Tekirdağ'da 17.Macar günü etkinliği

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından organize edilen 55. Tekirdağ Uluslararası Kiraz Festivali kapsamında 17. Macar Günleri etkinliği düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Etkinlikte, Türk-Macar dostluğunun pekişm

Tekirdağ 9.06.2019 18:21:00 0
Tekirdağ

Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Rakoczi Müzesi'nde gerçekleştirilen 17. Macar Günleri etkinliğine, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Macaristan Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, çok sayıda vatandaş ve Macaristan'dan gelen misafirler katıldı.

 

“DOSTLUĞUN GELİŞMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ”

 

Türk ve Macar milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende Rakoczi Müzesi önünde bulunan anıta çelenk sunulması ile devam etti. Törende ilk konuşmayı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak gerçekleştirdi. Tekirdağ'ın Macarlar için büyük önem arz ettiğini ifade eden Albayrak “ Tekirdağ, Türk-Macar dostluğu için büyük önem arz eden şehirlerimizden birisi. Yakın zamanda 11 ilçe belediye başkanımızla birlikte Macaristan'a giderek kardeş şehirlerimizi ziyaret edeceğiz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, tarihi dokuları canlandırmak üzere hayata geçirdiğimiz 2 önemli projemiz var. Bunlar; Miras Atölyesi 1 ve Miras Atölyesi 2 projelerimiz. Bu projelerimiz kapsamında restorasyonunu tamamladığımız Mikes Kelemen Evi'ni Türk-Macar Kültür Evi olarak, Türk-Macar Dostluk Derneği'ne teslim edeceğiz. Bunun yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Macaristan Büyükelçiliği ve Türk Macar Dostluk Derneği arasında İyi Niyet Bildirgesi imzalayacağız. Yapacağımız hamlelerle Türk-Macar dostluğunun pekişmesi ve daha da gelişmesini sağlayacağız. Hepinize saygılar ve sevgiler sunuyorum" diye konuştu.

 

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

 

Albayrak’ın ardından konuşma gerçekleştiren Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, "Türk-Macar dostluğunun en iyi şekilde yaşandığı şehirlerin başında gelen Tekirdağ'da bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Tekirdağ, Macaristan'da yaşayan herkesin bildiği ve misafirperverliği ile anılan bir şehir. Tekirdağlılar, 18. yüzyılda Macar Kahramanı Prens Rakoczi'ye ev sahipliği yaptı. Prens Rakoczi, uzun yıllar burada yaşadı. O anlamda Macaristan için önemli bir şehir burası. Biz de Türk-Macar dostluğunun daha da gelişmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne ve Süleymanpaşa Belediyesi'ne bu anlamlı etkinlik için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

 

“HER TÜRLÜ KATKIYI YAPMAYA HAZIRIZ”

 

Türkler ve Macarların tarih boyunca birbirleriyle güzel ilişkileri olan iki ulus olduğunu kaydeden Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım “ Atalarımız uzun süre bir arada yaşadılar. Türkler ve Macarlar arasında her zaman için dostluğa dayalı, çok güzel ilişkiler kurulmuştur. Bu bağlarımızı ve ilişkilerimizin daha ileri düzeye taşınması için her türlü katkıyı yapmaya hazırız. Türk-Macar dostluğunun hayatın her alanında daha da gelişeceğine olan inancım tamdır. Hepinize saygılarımı ve sevgilerimi sunuyor, 17. Macar Günü etkinliklerimizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Mikes Kelemen Evi, Türk-Macar Kültür Evi olarak, Türk-Macar Dostluk Derneği'ne teslim edilldi. Ayrıca Tekirdağ Büyükşehir Bekediyesi Macaristan Büyükelçiliği ve Türk Macar Dostluk Derneği arasında İyi Niyet Bildirgesi imzalandı ve protokol üyeleri Rakoczi Müzesi'ni gezdiler.

 

Haber/Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10