Yüceer: İktidar çiftçiyi unuttu

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer çiftçilere yapılan destekleme ödemelerine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamasında iktidarın çiftçilere hala destekleme

Tekirdağ 28.05.2019 18:17:00 0
Yüceer: İktidar çiftçiyi unuttu

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer basın açıklaması yaparak çiftçilerin umutla beklediği ödemelerin yapılmadığını hatırlattı.

 

ZOR ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞIYORLAR

 

Yüceer, “Her yıl nisan ayında açıklanan mısır ve ayçiçeği desteklemeleri bu yıl açıklanmadı.” dedi. Çiftçilerin zor günler geçirdiğinin altını çizen Yüceer açıklamasında, “ Çiftçilerimiz her geçen gün daha zor şartlar altında üretim yapmaya çalışıyorlar. Birçok çiftçimiz de artık toprağı ekmeyi bıraktı. Üretiminden vazgeçmelerinin sebebi üretmek istemedikleri için değil, üretmeye güçleri yetmediği için” dedi.

 

“ÇİFTÇİYİ KAYGILANDIRIYOR”

 

Tekirdağ’ın önemli bir tarım merkezi olduğunu kaydeden Yüceer “ Tekirdağ ülkemizin tarım depolarından biri. Ayçiçeği ve mısır Türkiye’de en çok Tekirdağ’da, Trakya bölgesinde üretiliyor. Verimli topraklarımız var fakat her geçen gün daha az ekiyoruz. İktidar her seçim döneminde vaat ettiği destekleri vermiyor. Ayçiçeği ve mısır üreticisi başta olmak üzere çiftçilerimiz destek ne zaman verilecek diye soruyor. İktidar çiftçimizi unuttu, hatırlamaya da niyeti yok. Desteklerin açıklanmaması çiftçiyi kaygılandırıyor” diye konuştu. Geçtiğimiz yıl çiftçilere yapılacak tarımsal desteklemelere dair 21 Şubat 2018 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı, 26 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini vurgulayan Yüceer, “ Ancak mayıs ayının sonuna gelmemize rağmen destekler hala açıklanmadı.” dedi. Çiftçilerin bayramdan önce desteklemelerin yapılmasını beklediğini hatırlatan Yüceer, “ Bırakın bayramdan önce ödemelerin yapılmasını hala Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanmadı” açıklamasında bulundu.

 

YAPILACAK DESTEKLER SON DERECE ÖNEMLİ

 

Yüceer, yapılması gereken desteklerin önemine değindi. Yüceer “ Tarımsal üretimin her geçen gün zorlaştığı ve belirsizleştiği bir ortamda çiftçiye nefes olabilecek desteklemelerin hâlâ açıklanmaması kırsaldaki üretim motivasyonunu olumsuz etkiliyor.” dedi.  Artan girdi maliyetleri ve giderler sebebiyle kendini çeviremez duruma gelen çiftçinin üretimden çekildiğini söyleyen Yüceer, “Çiftçimiz girdi maliyetleri ve enflasyon karşısında savunmasız kalmakta piyasa şartlarında ezilmektedir.” dedi. Yüceer, “ Ezilen çiftçimiz için desteklemeler yeterli olmasa da birer can suyu anlamı taşıyordu. Fakat iktidar desteklemeleri yapmayarak çiftçimizi kaderine mahkum bırakmıştır.” dedi.

 

ÜMİTLERİ KALMADI

 

Açıklamasına iktidarın çiftçiler için son derece önemli olan desteklemelere ilişkin açıklama yapması gerektiğini ifade eden Yüceer “ Çiftçimiz her geçen gün yoksullaşıyor, üretim bitiyor. Üretmenin maliyeti bu kadar yükselmişken iktidar çiftçilerin beklediği haberi bir an önce açıklamalıdır. Her geçen gün çiftçimiz yok oluyor. Seçim meydanlarında toz pembe gösterdikleri tablo ortada. Bırakın desteklemeyi, destekleme yapılacağına dair çiftçilerimizin ümidi dahi kalmadı.” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10