Dereyi kirleten işletmeye 144 bin lira ceza uygulanıp kapatıldı

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Kapaklı Karaağaç Deresi'nin renk değiştirmesine neden olan boya üretimi yapan işletmeye 144 bin 394 lira idari para cezası uygulanıp, faaliyet durdurma kararı a

Çerkezköy 31.07.2019 16:26:00 0
Dereyi kirleten işletmeye 144 bin lira ceza uygulanıp kapatıldı

Karaağaç mahallesinden geçen ve Ergene Nehrine boşalan Çorlu deresi, çevresinde kurulu fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle zehir yuvasına döndü. Geçtiğimiz gün bir fabrika tarafından atılan kimyasal nedeniyle mavi-yeşil akan dere’nin içler acısı hali görenleri şaşkına çevirmişti.

 

ÇALIŞMA BAŞLATILDI

 

Trakya'da kirliliğiyle gündeme gelen Ergene Nehri'nin kolu olan Çorlu Deresi'ne dökülen Karaağaç Deresi, dün akşam saatlerinde kirlenerek, yeşil- mavi renklere bürünüp, önceki gün akmaya başladı. Kirliliğin görülüp, ihbar edilmesi üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, dere boyunca çalışama yaparak, dereden incelenmek üzere numuneler aldı. Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Karaağaç Deresi'nin kirliliğine ilişkin yapılan açıklamada, ihbar üzerine teknik personelin kısa sürede dereye intikal ettirildiği ve çalışma başlatıldığı belirtildi.

 

 

YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

 

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada “ Karaağaç Deresi boyunca yapılan incelemede Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ne ait yağmur suyu hatları kontrol edilmiş, yağmur suyu çıkış hattından Karaağaç Deresi'ne mavi renkli atık suyun verildiği ve bu nedenle derede renk değişiminin olduğu gözlemlenmiştir. Söz konusu yağmur suyu kanalının takip edilerek incelenmesi sonucunda mavi renkli atık suyunu yağmur hattına deşarj eden ve 'masterbatch granül boya üretimi' konusunda faaliyet gösteren işletmenin kirlilik kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu işletmeye ait yağmur suyu kanalı ile Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ne ait yağmur suyu hattının Karaağaç Deresi'ne çıkış noktasından atık su numuneleri alınmış ve analiz edilmek üzere yetkilendirilmiş laboratuvara gönderilmiştir. Söz konusu işletmenin faaliyetinin durdurulmasına yönelik idari yaptırım kararı alınmış olup, alınan atık su numunelerinin analiz sonuçlarına göre 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümlerine doğrultusunda ayrıca işlem yapılacaktır” dedi.

 

144 BİN 394 TL PARA CEZASI UYGULANDI


Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce Karaağaç Deresi'nde kirliliğin kaynağını oluşturduğu tespit edilen işletmeye 144 bin 394 liralık para cezası uygulanıp faaliyeti durduruldu. Atık su numunelerinin sonuçlarına göre de yeniden işlem yapılacak.

 

 

 

“GEÇ SAATLERE KADAR BURADAYDIK”

 

Rengi mavi-yeşile dönen derenin etrafında yaşayan mahalle sakinleri, duruma tepki göstererek yetkililere seslendi.Kapaklı Belediye meclis üyesi Özgür Cengiz “ Eskiden bu bölgede derenin ıslahı konusunda sorun yaşıyorduk. Sonra dilediğimiz yatırıma 2014 yılında kavuştuk ve kamuoyu olarak ‘Burada temiz su göreceğiz’ diye düşünmüştük. Fakat süreç öyle gelişmedi. Sürekli burada rengarenk sular görmeye başladık. Dün de bunun bir örneğini yaşadık. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüştük ve dün gece geç saatlere kadar buradaydık. Şükürler olsun bu kez konunun kaynağını bulduk” dedi.

 

“ZEHİRLENİYORUZ”

 

Çevre katliamının mahallenin kanayan yarası olduğunu kaydeden Kapaklı Belediye meclis üyesi Metin Kanat “ Sanayi bölgesinde yaşıyoruz ve bu firmalar nihayetinde burada insanlara ekmek veriyor. Hepsi için konuşmuyoruz ama bu dereye kimyasalı bırakan firmalar için konuşuyoruz. Ellerini vicdanlarına koysunlar. Görüyorsunuz derenin hemen kenarında insanlar yaşıyor. Bu kimyasalları buraya bırakarak insan sağlığına zarar veriyorlar. Zehirleniyoruz” dedi.

 

 

“26 YIL ÖNCE BALIK TUTUYORLARDI”

 

26 yıldır Kapaklı’da ikamet ettiğini kaydeden Karaağaç Kazım Karabekir Mahalle muhtarı Çetin ÖZhan “ 26 yıl önce buraya geldiğimizde o dönemdeki insanların balık tuttuğunu biliyorduk. O zamanlar o dere bembeyazdı. Şimdi hali bu, görüyorsunuz. Sanayinin bize getirdiği zararlardan biri de bu. Bunun önlemlerinin alınmasını istiyoruz.’’ dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10