İskan ücretlerine yüzde 50 indirim

Çerkezköy Belediyesi Mayıs ayı Meclis toplantısının ikinci oturumu bugün Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında yapıldı. Komisyonlara havale edilen gündem maddelerinin görüş?

Çerkezköy 7.05.2019 16:19:00 0
İskan ücretlerine yüzde 50 indirim

Çerkezköy Belediyesi 2019 Mali Yılı Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nın 2’inci oturumu, Belediye Meclis Salonu’nda Belediye Başkanı Vahap Akay Başkanlığında gerçekleştirildi.

 

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

 

Açılış ve yoklama ile başlayan Meclis toplantısında ilk olarak bir önceki toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 2018 Mali Yılı Gelir ve Gider Kesin Hesabı görüşüldü. Yapılan bilgilendirmede 2018 yılı gider bütçesinin 166 milyon 637 bin 166 TL tahmin edildiği ve 2 milyon 571 bin 780 TL bir önceki yıldan devir yapılmış 169 milyon 208 bin 946 TL toplam ödenek verildiği ve bunun 134 milyon 40 bin 790 TL olarak gerçekleştiği ve gerçekleşme oranının yüzde 81 olduğu kaydedildi. 2018 yılı gelir bütçesinin ise 166 milyon 637 bin 166 TL tahmin edildiği, yıl içinde 124 milyon 441 bin 369 TL tahakkuk ettiği, tahakkuk oranının yüzde 75 olduğu, 110 milyon 120 bin 754 TL brüt gelir ve 108 milyon 506 bin 637 TL net gelir gerçekleştiği, gerçekleşme oranının ise yüzde 98 olduğu, toplam tahakkukun 163 milyon 489 bin 128 TL olduğu, 2018 yılı net tahsilatın 108 milyon 506 bin 637 TL olduğu ifade edilirken, tahsilatın toplam tahakkuka oranının yüzde 66 olduğu vurgulandı. 2018 mali yılı gelir ve gider kesin hesapları ile meclis tarafından oy çokluğu ile kabul edildi.

 

“ÖZEL KALEM BÜTÇESİ ARASINDA YER ALMAKTADIR”

 

İlgili gündem maddesi hakkında konuşan AK Partili meclis üyesi Mikail Çelik “ Bu maddede detayları incelemek gerekiyor. Bize bu rakamlar yüksek geldi. Doğrudan teminlerin yüzde 10’u aşması nedeniyle de bu maddeye red verdik” dedi. Çelik’in bu sözleri üzerine konuşan Başkan Akay “ Keşke fahiş rakam gördüklerini detaylı isteseydiniz. Biz yardımlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Ramazan iftarları, etkinlikler, vatandaşlarımıza günlük verilen yemeklerin hepsi özel kalem bütçesi arasında yer almaktadır” dedi.

 

HİSSE SATIŞI OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

Gündemin ikinci maddesinde yer alan Çerkezköy ilçe sınırları içerisindeki muhtelif parsellerde bulunan belediye hissesinin satışı konulu yazı görüşüldü. Komisyon tarafından yapılan bilgilendirmede “ Kızılpınar mahallesi 393 ada 23 nolu parselde bulunan tamamı 228 metrekare miktarındaki belediyemize ait 11/2400 oranındaki 1.05 metrekarelik hissenin malikine satışının yapılması konusu oy birliği ile kabul edilmiştir” denildi. Komisyonun aldığı bu kararda meclis tarafından oy birliği ile kabul edildi.

 

“YÜZDE 50 İNDİRİM YAPILDI”

 

Bir önceki toplantıda Tarife Komisyonu ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün İskan Harçları hakkındaki talebi görüşülerek, Belediyemizin aldığı iskan muayene ücretlerinin 2, 7, 44 ve 72. Maddelerinde Aralık ayına kadar yüzde 50 indirim yapılması Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile kabul edildi. Komisyon raporu hakkında bilgilendirmede bulunan CHP’li meclis üyesi Gökay Keleşoğlu “ Geçtiğimiz mecliste AK Parti ve CHP olarak müteahhitlerimizin ve halkımızın talepleri doğrultusunda sıkıntılar vardı. Biz de komisyon olarak bir fiyat belirleme konusunda yol aldık. Parti grupları görüştükten sonra yüzde elli olması için komisyonunu topladık.Alınan kararla kriz ortamında müteahhitlerin sorunlarını kolaylaştırabileceği, belediyemize kriz ortamında hem ek gelir sağlayabileceğini düşünerek böyle bir tavsiye kararı oluşturduk” dedi.

