Büyükşehirden 25 milyonluk proje

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından KDV dahil 25 Milyon 600 bin TL maliyetle hayata geçirilen Süleymanpaşa Katlı Yeraltı Otoparkı ve Meydan Düzenlenmesi'nin açılışı yapıldı. Göreve geldikte

Tekirdağ 18.07.2019 16:06:00 0
Büyükşehirden 25 milyonluk proje

Süleymanpaşa Hükümet Caddesi'nde düzenlenen açılış törenine Tekirdağ Vali Vekili Tayyar Şaşmaz, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Aslan Yurt, İl Jandarma Komutanı Şahin Karakaş, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İlçe Belediye Başkanları, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Mümin Şahin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Ünsal, TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz,  Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

220 ARAÇLIK YER ALTI OTOPARKI İLAVE EDİLDİ

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Bülent Doğan, katlı yer altı otoparkı ve meydan düzenlemesi projesi ile ilgili bilgiler verdi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilmeye başlanılmış olan ve Özel Proje I Alanı olarak adlandırılan alanda büyükşehir belediyesi tarafından bugüne kadar toplam 10 adet taşınmazın kamulaştırıldığını, 9 adet binanın da yıkıldığını belirten Doğan, Özel Proje I Alanı'nda başta düşünülmemiş olmasına rağmen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın talebi ve Anıtlar Kurulu’na yaptığı başvuru sonucu projenin, 220 araçlık yeraltı otoparkı ilave edilerek meydan altına işlevsellik kazandırıldığını dile getirdi.

 

 

ENGELLİ VATANDAŞLAR DA DÜŞÜNÜLDÜ

 

Otoparkın giriş ve çıkışlarını aynı yerden yapıldığını söyleyen Doğan, “Bunun bazın nedenleri var. Birincisi; Valilik ile yeni yaptığımız meydan arasındaki yol, yaya yolu olarak planlanmıştır. Bu nedenle o bölgeden otoparka giriş çıkış yapmamız uygun bulunmamıştır. Ayrıca üst yol ve alt yol arasında yükseklik farkı nedeniyle çok uzun rampalar yapmamız halinde otoparka bugünkünden daha az araç girebilecektir. Yine güvenlik açısından araç giriş çıkışlarının tek noktadan yapılması daha uygun bulunmuştur. Meydan üstüne çıkan 3 adet asansör ve merdiven çıkışı yangın yönetmeliğine uygun olarak yapılmış olup engelli vatandaşlarımız da düşünülmüştür” dedi.

 

TABİ ZEMİNE UYULARAK EĞİLİMLİ İNŞA EDİLDİ

 

Düzenlenen meydan alanının 4 noktasında ciddi kot yükseklik farklarının bulunduğunu kaydeden Doğan, valilik önü, Rüstem Paşa Külliyesi ve eski meydan arasında bütünselliğin korunması amacıyla meydanın tabi zemine uyularak eğilimli inşa edildiğini dile getirdi.

 

 

35 AĞAÇ, BİN ADET DE ÇALI TÜRÜ BİTKİ DİKİLDİ

 

Projenin maliyeti ile ilgili de bilgiler aktaran Doğan “Projenin toplam maliyeti KDV dahil 25 Milyon 600 bin TL. 9 bin 900 metrekarelik parsel alana inşa edilen 4 bin 185 metrekare oturum alanı ve toplam 7 bin 408 metrekare inşaat alanına sahip 20'si engelli otopark yeri olmak üzere 250 araç kapasiteli Süleymanpaşa Katlı Yeraltı Otoparkı'nda ayrıca 4 araçlık oto yıkama alanı, ibadethane, 2 asansör, 3 yangın merdiveni, teknik birimler, süs havuzu ve şehir balkonu olarak tabir edilen amfi yer alıyor. Alanımıza 35 ağaç, 1000 adet de çalı türü bitki dikilmiştir” dedi. Kent meydanı ile sahil arasındaki ulaşımı sağlayan yaya aksının, merdivenli park olarak yeniden projelendirilerek kurul tarafından onaylandığını ve Haziran ayında yer tespiti yapılarak inşaatına başlandığını kaydeden Doğan, birçok şehirde zaten küçük olan kent meydanları, yapılaşmanın etkisi ile daha küçülürken Başkan Kadir Albayrak'ın öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi ile kamulaştırılmalar ile kent meydanının büyütüldüğünü söyledi. Doğan “Tekirdağ Kent Meydanı inşası sosyal belediyecilik anlayışının en önemli araçlarından bir tanesi. Kent meydanları kentleri tanımlayan en önemli alanlardır” diyerek otopark ve meydan düzenlemesinin tüm vatandaşlara hayırlı olmasını temenni etti.

