"Kültür, bir toplumun tanımlanmasında kullanabilecek en büyük gösterge"

Namık Kemal Üniversitesi ve Tekirdağ İl Müftülüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen "Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat" konulu sempozyumun açılış

Tekirdağ 7.04.2019 14:51:00 0

Namık Kemal Üniversitesi ve Tekirdağ İl Müftülüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Geçmişten Günümüze Tekirdağ’da Dini ve Kültürel Hayat” konulu sempozyumun açılış töreni yapıldı.

 

 

 

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumun açılış törenine Sempozyumun Onursal Başkanı Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, İdare Mahkemesi Başkanı Volkan Erdoğdu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İl Jandarma Komutanı V. Haşim Göksel, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, İl Müftüsü İsmail İpek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

AÇILIŞ KONUŞMASI YAPILDI

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyum, Dr. Öğretim Üyesi Yakup Yüksel tarafından okunan Kuran tilaveti ile devam etti.  Açılış töreninde İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin’in günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmasının ardından Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İpek ve Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin konuşma yaptı.

 

“HEPİMİZ İNANCIMIZA GÖRE YAŞARIZ”

 

Kültür’ün, bir toplumu var eden, o toplumu şekillendiren o toplumun var olmasında, o toplumun hareket tarzlarını başka toplumlardan ayırmasında en önemli göstergelerden bir tanesi olduğunu ifade eden Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “İbn-i Haldun’un dediği gibi toplumların hareket tarzlarını coğrafyası da etkiler, yediği, içtiği de etkiler, günlük bir takım mecburiyetleri de etkiler ve belirler ama toplumların kültürlerini belirlemede en büyük etken, o toplumun sahip olduğu manevi değerler, manevi dinamikler, inançlar ve dindir. Hepimiz inancımıza göre yaşarız. İnançlar birbirinden farklı olabilir ama netice itibariyle insanlar inandıkları gibi yaşarlar” dedi.

 

BİZLERLE BİRLİKTE GELEN İSLAM DİNİNİN HAYAT GEREKLERİ, BU TOPRAKLARI ŞEKİLLENDİRDİ

 

Vali Yıldırım, “Bizler Anadolu topraklarına geldiğimizde, bizlerle birlikte gelen İslam dininin hayat gerekleri, bu toprakları şekillendirmiştir. Efendimizden önceki Arap toplumunu düşünün, efendimizin gelmesiyle ve yüce dinimiz İslam’ın gelmesiyle o topraklarda yaşayan önceden çok farklı gelenek, görenek, kültür, inanç ve hareket tarzına sahip olan insanların hallerine bir bakın. Belki bunlardaki en çarpıcı örnek Hz. Ömer’in durumudur. Bu da bize gösteriyor ki; kültür, bir toplumun hakikaten tanımlanmasında kullanabileceğimiz en büyük göstergedir” şeklinde konuştu.

 

SEMPOZYUMLARIN SAYISI ARTTIRILMALI

 

Bu sempozyumların sayısının farklı konularda da olsa, farklı fakültelerde de olsa artması gerektiğini ifade eden Vali Yıldırım, “ O zaman, bizim üretkenliğimiz ortaya çıkar. O zaman, Tekirdağ’ımızda bulunan Namık Kemal Üniversitesinin kültürü diğerlerine göre bir farklılık ortaya koyar ve buradan mezun olacak, buranın diplomasını taşıyacak olan öğrenci kardeşlerimizde göğüslerini gere gere ben Namık Kemal Üniversitesinden mezun oldum diyebileceklerdir. Üniversitemizin adını her yerde, bilimsel alanlarda, kültürel alanlarda, üniversite akademik camiasında hatta uluslararası alanda çok daha sık çok daha önemsenir bir şekilde inşallah görmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

HEDİYE TAKDİMİ YAPILDI

 

Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından Prof. Dr. Saadettin Ökten’in “Şehir ve Medeniyet” konulu konferansıyla devam eden açılış töreni, hediye takdimi ile sona erdi.

 

Haber: Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10