Bakan Dönmez:  "Enerjisiz bir hayatı düşünemiyoruz"

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez seçim çalışmaları kapsamında dün Çerkezköy'e geldi. 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle partili kadınlarla bir araya gelen Bakan Dönmez,esnaf ziyaretinin ardÄ

Çerkezköy 8.03.2019 22:04:00 0
Bakan Dönmez: 

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Çerkezköy’e gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çınar Restaurant’ta kadınlar günü dolayısıyla düzenlenen kahvaltıya katıldı.

 

 

 

 

PARTİLİLER TARAFINDAN KARŞILANDI

 

Bakan Dönmez, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İl Jandarma Komutanı Albay Şahin Karakaş, AK Partililer ve MHP’liler tarafından çiçeklerle karşılandı. AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Şebnem Koç’un konuşmasının ardından konuşan MHP Tekirdağ İl Başkanı İlker Yücel ve AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mülahim Kuru da kadınların gününü kutladı. Kahvaltı programında konuşan Cumhur İttifakı Çerkezköy Belediye Başkan Adayı Süleyman Kozuva “Bir aydan beri sahalardayım. 31 Mart bizim için çok önemli. 31 Mart’ta erkeklerimizden 1 kişi 10 kişiyi getirecek, ama bayanlarımızdan 1 kişi 20 kişiyi getirecek” dedi. Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mestan Özcan da “Yaklaşık 105 gündür sahada geziyorum.  Kadınlarımızı bir anne ya da aile bireyi olarak görün ama sosyal hayatta da sanat dünyasında, siyasette, iş dünyasının içerisinde de görmemiz gerekiyor. Bu konuda da kendilerinin desteklenmesi gerekiyor. Bize rabbim bu işi nasip ederse bizler de büyükşehir belediye başkanlığı olarak kadınlara pozitif ayrımcılık yapacağız” dedi. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül ise “2002 yılından bu yana genel başkanımız, cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde kadınların değeri bir kat daha arttı” diye konuştu.

 

 

 

KADINLARA KARANFİL DAĞITTI

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda kadınlara karanfil dağıtan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez”  Hemen hemen gittiğimiz her yerde ilgi ve alaka ile karşılaşıyoruz. Ama özellikle kadınların ilgisi bu seçime olan teveccühleri erkeklere oranla bir tık daha yukarıda. Kadın kollarımız büyük bir fedakarlık ile bu hizmetleri yapıyorlar. Onla olmasa herhalde bugünkü başarı eksik olurdu. Kadınlarımızın, annelerimizin zaten bizim kültürümüzde ve inancımızda yeri muazzam. Biz cenneti annelerin ayakları altında olduğuna inanan bir milletiz” dedi.

 

'ENERJİSİZ BİR HAYATI DÜŞÜNEMİYORUZ'

 

Elektriksiz ve enerjisiz bir hayatın düşünülemeyeceğini belirten Bakan Dönmez “ Japoncada enerjinin karşılığı hayat. Bugünde baktığımızda enerji, toplumun hem iktisadi hayatında hem de sosyal hayatında en temel unsurlarından birisidir. Enerjisiz bir hayatı düşünemiyoruz. Şuanda belki elektrikler kesilse güneş enerjisi ile toplantıya devam edebiliriz ama hava karardığında bunu yapma imkanımız olmaz. 2000’li yılların başında elektrik tarafında da doğalgaz tarafında da sorunlarla boğuşan bir Türkiye vardı. Kabaca 100 birim elektrik tüketiyorsunuz ama 70-80 birim elektrik üretiyorsunuz. Ya ülkenin yüzde 30'unu karanlığa gömeceksiniz, ya da bu yüzde 30'u il il, ilçe ilçe paylaştırarak günün belli saatlerinde enerjisiz kalacaksınız. Eğer fabrikada çalışıyorsanız sanayiniz makineleriniz stop edecek. Elektriğin gelmesini bekleyeceksiniz. O Türkiye'den, bugün bu Türkiye'ye geldik. 30-32 bin megavat kurulu güç 89 bin megavata ulaştı” diye konuştu.

 

'BAĞIMSIZ ENERJİ KAYNAKLARINA ULAŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR'

 

Bakan Fatih Dönmez, son birkaç yıla kadar elektriğinde ithal edildiğini hatırlatarak “ Evet birinci enerji kaynakları açısında Türkiye dışa bağımlı. Tükettiğimiz petrolün ancak yüzde 7-8'ini üretebiliyoruz. Doğalgaz yüzde 2-3’dür. Var gücümüzle de aramaya devam ediyoruz.  Bir sloganımız var, 'varsa bulacağız'.  Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız da güzel bir söz kullandı. 'Bulanlar ancak arayanlardır'. Şimdi biz denizde, karada petrol, doğalgaz ne varsa aramak için elimizden geleni yapıyor durumdayız. Geçtiğimiz yıl Türkiye petrollere sadece 70 kadar sondaj yapabildik. Bu sene onu ikiye katlayacağız. 140 sondajımız olacak. Biliyorsunuz şuanda Fatih Sondaj Gemisi, Antalya'da sondajına devam ediyor. 2'nci gemiyi de aldık. İsmini 'Yavuz' koyduk. Oda önümüzdeki bir kaç ay içerisinde Akdeniz'in sondajlarına devam edecek. Dünyada bu özellikte en gelişmiş özelliklerine sahip 16 gemiden 2'si bizim. 2 tanede araştırma yapan gemimiz var. Bu gemilerimizle önce röntgenini çekiyoruz. Denizin altında ne var diye. Havada 2 uçağımız var, yol dizi görüntüleme işi yapıyor. Yüzde 80-85'ini bitirdik. Geçtiğimiz yıl Türkiye tarihte bir rekor kırdı. 1 milyon 500 metrelik sondaj yapıldı. Anadolu'yu delik deşik ediyoruz. Dışa bağımlılığı azaltmak için ne var, ne yok bilmek zorundayız. Bağımsız enerji kaynaklarına ulaşmaya ihtiyacımız var. 2 binli yılların başında sadece 5 büyükşehirde ve o büyükşehre bağlı 50 ilçede doğalgaz kullanımı vardı. Bugün 81 ilin 81'ininde de doğalgazı görüyoruz. 50 olan yerleşim biriminin sayısını 510'a çıkarttık. Yaklaşık 50 milyon vatandaş doğalgaz kullanıyor. Onlardan biriside Tekirdağ. Artık hava kirliliği sorunlarıyla boğuşmuyoruz. 2 binli yıllardan önce birçok şehrimizde maskesiz sokağa çıkılmıyor, 'hasta olursunuz' deniyordu. Türk halkı hizmetlerin en güzeline layıktır. Siz bize destek olduğunuz müddetçe bizde gece gündüz çalışırız” açıklamasında bulundu

