Kadınlar Günü'nü dolu dolu kutladılar

Çerkezköy Kent Konseyi tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi. Etkinlikler saat 12:30'da başlarken, etkinliklere Çerkezköy

Çerkezköy 8.03.2019 21:56:00 0
Kadınlar Günü

Kadınlar yetenekleriyle yarışıyor yarışması kapsamında Hanım Eli Sokağı’nda bulunan stantlarda kadınların el emeği göz nuru ile evde hazırladıklar çeşitli yiyecek ve el işleri sergisinin gezilmesi ile başlayan etkinlikler, kadın dayanışması yürüyüşü ile devam etti. Vatan Sana Minnettar Anıtına  kırmızı karanfillerin bırakılmasının ardından kadınlar Çerkezköylü kadın ressamlar Türkan Şans, Seyhan Gabralı, Demet Eroğlu, Nurdan Göksu, Emel Başarır, Fatoş Uçar, Yeşim Karahancı, Emine Fidan Gökalp ve Gülnur Karabaş’a ait ‘Çağdaş ressamlar sergisi gezildi.

 

 

 

“SORUNLARIMIZIN ÜSTESİNDEN HEP BERABER GELİYORUZ”

 

Serginin gezilmesinin ardından Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Eğitimi verildi. Eğitimde açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, 8 Mart Kadınlar Günü’nü kutlayarak, “Birlikte kutladığımız beşinci kadınlar günü. Aslında bir mücadele günü. Her sene konsey olarak belirlediğimiz konseptten önce bu mücadeleye atıfta bulunmak vazifemiz. Çünkü bugün, burada o günkü mücadele sonucu kabul edilmiş bir günü, anlamak için bir araya geliyoruz. Bu vesile ile de kadın olarak farklı alanlarda günümüzde hala vermeye devam ettiğimiz savaşları paylaşıyoruz, birlik oluyoruz. Empati kuruyoruz ve sadece bir günlüğüne dahi olsa sorunlarımızın üstesinden hep beraber geliyoruz” dedi.

 

 

 

“ENGELLERİ AŞARAK SAVAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Newyork kentinde 40 bin dokuma işçisinin başlattıkları grev sonucu, fabrikada çıkan yangında 120 kadın işçi can verdiğini anımsatan Serfiçe, “Yapılan cenaze törenine 10 binler katıldı. Ölen kadın işçiler anısına, Birleşmiş Milletler 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın Dünya Emekçi kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti. Çalıştıkları işin karşılığı olan ücreti alabilmek için başlattıkları mücadelenin uluslararası sonsuz etkisidir bugün. Kadın olarak bizler hakkımızı aramayı, mücadele etmeyi hiç bırakmadık. Önümüze hangi engel çıktıysa hangi yasakla karşılaştıysak, yapamayacağımız ne söylendiyse savaştık ve savaşmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

“TÜRK KADINI OLARAK ŞANSLIYIZ”

 

8 Mart 2019 anma günü için belirledikleri konseptin ‘kadınlar toplumların gerçek mimarlarıdırlar’ olduğunu ifade eden Serfiçe, “Dünyaya gelen bir bebeği büyüten, eğiten anne bir kadındır. Bu kadın anne önce bebeğine insan olmayı öğretir. Dilini bilmediği bilgisini kültürünü aktarır. Eğitilen her bir bebek geleceğin bilim adamı, doktoru, avukatı, mühendisi, siyasetçisi, öğretmenidir. Toplumu oluşturan bir parçasıdır. İşte kadın bu nedenle toplumun gerçek mimarıdır. Yoğurduğu kişilik karakter toplumu oluşturur” dedi. Ülkede erkek ve kadın sayısının rakamsal olarak da eşit olduğunu dile getiren Serfiçe, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara verdiği değer ortada. Seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere her alanda kadınların önünü açtı. Bizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyet kadınlarıyız. Bize sağlanmış hakların ayrıcalıkların kıymetini bilelim” diye konuştu.  

 

KADINLAR DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 50ʼSİNİ OLUŞTURUR

 

Serfiçe’nin konuşmasının ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çerkezköy Kadın Danışma Merkezi Müdürü Uzman Psikolog Beril Buket Bağcı da kadınlara ‘toplumsal cinsiyet eşitliği ve eşitsizliği konusunda konferans verdi.  Kadınların dünya nüfusunun yüzde 50ʼsini oluşturduğunu kaydeden Bağcı, “Bu dünya potansiyelinin de yarısını oluşturdukları anlamına geliyor. Ancak toplumsal cinsiyet eşitsizliği günümüzde çok yaygın. Bu da toplumsal ilerlemeyi engelliyor. 2014 itibarıyla 143 ülke anayasalarında kadın erkek eşitliğini garanti altına almış bulunuyor. 52 ülkenin daha bu adımı atması gerekiyor” dedi. Ekonomik açıdan geri kalmış ülkelerde kız çocuklarının sağlık hizmetleri ve yeterli beslenmeden mahrum bırakıldıkları için doğdukları andan itibaren eşitsizliklerle karşılaştıklarını kaydeden Bağcı, dünyada her yıl 15 milyon reşit olmayan kız çocukları evlendiriliyor. Bu da günde 37 bin çocuk gelin olduğu anlamına geliyor” dedi.  Küçük yaşta evlenen kız çocuklarının eğitime devam edemediğini de kaydeden Bağcı, Dünya genelinde kadınların yüzde 35ʼi eşlerinin uyguladığı fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyor.  Nerede yaşıyor olursanız olun, toplumsal cinsiyet eşitliği temel bir insan hakkıdır” dedi.

 

SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN NE YAPALILABİLİR? 

 

Kadının bir ülkenin temel taşı olduğunu kaydeden Bağcı, Kadınlara gereken değer her zaman verilmelidir. Ülkemizde son yıllarda kadına karşı şiddet olaylarına yönelik yasalar çıksa da yeterli değildir. Kadınların sağlık durumu incelenirken, hastalık ve sakatlık yönünden olduğu kadar, ruhsal ve sosyal yönden de tam bir iyilik halinin olup olmadığını irdelemek ve tanımlamak gerekmektedir. Sosyal çevre, ekonomik ve siyasal ortam sağlıklılığı belirler. Dolayısıyla kadın sağlığı da biyolojik etkenlerin yanında, sosyal ve siyasal süreçlerden etkilenmektedir” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10