 

“FARKLI VE AVANTAJLI BİR İLÇEYİZ”

 

Ak Parti grubu adına konuşma gerçekleştiren meclis üyesi Adem İçli “ Alınan karar için sizlere teşekkür etmek istiyorum. Biz bu çalışmaların ruhsat harçları, tevhid harçları, emlak vergileri gibi diğer harçlarla ilgili de çalışmalar yapılmasını talep ediyoruz” dedi. Ruhsat harçlarıyla ilgili bugüne kadar müteahhitlerin indirim talebi geldiğini kaydeden Başkan Akay” Bu konuyla ilgili iskan harçları, ruhsat harçlarıyla ilgili çevrede araştırma yaparsanız yüzde 40 düşüktür. İndirim yapma anlayışımız da yoktur. Burada afaki görünen bazı rakamları belli seviyelere indirelim istedik. Zaten Çerkezköy’ün plan notlarına baktığımız zaman 11 ilçe arasında farklı ve avantajlı bir ilçe olduğunu göreceksiniz.Plan notlarının vatandaşa, müteahhitlere sağladığı avantajları kamuya da aynı avantajı sağlayabilmesini de hep beraber düşünebiliyor olmamız gerekiyor. Ruhsat harçlarıyla ilgili düzenlemede indirim yapılmasını doğru bulmuyorum. İskan almakta zorlanan ve bizlere taleplerini ileten vatandaş ve müteahhitlerin süreli olarak Aralık ayında tarife güncelleme dönemine kadar bu seviyede iskan harçlarını tutalım” dedi.

 

‘HERKESİN BAŞKANIYIM’ SÖZÜNÜ HAVADA BIRAKMIŞTIR”

 

İskan muayene ücretlerindeki yüzde 50 indirimin ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay Belediye Meclisi’nin Haziran ayı Meclis toplantısının 10 Haziran Pazartesi günü yapılacağını belirtti. Komisyona havale edilen gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından AK Parti Grup Sözcüsü Sait Yazı dilek ve temenniler kısmında konuştu. Yazı “ Seçim öncesinde meydanlarda herkesin başkanıyım dediniz. Yalnız seçimler biter bitmez mazbatayı alır almaz belediyede çalışan bazı arkadaşların yerlerinde değişiklik yapıldı. Bu arkadaşların incelediğimizde bir çoğu tamamı sanki belediye başkanının yanında seçim çalışmalarında yanında bulunmamış arkadaşlar gibi görüntü sergileniyor. Başkanımızın ‘herkesin başkanı’ olacağım kelimesini havada bırakıyor. Meclis üyesi adayımız Ali Çolak’ın eşinin mevcut görevinden alınıp spor komplesine çalışan olarak gönderilmesi örnektir. Diğer isimler de bizde mevcuttur. Bunu kamuoyunun ve meclisin takdirine bırakıyorum” dedi.

 

“TÜM BİRİMLERİ EŞ DEĞER KABUL EDİYORUZ”

 

Yazı’nın bu sözlerine cevap veren Başkan Akay “ Herkesin başkanıyım sloganı ile girdiğim seçimlerde herkesin belediye başkanı sıfatıyla ve vatandaşın takdiri ile geldiğimin altını çizmek istiyorum. Belediyede yer değişikliği olmuştur ve olmaya da devam edecektir.  Tüm birimlerinin birbirinden farkı olmayacaktır. Seçim çalışmasında bulunmamış arkadaşlardan seçilmiş olması gibi bir ifadede bulundunuz. Ben Vahap Akay olarak Çerkezköy Belediyesinde çalışan hiçbir arkadaşın benim yanımda çalışmaya katılmasına dair asla talimat vermedim. Bu konuda da çok hassasiyet gösteriyorum. Bu çatı altında siyaset yapması gereken birisi varsa oda yasanın vermiş olduğu yetkiyle belediye başkanlarıdır. Belediyedeki yer değişikliklerinin takdiri ise belediye başkanlığı makamına aittir.Bundan sonraki kararlarda tüm birimlerini eş değer kabul ederek herkesin yeri değişebilir, herkes her yerde görev yapabilir. Bu pencereden bakıyoruz ve bu pencereden bakmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10