 

'KAPALI'DAKİ GAZIN FİZİBİLİTESİYLE ALAKALI OLUMSUZ SONUÇ ÇIKTI'

 

Yerli üretimi ekonomiye kazandırmada birçok proje geliştirdiklerini belirten Bakan Dönmez, “ Kömürü tabi sadece sobalarda, kaloriferlerde değil biz santrallerimizde de elektrik üretim amaçlı kullanıyoruz. Türkiye'de yaptığımız son keşiflerle birlikte 18-19 milyarlık bir gurur elde ettik. Geçtiğimiz yıl üretimde bir rekor kırdık. Bunun arkası yüzlerce yıl önce çıkar. Biz bir taraftan da kömür ithal ettik. Onun için daha çok geldik, daha çok yenilebilir kaynaklara öncelik vermek maksadıyla bazı projeler geliştirdik. Türkiye genelinde yaklaşık 5 bin megabaytlık termik santral projesi kurduk ve bunu sağladık. Bunlardan bir kaçı Trakya bölgemizdedir. Çalıştığımız projelerden bir tanesi de Çerkezköy- Kapaklı bölgesinde. Fakat son çalışmalarda teknik ve ekonomik olarak projenin fizibilitesiyle alakalı olumsuz bir sonuç çıktığı için bu projeyi yapmaktan vazgeçtik. Bunu değerli Çerkezköy halkı ve değerli kapaklı halkına özellikle paylaşmak istiyorum. Çünkü bu zaman zaman çok dile geliyor, herhangi bir polemiğe girmeye gerek kalmadı. Gelinen son noktayı sizinle paylaşmak istedim” dedi.

 

ESNAFI DA UNUTMADI

 

Kahvaltı programının ardından Atatürk Caddesi’nde esnaf ziyareti yaparak esnafla bir araya gelen Bakan Dönmez, kadınlara karanfil dağıtarak kadınlar gününü kutladı. Mevlana Camii’nde kılınan Cuma namazının ardından Süleyman Kozuva’nın Fatih Mahallesi’ndeki seçim bürosu açılışına katılan Bakan Dönmez “ 1994 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız büyükşehir belediye başkanı olduğunda 3 şeyle mücadele etti. Bunlar çöp, çamur ve çukurdur. O dönemlerde yolsuzluk ve susuzluk ile mücadele etti. Kısa süre içinde üstesinden geldi. Uyduruk mahkemelerle siyaset dışına atmaya çalıştılar. Kağıtla mahkum ettiler; ama milletin vicdanına mahkum edemediler. Halkımız her zaman destek verdi. Cumhurbaşkanı oldu. Sadece ülkesinde değil bölgesinde, dünyada sözü dinlenen ve saygı duyulan bir lider oldu" dedi.

 

BEŞ YILDIZLI HASTANELER KAZANDIRILDI

 

Çerkezköy'ün doğal gaz kullanımıyla temiz havaya kavuştuğunu belirten Bakan Dönmez, "Bazı belediye başkanları 'Doğal gazı biz getirdik' diyorlar. Elektrik ve doğal gaz işi, hükümetin işidir. Biz izin vermezsek gelmesi de imkansızdır. Bu hizmetlerin karşılığında hükümetimiz sizlere bunları getirdi. O dönemlerde hastanelerimizde kuyruklar vardı. Şimdi ise 5 yıldızlı otel gibi hastaneler yapıldı. Muayene sistemi ile ilacınız elektronik ortamlarda hazırlanıyor. Eczaneye gittiğiniz zaman ilacınızı alıp, hemen tedaviye başlıyorsunuz. Türkiye'de ortalama insan ömrü uzadı. Erkeklerde 75, kadınlarda 80 üstü oldu. Neredeyse Batı ülkelerinde ortalama insan ömrüne yakın rakamlar. Sağlık ve sosyal hizmetlerini getirmezseniz bunlar olmaz. Sizler bunları unutmayınız ve etrafınıza da hatırlatınız" diye konuştu.

 

STK TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

 

Çerkezköy Kadın Geliştirme Derneği’nin açılışına katılan Bakan Dönmez, sonrasında da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Beyaz Konak’ta düzenlenen yemekli toplantıda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Dönmez’in programı öncesi geniş güvenlik önlemleri alınırken, katılımcılar üstlerinin aranmasının ardından restauranta alındı.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10