Yağışlar endişelerimizi ortadan kaldırdı

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, son günlerde bölgesel olarak yağan yağmurların ekili alanlara can verdiğini ve çiftçilerin endişelerini ortadan kaldırdığını söyled

Çerkezköy 13.05.2019 17:26:00 0
 Yağışlar endişelerimizi ortadan kaldırdı

Son dönemlerde yağan yağmurların buğdaya can verdiğini kaydeden Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak “  Geçen yıl olduğu gibi bu yılda Nisan’da yeterli yağış olmadı ve son günlerde bölgesel olarak yağan yağmurlar, tüm ekili alanlarımıza özellikle de buğdaya can verdi. Yağışlar şu an yeterli değil, bereket havalarda biraz serin gidiyor bu serinlik de toprağı nemli tutuğu için buğday kendini besliyor. Önümüzdeki günlerde daha yağışa ihtiyacımız var.Eğer ister genel ister bölgesel olsun yağış bekliyoruz” diye konuştu.

 

BU YIL TABAN FİYATLARI ERKEN VERİLDİ

 

Bu yıl buğday taban fiyatlarının erken belirlendiğini kaydeden Toprak “ Buğday taban fiyatı bu güne kadar her yıl hasat yaklaşıldığında yada hasattan sonra taban fiyat açıklanıyordu.Bu yıl buğday taban fiyatı erken açıklandı. Açıklanan taban fiyat 1 lira 30 kuruştur. Bu taban fiyat açıklandığında mazot 4 liraydı, şimdi ise mazot 6 lira 50 kuruşa yükseldi. Erken açıklanan taban fiyat daha çiftçinin cebine girmeden maliyetlerin artması ile erimiş oldu. Hasat zamanı bu konuda bir iyileştirme yapılır mı , yapılmaz mı bilemiyorum. Ama bu verilen fiyat yine çiftçimizin masraflarını karşılayamayacak” diye konuştu.

 

BU YIL REKOLTE BEKLİYORUZ

 

Geçen yıl buğday da rekolte düşüklüğü yaşadıklarını ve hiçbir çiftinin beklediği ürünü elde edemediğini kaydeden Toprak, bu yıl beklentilerin çok olduğunu ifade eti. Toprak “ Geçen yıl buğdaydan rekolte bekliyorduk, ancak tam tersi oldu. Ayçiçeğinde rekolte patlaması yaşadık ve buğdayda rekolte düşüklüğü oldu.Tüm bölge çiftçileri olarak havalar tam olarak ısınmadan ve buğday renk değiştirmeden yani saramaya başlamadan önce daha yağışa ihtiyaç var.Eğer beklentilerimiz doğrultusunda önümüzdeki günlerde biraz daha yağmur yağarsa şu anda çok güzel olan buğday daha iyi olacak verimde yükselecek. Şuan da buğday başak yapmaya başladı ve 15 gün içinde tane yapacak. 45 gün içinde de hasadının yapılacağını düşünüyorum. Tüm çiftçilerimize bereketli bir hasat yılı diliyorum” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN 


0282 726 91 91
0282 747 65 10