Harf inkılabının 91'inci yıl dönümü kutlandı

Yeni Türk alfabesinin Tekirdağ'da uygulanışının 91. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında çelenk sunma töreni ve konferans düzenlendi.Programda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı

Tekirdağ 23.08.2019 18:30:00 0
Harf inkılabının 91

Süleymanpaşa ilçesindeki 50. Yıl Harf İnkılabı Anıtı’nın önünde gerçekleşen çelenk sunma törene Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Garnizon Komutanı Tank Kur. Alb. Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  Süleymanpaşa Kaymakamı Aslan Yurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, İl Protokolü, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

“ÖRNEK OLMUŞTUR”

 

Programda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, yeni Türk alfabesinin kullanılmaya başlanmasının Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük devrimlerinden biri olduğunu kaydetti. Albayrak“Millî kültürümüzü, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarma hedefini ortaya koyan Atatürk, yeni Türk alfabesini 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ ziyaretinde ilan etmiştir. 1 Kasım 1928'de yeni Türk alfabesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiş ve 24 Kasım 1928'de, Atatürk'e "Başöğretmen" unvanı verilmiştir. Bu sürecin başlangıcı da 23 Ağustos 1928 tarihidir. Aradan geçen 90 yıl, atılan bu adımların ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Milli alfabesini kullanan ve eğitim faaliyetlerine ağırlık veren Türkiye Cumhuriyeti gerçekleştirdiği ilerleme sayesinde, gelişmekte olan ülkelere örnek olmuştur.Ülkemizi, muasır medeniyet çizgisinin üzerine çıkarma yolunda ilerlerken Atatürk'ün ilke ve devrimlerine her zamankinden fazla sahip çıkmalıyız.Bu düşüncelerle yeni Türk alfabesinin ilanının 91. yıl dönümünü kutluyor, Ulu Önderimiz Atatürk'ü şükran ve saygıyla anıyorum.” dedi.  Konuşmaların ardından program çelenge anıta sunulması ile son buldu.

 

HARF İNKILABI SERGİSİ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ

 

Yeni Türk alfabesinin Tekirdağ’da uygulanışının 91. Yıl dönümü etkinlikleri, çelenk sunma töreninin ardından Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Harf İnkılabı Sergisi ve konferansı ile devam etti. Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatından karelerin yer aldığı serginin açılışı Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Tank Kurb. Alb. Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından gerçekleştirildi.  Yeni Türk alfabesinin Tekirdağ’da uygulanışının 91. Yıl dönümü etkinlikleri, gerçekleştirilen sergi açılışının ardından Namık Kemal Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Nuran Koltuk tarafından konferans ile son buldu.

 

Haber/Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10