme derneğidir. Derneğimiz tek bir kişi, bir grup ya da siyasal otoriteden bağımsız olarak faaliyetlerini sürdürecek çünkü amacımız kadın birlikteliği ile kadını geliştirmek ve güçlendirmek. Elimizin ve gönlümüzün değmediği kadın kalmasın. Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü Türkiye" dedi. Program Araştırmacı Yazar Mehmet Dağıstanlı’nın Tarihi Değiştiren Kadınlar Hakkında slayt gösterimi ve Araştırmacı Yazar Özlem Akşit’in konuşması ile devam etti. Ardından Gamze Ecem Kırlı, Nuran Yeşil, Melek Şen, Ayla Uçkun ve Gonca Demirtaş'ın konuşmasıyla açılış programı sona erdi.

 

Haber/Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10