"Kuvveti üstün tutan zihniyetler birlik ve beraberlik taraftarı değildir"

Çerkezköy Haber Gazetesi'ni ziyaret ederek, Gazeteci Şaban Kardeş ile görüşen Saadet Partisi Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Feti Pehlivan, "Devletin devamlılığı birilerinin idarel

Çerkezköy 11.03.2019 16:44:00 0

Saadet Partisi Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Feti Pehlivan, Saadet Partisi Çerkezköy Belediye Başkan Adayı Erol Kaya ile birlikte Çerkezköy Haber Gazetesi’ni ziyaret ederek, Gazeteci Şaban Kardeş ile görüştü.

 

GENEL SEÇİMLER İLE MAHALLİ İDARELER SEÇİMLERİ KARIŞTIRILMAMALI

 

Türkiye’de devlet hiyerarşisinin merkezi hükümette olduğunu ifade eden Saadet Partisi Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Feti Pehlivan, Belediye muhtar yapılanmasına gitti. Genel mahalli idareler tabiri aslında genel seçim oluruyla değil illerin ilçelerin, belediyelerin seçimidir. Bu açıdan bakıldığında o beldelerde yaşayan kişiler kendileriyle işlerini daha uyumlu yapabilecek seçim yapmaları lazım” dedi.

 

KUVVETİ ÜSTÜN TUTAN ZİHNİYETLER BİRLİK VE BERABERLİK TARAFTARI DEĞİLDİR

 

Beka kavramının devamlılık anlamında ele alındığını belirten Feti Pehlivan, “Devletin devamlılığı birilerinin idareleriyle olmaz. Bir devletin devamlılığı o milletin birlik ve beraberlik olması ile alakalıdır. Kuvveti üstün tutan zihniyetler birlik ve beraberlik taraftarı değildir. Toplumu bölük pörçük ederler. Ve kendi bekalarını devam ettirmek için de beka sorunu vardır derler. Bunun merkezi kuvvet eksenli zihniyettir. Biz diyoruz ki bu zihniyetten vazgeçelim hakkı üstün tutan zihniyetiyle olaylara bakalım” dedi.  

 

MUTLU FERDİ OLUŞTURAMAZSAK HUZURLU BİR AİLE OLMAZ

 

İnsanların doğuştan gelen haklarının adaletli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade eden Pehlivan, 1 milyon 30 bin insan yaşıyor şu an benim ilimde. Bu insanların tek tek mutlu olmaları şart. Dolayısıyla bu mutlu ferdi oluşturamazsak huzurlu bir aile olmaz. Huzurlu bir aile olmadan da güvenli sokağı elde edemeyiz. Bugün bizim acil ihtiyacımız mutlu fert, huzurlu aile, güvenli sokak oluşumunu sağlamak” dedi. Belediye başkanlarının vaatte bulunmasının absürt bir davranış olduğunu dile getiren Pehlivan,  “Belediye başkanının vaatte bulunması gerekmiyor. İnsanı insan olarak kabul edip onun ihtiyaçlarını adil bir şekilde nasıl idare edebilirim derdinde olması lazım. Mesela bizim 11 metropol ilçemiz var. Dikkatimizi çekiyor bugüne kadar gelen belediye hizmetlerinde rant merkezli bir anlayış ikame edilmiş.  Hangi belediye başkanı seçilirse seçilsin hem kendi yandaşlarını zengin etme, rantın o ellerde toplanmasına, hem de diğer insanlarında bunu desteklemesine mahsus bir mekanizma oluşturulmuş. Şu an şehirlerimize bakın asayiş sorunları var, aile belediye okul üçlüsünün müştereken çalışma yürütmesine hasıl oluyor. Çünkü güvenli değil. Bütün bunlar günümüz belediyeleri ilgilendiren konulardır” dedi.

 

“YAPACAĞIMIZ İLK ŞEY MUTLU İNSANIN OLUŞMASINI SAĞLAMAK”

 

Yapacakları ilk şeyin mutlu insanın oluşmasını sağlamak olduğunu ifade eden Pehlivan, “Mutludan kastımız da şu, bir aile karı koca çocukları var, bunlar eğer mutlu değillerse bir sıkıntıları var olup giderilmemişse nasıl bir huzurlu aile olacaklar? Şimdi garip garip çok şeyler duyuyoruz, Tekirdağ’da 3 aileden biri boşanmayla sonuçlanıyor. Biz çocuklarımızı hangi kanalda yetiştireceğiz? Belediyenin bu noktada ailelerin hayatta sağlıklı kalabilmeleri için sağlanması gereken bütün yapılanmayı sürdürmesi lazım” dedi.

