Çerkezköy'e 100 milyon dolarlık yatırım

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın (MENA) en büyük biyoteknolojik ilaç firmalarından CinnaGen İlaç, Çerkezköy'de 100 milyon dolarlık yatırımla üretim tesisi ve Ar-Ge merkezini açtı. Kısa sü

Çerkezköy 14.06.2019 17:48:00 0
Çerkezköy

Önceki gün gerçekleştirilen açılışa Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’ın yanı Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 26. Dönem Çorum Milletvekili  Ecz. Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, 23. ve 24. Dönem İstanbul Milletvekili  Ecz. Mehmet Domaç, Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Harun Kızılay, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Hasan Türkez, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Direktörü Prof. Dr. Şaban Tekin, CinnaGen İlaç Kurucu Ortağı ve CEO’su Ferhat Farşi, İlaç sektörü temsilcileri ve yabancı konuklar katıldı.

 

“BİYOTEKNOLOJİ PAZARI OLUŞTURUYOR”

 

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından program kurumsal tanıtım filminin izlenmesiyle devam etti. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren CinnaGen İlaç Kurucu Ortağı ve CEO’su  Ferhat Farşi, dünyadaki ilaç sektörünün 1.4 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını  belirtti. Farşi, “Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında yıllık yüzde 14’lük büyüme ile lider konumunda. Şu anda dünyada 17’nci sırada olan ülkemiz 2 yıl sonra 15’nci sıraya ulaşacak. Ancak buradaki büyüme aynı zamanda başka bir tehlike barındırıyor. Türkiye bu alanda ithalatçı bir pazar olabilir. İlaç sektörünün en önemli bölümünü biyoteknoloji pazarı oluşturuyor. Pazar büyüklüğü 2019’da 460 milyar dolar. 3 yıl içerisinde Türkiye’deki biyoteknoloji pazarı şu anki ilaç pazarının büyüklüğünü geçecek” dedi.

 

“2-3 MİLYON DOLARLIK HARCAMA YAPIYORUZ”

 

Türkiye’nin geçen yıl 8 milyar liranın üzerinde biyoteknolojik ilaç ithal ettiğini kaydeden Farşi, “2018’de kanser ve insülin için 1’er milyar lira, kan hastalıkları için 500 milyon lira ve göz için 375 milyon liralık biyoteknolojik ürünü dışarıdan satın aldık. Bir kimyasal ilacın kilogram başına ortalama ihracat değeri 17 lirayken biyoteknolojide bu kilogram başına 1 milyon dolar. Ar-Ge harcamaları ve teknoloji transferi çok yüksek sadece bir ürünün geliştirilmesi için bazı denemelerde 2-3 milyon dolarlık harcama yapıyoruz” diye konuştu

 

 

12 ÜLKEYLE ANLAŞMA TAMAM


Cinnagen İlaç’ın faaliyete geçmesi ile birlikte ilk yıl 150 milyon dolarlık bir biyoteknolojik ithalatın önüne geçilmesi planlanıyor. Bugün itibari ile bu alanda net ihracatçı olmak için ilk resmi adımları attıklarını aktaran Ferhat Farşi, “Moldova,Cezayir, Bosna-Hersek, Fas, Ürdün, Katar, Hindistan, Sırbistan, Senegal, Sri Lanka, Vietnam ve Ekvator gibi ülkelerle anlaşma imzaladık. Avrupa’ya ihracat yapmak için tüm aşamaları tamamlıyoruz. İki yıl sonra tüm Avrupa ülkelerine ilk ihracatımızı başlatacağız. Avrupa’ya satacağımız ilk ürün MS hastaları için geliştirdiğimiz ilaçlar olacak” şeklinde konuştu.

 

TÜRK BİLİM İNSANLARINI BEKLİYOR

 

Çerkezköy’de yaptıkları yatırımın 30 milyon dolarlık bölümünü fiziki, 70 milyon dolarlık bölümünü ise teknoloji transferi olarak gerçekleştirdiklerini anlatan Ferhat Farşi, “Bu alanda en çok zorlandığımız yer donanımlı bilim insanı bulmak. Türkiye şimdiye kadar bu alanda yetişmiş insan kaynağını hep ABD’deki yüksek teknoloji şirketlerine kaptırıyordu. Biz kurduğumuz tesiste ABD’li bilim insanlarını da çalıştırıyoruz. Bünyemizde 200 doktoralı eczacı bulunuyor. Artık bu alanda çalışmak için ABD’ye giden bilim insanlarımızı geri döndürme zamanı” dedi.Ferhat Farşi’nin konuşmasının ardından TÜBİTAK Genetik Mühendislik ve Biyoteknoloji Enstitü Direktörü Prof. Dr. Şaban Tekin, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Genel Sekreteri  Prof. Dr. Hasan Türkez, 26. Dönem Çorum Milletvekili Ecz. Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, 23. ve 24. Dönem İstanbul Milletvekili Ecz. Mehmet Domaç, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Harun Kızılay konuşma gerçekleştirerek fabrikanın hayırlı olması temennisinde bulundu.

 

 

“İHRACATIMIZI ARTIRACAKTIR”

 

Programda konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım “ Bir ülkede ilaç endüstrisinin varlığı; hem insan yaşamını doğrudan etkileyen sağlık ve tedavi hizmetleri sunması hem de yüksek katma değer, ileri teknolojiye dayanan yapısı nedeniyle stratejik ve ekonomik olarak kritik önemdedir.Burada açılan fabrika ülke ekonomisine katkıda bulunacak, işsizliği azaltarak istihdam sağlayacak ve ihracatımızı artıracaktır. Şimdiden 12 ülkeyle anlaşma sağlanması ihracatımız açısından mutluluk verici bir gelişmedir. Burada yapılan ilaç üretimi ekonomimize, istihdamımıza katkısı olmasının yanı sıra şifa bekleyen, hastalıkları olanlara umut olacak, bu insanların yaşama yeniden tutunmalarını, sağlıklı, mutlu bireyler olmalarını sağlayacaktır. Üretilecek ilaçlar üzerinde "Made in Turkey" yazması ve bu ilaçların Tekirdağ’da üretilmesi dolayısıyla iki defa mutluluk ve gurur duyuyorum.Açılışını yaptığımız bu fabrikanın ülkemize, ilimize hayırlı olmasını, insanlığa faydalı olmasını diliyorum” diye konuştu. Açılış, kurdele kesimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu. 

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10