Zümbül: Yazın araçlarda neden yaz lastikleri kullanılmalı

Çerkezköy Zümbül Oto Lastik işyeri sahibi Ali Zümbül, yazın araçlarda kullanılan yaz lastiklerinin hava koşullarına uygun yaz lastikleri olması konusunda sürücüleri uyardı.

Çerkezköy 30.06.2019 09:55:00 0
 Zümbül: Yazın araçlarda neden yaz lastikleri kullanılmalı

YAZIN NEDEN YAZ LASTİKLERİ KULLANILMALIDIR

 

 Ali Zümbül, “Havaların ve yolların sıcaklık seviyelerinin yükseldiği yaz mevsiminde hem güvenli hem de daha  konforlu sürüş için gerek  minimum yakıt tüketimi için tüm sürücülerin lastik seçimleri konusunda doğru ve araçlarına uygun lastik almaları konusunda  karar vermeleri çok önem taşımaktadır. Yazın kış lastiği kullanmak özellikle şu nedenle sakıncalı, fren mesafesi uzar ve anında duramazsınız. Özelliklede hızlı girilen keskin virajlarda, aracın yumuşak lastik yanaklarının etkisi aracı beklenenden fazla yatırarak sürücüleri öngörülmeyen bir direksiyon hareketi refleksine itmektedir. Dolayısıyla aşırı toparlama hareketinin kimi zaman aracın takla atmasına sebep olur. Bu nedenle her zaman yaz ve kış olmak üzere mevsimine göre araçlara mevsim şartlarına uygun lastik takılması çok önemli.  Yaz aylarında aşırı sıcaklara dayanıklı ve kullanılan araca uygun olan yaz lastiklerinin takılması hem can güvenliği, hem aracın yol tutuşu hem de yakıt tüketimi açısından önem taşımaktadır. Hiç bir zaman aracınıza  uygun olmayan lastik takmayın. Kullandığınız araca uygun lastik takılmadığında, yakıt tüketimi artar, can ve mal güvenliğiniz büyük ölçüde tehlikeye girer. Hem can,hem mal güvenliği ve ayni zamanda  lastiğin  daha verimli ve uzun ömürlü kullanmak ve de aracın performansı  acısından fazla süratten kaçınılmalıdır” dedi.

 

 

KULLANILAN ARACIN JANTINA UYGUN YAZ LASTİĞİ TAKILSIN

 

Zümbül  “Yaz lastiğini cazip hale getiren iki önemi vardır.Yakıt tüketimi ve sürüş güvenliği. Eğer yaz aylarında kış lastiği kullanmaya devam ederseniz, çok daha fazla yakıt tüketmekle kalmaz, otomobilinizin çekiş gücünde kayıplara  neden olursunuz. Sıcak havalarda yaz lastiği kullandığınızda, ABS ile fren yaparken ortalama yüzde 40 daha kısa mesafede durabilirsiniz. Ayrıca bu lastikler, düzensiz yıpranmayı önlediği için lastik ömrünü de uzatır ve  araç sahibini de ek masraftan kurtarır. Yaz lastikleri aracın marka ve tipine göre yani aracın jantına göre  değişkenlik gösterdiği için kullanılan araca göre kışın yazında yaz lastiği takılması çök önem taşımaktadır.”diye konuştu.

 

YENİ LASTİK ALMADAN ÖNCE ŞUNLARA DİKKAT EDİLMELİ

 

Zümbül yeni lastik alırken de dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı, “Otomobil üreticilerinin önerdiği lastiklerin boyutlarının dışına çıkmamalı, yeni lastik alırken dikkat edilmesi gerekenler sıralamasında  bu durum en başta yer almaktadır. Ancak  bazı özel durumlar için kullanılan teknik kitapçıklara ve detaylara göre lastiklerin boyutları değişkenlik gösterebilir. Lastiğin genişliğini artırmak, aracın viraj ve yol tutuş kabiliyetlerini doğrudan olumlu şekilde etkileyici özelliğe sahiptir. Dolayısıyla lastiklerin kesit genişlikleri artmaya başladığı zaman ıslak zemindeki kızaklanma riski de bununla doğru orantılı olarak artar. Lastiğin serisi ve profili değiştirildiği takdirde lastiğin çevresi de değişeceği için kilometre saatleri yanlış gözükmesine neden olabilmektedir” diye bilgi verdi.

 

 Haber/Seyit SÜREN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10