 

KÖYLERİMİZ BOŞALIYOR, ÇİFTÇİLİĞİMİZ BERBAT OLUYOR

 

Belediyelerin merkezi bir geliri bir de topladıkları vergiler ve benzeri kaynakların olduğunu onun dışında ekstra kalkınma modellerinin olmadığını ifade eden Pehlivan, “Yani burada bu kadar insan yaşıyorsa bu insanların kalkınmaları için model yok. Bu açıdan bizim 200’ün civarında projemiz var. Hayvancılık, tarım, seracılık alanında projelerimiz var. Köylerimiz boşalıyor, çiftçiliğimiz berbat oluyor. Çünkü oradaki insanımız kalkınamıyor. Mahalle yapıyorsun ama mahalleyi köyden kurtaramıyorsun. Bu doğru bir şey değil. Köylere Büyükşehir’in yapması gereken işlerden bir tanesi köylerin imar planlamalarını yaparak orada sağlıklı bir hayatın oluşmasını sağlamak. Bu Büyükşehir’in yasal olarak görevi. İnsanı merkeze almadığın zaman ne tür faaliyet olursa olsun, arıza üretmeye devam ediyor ve insanı birbirine husumetini arttırıyor. Buna razı değiliz. Bu açıdan belediye başkanının birinci derece görevi yasal olarak belirlenmiş olan temizliğidir, çöpüdür gibi asli ihtiyaçları sağlamak” dedi.  

 

BİR İNSANIN YAŞAYABİLMESİ İÇİN KARŞISINDAKİ İNSANLARA İHTİYACI VAR

 

Belediyelerdeki yönetimlerin seçildikten sonra 6 ay içinde stratejik planlamasını yaptığını ifade eden Pehlivan, “5 yıllık olarak mı düşüneceğiz, 30-40 yıl olarak mı düşüneceğiz? Şehircilikte 50 yılı baz almak zorundalar. Ama bu planlamalar bu odaklı yapılmadığı için yerel kalkınmayı modellemediği için birilerinin keyfine göre oluyor ve orada sıkıntılar had safhaya geliyor. Mutlu fert, huzurlu aile, güvenli sokağa ihtiyacımız var. Çünkü biz insan olarak tek başımıza yaşama özelliğine sahip değiliz. Bir insanın yaşayabilmesi için karşısındaki insanlara ihtiyacı var” dedi.  

 

“İNSAN MERKEZLİ BİR BELEDİYECİLİĞİ İNŞA EDECEĞİZ”

 

Ekonomik veriler ile ilgili değerlendirmede bulunan Pehlivan, “Ekonomik olarak Tekirdağ’da durum yüzde 49’u sanayi, yüzde 12 tarım, yüzde 39’u da hizmet sektörü. Sanayi yüzde 49 ama istihdam oranı yüzde 26. Yüzde 12 olan tarımın payı istihdam olarak yüzde 39. Hizmet sektörün yüzde 39 yeri var, istihdam oranı yüzde 35 olarak görünüyor. Buralarda da dengesizlikler var. Bizim bu sanayi kenti olmamız özellik. Ama aynı zamanda da topraklarımızın yüzde 59’u tarım alanı. Çok ilginç bir yapısı var Tekirdağ’ın. Bütün bunların değerlendirilmesi lazım. Önce su problemi var. Büyükşehir’in çözmesi gereken alanlardan bir tanesi o. Yüzey sularının denize akıtılması yerine depolanması ve sulamada kullanılması lazım. Sanayi de çok su harcıyor. Çerkezköy’de bir baraj çalışması var herhalde. Bunların geliştirilmesi teşvik edilmesi lazım. Yer üstü sularının toplanarak sanayide kullanılması gerekir. Ziraat odasının bir tespiti var. Topraklarından 2. Ürünü alamadıklarını söylüyorlar. Büyükşehir’e su göletleri ve su bentler yapılması gerektiğini söylediklerini belirttiler. Vatandaşların tarım hayvancılık yapılması isteniyor ama bunların desteklenmesi gerekiyor. Bunlar ciddi planlamayı gerektiriyor. Biz göreve geldiğimiz zaman insan merkezli bir belediyeciliği inşa edeceğiz inşallah” dedi. Saadet Partisi Çerkezköy Belediye Başkan Adayı Erol Kaya da yaptığı konuşmada, şu anda yapılan işleri görüyorsunuz. Ranta dayalı bir sistem var. Seçim sürecinde binalara dev resimler asmak, gereğinden fazla seçim otobüsleri kullanmak yerine insanlarla kucaklaşmak bizim için daha önemli” açıklamasında bulundu. 

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10