 

SÜLEYMANPAŞA'YA NE KADAR YATIRIM YAPSAK AZDIR

 

Projeden dolayı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a teşekkür eden Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel de “Süleymanpaşa sadece Tekirdağ'ın değil, Trakya'nın gözdesi olan bir ilçe. Bu neden Süleymanpaşa'ya ne kadar yatırım yapsak azdır” dedi.  Süleymanpaşa'daki nüfus artışını da düşündüğü zaman otoparka olan ihtiyacının daha da ortaya çıktığını söyleyen Yüksel “Katlı Yeralaltı Otoparkı ve Meydan düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İlçemizde yaşayan her vatandaşımız her şeyin en güzelini hak ediyor. Bunun için de gerek Büyükşehir Belediye Başkanlığımız gerek Süleymanpaşa Belediyesi durmadan çalışıyor. Gerçekleştirilen projelerde, bizden önce görev yapmış belediye başkanlarımızın da payı var” diyerek eski başkanlara da teşekkür etti.

 

 

MODERN VE ESTETİK BİR MEYDAN KAZANDI

 

Açılış, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın konuşmasıyla devam etti. Süleymanpaşa’nın otopark ihtiyacını karşılayacak Katlı Yeraltı Otoparkı ile modern ve estetik bir meydana kavuştuğunu kaydeden Albayrak, “Göreve geldikten sonra Süleymanpaşa ilçemize, büyük dünya kentlerinde olduğu gibi modern ve estetik bir meydan kazandırmak amacıyla gerekli çalışmaları yapmaya başladık. Depreme dayanıksız olan ve kullanım ömrünü dolduran Eski Hizmet Binamızın yıkımını gerçekleştirdik. Binanın civarındaki ağaçları iş makineleriyle 19. Fırka Anıtının bulunduğu park alanına naklettik. Sonrasında hafriyat çalışmaları yapıldı ve Katlı Yeraltı Otoparkımız inşa edildi. En nihayetinde peyzaj mimarisinin güzel bir örneği olan çevre düzenleme çalışması gerçekleştirildi. Toplam üç kattan oluşan, 7 bin 408 metrekare, 220 araç kapasiteli Katlı Yeraltı Otoparkı ilçe merkezindeki otopark ihtiyacını karşılayacak” dedi.

 

PROJE BUNUNLA SINIRLI DEĞİL

 

Vatandaşların kent kimliğiyle uyumlu, kültür varlıklarının daha fazla ön plana çıkarıldığı, modern ve estetik bir meydana kavuştuğunu belirten Albayrak, Süleymanpaşa Meydan Düzenleme Projesi’nin bununla sınırlı olmadığını dile getirdi. Geçtiğimiz yıllarda Bedesten civarında başlattıkları çevre düzenleme çalışmalarının, Süleymanpaşa Katlı Yeraltı ve Meydan Düzenleme Projesi’nin tamamlanmasıyla büyük bir ilerleme kat etmiş olduğunu ifade eden Albayrak, buna ek olarak Süleymanpaşa Merdiven Park projesinin de devam ettiğini, meydan ve sahil arasında bulunan merdivenleri, Merdiven Park Projesi kapsamında yine modern bir mimari anlayışıyla yeniden düzenlediklerini belirtti.

 

“KENTİN ŞEHRESİ DEĞİŞECEK”

 

Bu proje de tamamlandığında gerek Tekirdağlılar, gerek kente şehir dışından gelen vatandaşların kültür varlıkları ile modern mimari unsurlarının uyumlu bir bütün oluşturduğu bir alanda sosyalleşme imkanı bulacağını söyleyen Albayrak, önümüzdeki süreçte Süleymanpaşa Meydanı’nı daha da büyüteceklerini ve tüm bu çalışmaların sonucunda kentin çehresinin değişmiş olacağını kaydetti. Albayrak, Süleymanpaşa Katlı Yeraltı Otoparkı ve Meydan Düzenlemesinin hayırlı olmasını temenni etti.

 

 

“KENTİMİZ YENİ BİR KİMLİK BULACAK”

 

Tekirdağ Vali Vekili Tayyar Şaşmaz da açılışta yaptığı konuşmada “Hepinizin bildiği gibi kentleri gösteren, kentlere kimlik veren o kentte bulunan meydanlardır. Avrupa’ya ve diğer ülkelere baktığımızda o ülkeleri güzelleştiren, o şehre kimlik veren şehirlerinin meydanlarıdır. Aynı zamanda da o kentte bulunan tarihi dokuyu gösteren tarihi yapılar, tarihi binalardır. Bugün, törenini yaptığımız alanda tarihi doku olarak tarihi yapılar var ama ilimize kimlik kazandıracak olan yeterli büyüklükte, anlamlı bir meydan bulunmuyordu. İşte bugün Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın uyguladığı projeyle, şuanda açılışını yapacak olduğumuz katlı otopark ve meydan düzenlemesi, kentin kimliğinde önemli bir yeri olacaktır” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdele keserek Süleymanpaşa Katlı Yeraltı Otoparkı ve Meydan Düzenlenmesi'nin açılışını gerçekleştirdi.

 

Haber / Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10