"Türkiye'de işsiz sayısı 8 milyon 300 bini aşmış durumda"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Genel Merkez'de düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de en geniş tanımıyla işsizlerin sayısının 8 milyon 300 bini aşmı

Tekirdağ 1.05.2019 18:27:00 0

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Genel Merkez'de düzenlediği basın toplantısında 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü’ne de değindi.

 

DÜNYA EMEKLE İNŞA EDİLDİ

 

Yaptığı basın toplantısında emeğin herkes için en kutsal değerlerden biri olduğunu ifade eden Öztrak, “ Dünya emekle inşa edilmiştir. Tüm emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nı kutluyorum. 1 Mayıs Kutlamaları için, Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya giden emekçilerimizi taşıyan bir araç devrildi. Bu kazada yaşamını yitiren emekçilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralanan emekçilerimize ise acil şifalar diliyorum” dedi.

 

“İŞ CİNAYETLERİNDE DÜNYANIN ÖNDE GELEN ÜLKELERİ ARASINDAYIZ”

 

Böyle anlamı olan günlerde muhasebe yapılması gerektiğini dile getiren Öztrak,  “Emekçilerimiz ve çalışanlarımız açısından neredeyiz? Ülkemizde en geniş tanımıyla işsizlerimizin sayısı 8 milyon 300 bini aşmış durumda. Yani ben çalışarak hayatımı kazanmak istiyorum, ekonomiye katkı sunmak istiyorum deyip iş arayan ama bir türlü iş bulamayan 8 milyonu aşkın yurttaşımız var. Bugün ülkemizde yüz binlerce yurttaşımız emeklilikte yaşa takılmış, çözüm bekliyor. Yine hükümet bir program açıklamış. O programda çözüm olarak emekçilerimizin emeklerinin karşılığı olan kıdem tazminatlarına göz dikmiş durumdalar. Söz verildiği halde bir türlü çözülmeyen 3600 ek gösterge sorunu var. Bugün ülkemizde 9 milyon emekçimiz herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışıyor. Yani her 100 çalışandan 33’ü, çalışanların üçte biri kayıt dışında. Sosyal güvencesi yok. Böyle bir ortamda çalışanlarımızın geleceğe güvenle bakması da mümkün değil. Çocuk işçiler sorunu var. İş cinayetlerinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasındayız” şeklinde konuştu.

 

KESİNTİSİZ BÜYÜME İÇİN DE ŞART

 

Örgütlenme ve sendikalaşmanın sadece bu sorunların çözülebilmesi, emeğin büyümeden ve refahtan hak ettiği payı alması için gerekli değil; aynı zamanda büyümenin sürdürülebilir olması için de şart olduğunu ifade eden Öztrak, “Yani kesintisiz büyüme için de şart. Bunu artık tüm dünya kabul ediyor. Geliri adil dağıtamazsanız, büyüme kucaklayıcı olmazsa, oyunun sonunda misketler bir kişinin elinde toplanırsa ekonomi oyunu biter. O neden bütün dünya artık emekçinin yarattığı katma değerden hak ettiği payı mutlaka alması gerektiği üzerinde duruyor” dedi.

 

“KUŞKUSUZ BUNUN NEDENLERİNİN BAŞINDA SENDİKASIZLAŞMA VAR”

 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) verilerine göre Türkiye’de her 100 ücretli çalışandan yaklaşık 9’unun sendikalı çalıştığını belirten Öztrak, “Oysa aynı rakam refahın adil ve dengeli paylaşıldığı ülkelerde, örneğin Finlandiya’da yüzde 65, Danimarka’da yüzde 67. Türkiye bu sendikalaşma oranıyla Macaristan ile beraber OECD ülkeleri içinde en kötü konumda olan ülke. Türkiye’de kapsayıcı, kuşatıcı büyümeden, refahın adil ve dengeli dağılmasından bahsedemiyorsak, kuşkusuz bunun nedenlerinin başında sendikasızlaşma var” dedi.

 

“EKONOMİK KRİZ MUTFAKTA TENCEREYİ BOŞALTTI”

 

Asgari ücretin insanca yaşamak için yetersiz olduğunu kaydeden Öztrak, “Ekonomik kriz mutfakta tencereyi boşalttı. Gönül isterdi ki bugün siyasetin konusu, milletimizin bu sorunları olsun. Bunlara kafa yorup çözüm üretebilelim. Ancak seçimin üzerinden bir ayı aşkın süre geçti, hala maddi temelden yoksun, keyfi itirazlarla sürecin uzatılması için elden gelen yapılıyor. Milletin gerçek gündeminin üstü bu tartışmalarla örtülüyor” şeklinde konuştu.

 

Haber: Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10