Aygun: İktidar neden taban viyatı açıklamıyor

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, "Tekirdağ'ın sarı gelini" olarak bilinen ayçiçeğe çiftçinin üretim maliyetlerini karşılayan taban fiyatı verilmesini istedi. Aygun, bu fiyat

Tekirdağ 30.07.2019 15:12:00 0
Aygun: İktidar neden taban viyatı açıklamıyor

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun “Sarı gelin olarak nitelenen ayçiçeğimizin üreticisini üzdüler. Yüzde 37 yağı olan ayçiçeğinin kilosuna geçen yıl 2.32 lira fiyat verilmişti. Bu yıl Çukurova’da hasadı yapılan ayçiçeğine tüccar 2.30 TL’den yani geçen yılın çok altında fiyat verdi. İktidar neden hala taban fiyatı açıklamıyor” diye tepki gösterdi.

 

İKTİDARA TABAN FİYAT ÇAĞRISI

 

Tüccarın çiftçinin mazot, gübre, ilaç fiyatlarındaki artışı ve enflasyondaki patlamayı pas geçerek bu yıl 2.30 TL fiyat vermesine tepki gösteren Aygun, “İktidar, bunu engellemeli bir an önce taban fiyatı açıklamalıdır. Bu fiyat, 2.8 TL’nin altında olmamalıdır. Çiftçi kan ağlıyor, Sırbistan’dan ayçiçek alıp, Türk üreticisini vurdular” dedi. Aygun, Türkiye’de hasat dönemi yapılırken, Sırbistan’dan 105 bin tona yakın ayçiçeği ithal edilmesini eleştirerek, “Bu yıl Çorlu’da 12. Tarım Fuarını yapıyoruz, ama gelecek yıllarda fuar yapabilecek çiftçi bulabilecek miyiz” diye sordu.

 

AYÇİÇEK ÜRETİCİSİ ÜZGÜN

 

Çiftçinin üretim maliyetlerini karşılayan fiyat verilmedikçe sürdürülebilir üretim yapılamayacağını ifade eden Aygun “ Ayçiçeği ve buğday paritesi 1’e, 2’dir. Yani 2 kilo buğday, 1 kilo ayçiçeğine tekabül etmelidir” çağrısı yaptı. Sırbistan’dan 59 kalemde sıfır gümrükle ithalat yapıldı. Bu kalemlerin arasında buğdayda yer almaktadır. Türkiye,,makarna ihracatında İtalya ile başa çarpışıyor ama siz Sırbistan’dan makarna ithalatına izin veriyorsunuz. Trakya’da hasat yapılırken 105 bin ton ayçiçek yağı ve ayçiçeği ithalatına izin veriyorsunuz. Nerede milli duruş!” dedi.

 

“EKONOMİ ÇÖKÜŞTE”

 

Geçen hafta Bosna’ya gittiğini anlatan Aygun, “Sırplardan et ithalatı yaparak, Boşnak Müslüman kardeşlerimizin kalplerine derin hançer vurmuşuz” diye konuştu. Çiftçilere yapılan tarımsal destek ödemelerinin de taksitli hale getirildiğine vurgu yapan Aygun, “Bu vatandaş,  taksitli alışverişi biliyordu da taksitli tarım ödemesini yeni öğrendi. Çiftçi hasat yaptı, ama ürün prim desteğinin ne olacağını hala bilmiyor” dedi. Aygun, işsizlik oranının yüzde 13’lerde olduğunu, genç işsizliğin tavan yaptığını, 8-8.5 milyon kişinin işsiz olduğunu vurgulayarak, “Çocuklarımızı, gençlerimizi üniversitelere gönderiyoruz ama 4 gençten 1’i işsiz. Batık kredi miktarı 117.2 milyar lira! 1 Ocak- 22 Temmuz arasında icra dosyası sayısı 5 milyon 487 bin 546’a ulaşmış.Yani ekonomi çöküşte” diye konuştu.

 

Haber/Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10