Yunanistan'ın ENOSİS hayali 45 yıl önce ebediyen sulara gömüldü

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 45'inci yıldönümü dolayısıyla Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği'nde dün saat 10.30'da program düzenlendi. Düzenlenen pr

Çerkezköy 21.07.2019 08:13:00 0
Yunanistan

Vatan toprağı için hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi anarak konuşmasına başlayan  Yarlıgan, “Bu topraklar için toprağa düşen kahraman şehitlerimize selam olsun. Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda kanları ile Misak-ı Milli sınırlarını bizlere vatan yapanlara, selam olsun Kore’de, Kıbrıs’ta kefensiz yatanlara. Milletin varlığı, vatanın bağımsızlığı, ay-yıldızlı şanlı bayrağımızın ve devletin bekası uğruna, şahadet mertebesine erişen aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin daima yanında olduğumuzu her fırsatta hissettirmenin en anlamlı örneğini oluşturan 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 45’inci yıldönümünde saygıyla selamlıyorum” dedi.

 

“TÜRKİYE DERHAL HAREKETE GEÇMİŞTİR”

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs’ta soydaşlarımızın can güvenliğini sağlamak ve bölgeye barış getirmek amacıyla harekat başlattığını kaydeden Hasan Hüseyin  Yarlıgan, “İşte bu günlerde şafak ve sevgi yumağı oluşturan Türk Milleti’nin her ferdi adeta bir Yunus Emre’dir, bir Mevlana’dır, bir Hacı Bektaş-ı Veli’dir ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bundan 45 yıl önce Kıbrıs’ı ilhak ederek, Türkiye’yi batıdan güneye kuşatmak ve bu suretle Türkiye’nin yaşam alanını daraltmak isteyen Yunanistan, 15 Temmuz 1974’te EOKA’cı katillere darbe yaptırarak, Ada’ya kan ve gözyaşı getirmiştir. ENOSİS hayallerini gerçekleştirmek üzere planlanan bu darbe girişimine Türkiye gereken karşılığı vermek üzere derhal harekete geçmiştir. Londra ve Zürih anlaşmaları gereği garantör devlet olan Türkiye, Kıbrıs’ta barışı tesis etmek, soydaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve Türkiye’ye yönelik olan tehdidi ortadan kaldırmak amacıyla Ada’ya müdahale kararı almıştır” ifadelerine yer verdi.

 

“KIBRIS TÜRKÜ ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMUŞTUR”

 

Yapılan harekat sonrası Yunanistan’ın ENOSİS hayalinin suya düştüğünü de belirten  Yarlıgan, “Türk Ordusu 20 Temmuz 1974’te, Kıbrıs’ta başarılı bir harekat icra ederek, Kıbrıslı soydaşlarımızı yok olmaktan kurtarmıştır. Kıbrıs Türkü’nü 1878 yılından beri hasret duyduğu özgürlüğüne kavuşturmuştur. Böylece Yunanistan’ın ENOSİS hayali Akdeniz’in karanlık sularına ebediyen gömülmüştür. Senelerdir Kıbrıs’ta her türlü şiddet ve zulme uğrayan Kıbrıs Türk’ü, hiçbir zaman pes etmemiş, 20 Temmuz’da Mehmetçikle kucaklaşana kadar kimliğini ve varlığını gerektiğinde canını ortaya koyarak korumasını bilmiştir. Bizler sadece Kıbrıs için değil, yurdumuzun bölünmez bütünlüğü uğruna verilen görevi her zaman yerine getirmeye hazırız. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Kıbrıs Barış Harekatı’nda şahadet şerbetini içen 498 şehidimizi, aramızdan ayrılan vefat eden gazilerimizi rahmetle anıyorum. Hayatta olan gazilerimize uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum” diye konuştu.  Yarlıganın konuşmasının ardından Gaziler günün anısına toplu fotoğraf çektirdiler ve sonra anılarını anlattılar.

 

GAZİLER ANILARINI ANLATIRKEN HEYACANLANDI

 

TMGD Çerkezköy Temsilciliği üyesi Kıbrıs gazilerinden Hüseyin Özsoy, Mehmet Kır, Fuat Karakaş, Hasan Hüseyin Yarlıgan, Mehmet Koç Kıbrıs Barış Harekatında yaşadıkları olayları, anıları anlattı. Kıbrıs gazileri Kıbrıs’a  barış getirmek ve Kıbrıs Türkünü Yunan ve Rum zulmünden kurtarmak için yapılan Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk askerinin gücünü, barışçı yönünü ve  kararlılığını bir kez daha tüm dünyaya gösterdiklerini  dile getirdiler.

 

Haber / Seyit SÜREN

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10