Komisyon Ergene Havzası'nda inceleme yapacak

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Çorlu ve Ergene'de vatandaşları evinden çıkamaz, çocukları sokakta oyun oynayamaz hale getiren ağır kokuyu TBMM gündemine taşıdı. Ay

Tekirdağ 29.07.2019 14:39:00 0
Komisyon Ergene Havzası

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle kapsamlı bir soru önergesi veren Milletvekili Aygun, Çorlu’da Havalimanı’na yakın Emlakbank Konutları bölgesinde başlayan kokunun Türkgücü Mahallesi’ne kadar yayıldığını belirterek “Kokunun bölgedeki geri dönüşüme ilişkin bir fabrikadan kaynaklandığı düşünülmektedir” dedi.

 

“VATANDAŞLARA ZARAR VERİYOR”

 

Aygun, Ergene Sağlık Mahallesi’ne yayılan ağır kokunun vatandaşları ve çocukları dışarı çıkamaz hale getirdiğini belirterek “Sağlık Mahallesi, adı ile tezat bir şekilde ‘sağlıksız’ bir hava ile karşı karşıyadır. Büyük bir çevre felaketine dönüşen Ergene Nehri’ndeki artan kirliliğin ve Nehir etrafında arıtmasız çalışan fabrikaların, bölgedeki koku sorununu giderek ağırlaştırdığı bilinmektedir. Ergene ve Çorlu ilçelerinde her geçen gün artan koku sorunu, vatandaşlarımıza hem psikolojik hem fizyolojik açıdan zarar vermektedir” dedi ve Anayasa’nın 56. Maddesi’nde “Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu”, “devletin herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama görevine sahip olduğu” hükmü yer aldığına işaret etti.

 

“DUYARSIZLIK VATANDAŞLARI ÜZÜYOR”

 

Bakanlığın Anayasa uyarınca koku sorununa neden olan kaynakları bularak bir an önce gereken önlemleri alması gerektiğini kaydeden Aygun, “Tekirdağ’da bu konuda ilgili makamların ve mülki amirlerin soruna olan duyarsızlığı da vatandaşımızı oldukça üzmektedir” dedi.  Aygun soru önergesinde şu soruları yöneltti: “Çorlu’da yaşanan ve giderek artan koku sorununun kaynağı nedir? Kaynağı tespit edebildiniz mi? Tespit ettiyseniz bu konuda nasıl bir önlem alacaksınız? Ergene’de artan ve giderek ağırlaşan koku sorununun kaynağı bulunmuş mudur? Bu konuda ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz? Ergene ve Çorlu’da arıtmasız çalışan fabrikaların tespitine dönük denetimleri arttırıp, bu konuda köklü bir çözüm üretecek misiniz? Ergene ve Çorlu’da yaşayan vatandaşlarımızın feryadına kulak vererek, bölgeyi “temiz ve solunabilir” hava kalitesine kavuşturabilecek misiniz?”

 

YERİNDE İNCELEYECEKLER

 

Ergene ve Çorlu’daki vatandaşlar, ağır koku nedeniyle, savcılıklara giderek suç duyurusunda bulunmaya başlarken, TBMM Dilekçe Komisyonu, artan şikayetler üzerine 30 Temmuz - 1 Ağustos 2019 tarihlerinde Ergene Havzası’na giderek gelişmeleri inceleme kararı aldı.   

 

Haber / Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10