Adalet toplumun oksijenidir

2019-2020 Adli yılı Çerkezköy Adliyesi'nde düzenlenen törenle açıldı. Cumhuriyet savcıları, hakimler, avukatlar, adliye yazı işleri müdürleri ve adliye personellerinin katıldığı açılÄ

Çerkezköy 2.09.2019 16:56:00 0
Adalet toplumun oksijenidir

2019-2020 Adli yılın açılışı Çerkezköy Adliyesi’nde düzenlenen törenle yapıldı. Yeni Adli Yıl Açılışı'na, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci, Çerkezköy Adliyesi hakim ve savcıları, Tekirdağ  Çerkezköy Baro Temsilcisi Avukat Tuncay Akyıl ve Tekirdağ barosuna bağlı Çerkezköy’de görev yapan Avukatlar, savcılık ve mahkemeler yazı işleri müdürleri, Çerkezköy Adliye personelleri ile birlikte basın mensupları katıldı.

 

 

“ADALET OLMAZSA TOPLUM NEFES ALAMAZ”

 

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci “ Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, geçtiğimiz adli yıllarda ebediyete uğurladığımız meslektaşlarımızı, alçak terör saldırıları sonucunda hayatlarını kaybeden yargı şehitlerimizi, canları pahasına vatanımızı koruyan güvenlik güçlerimizi, vatandaşlarımızı ve 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe teşebbüsünde yaşamını yitiren demokrasi şehitlerimizi saygı ve rahmet ile anıyoruz. Değerli Çerkezköylüler; Adalet toplumun oksijenidir, adalet olmazsa toplum nefes alamaz, gelişemez. Demokrasi ve barış, toplumdaki bireylerin adalet duygularının gelişerek vicdanlı olabilmeleriyle mümkündür. Adaletli olmak tüm bireylerin sahip olmaları gereken insani bir erdemdir. Haksızlığı tercih etmek ve kişisel yararları adaletin önünde tutmak, kişinin vicdanında yer alması gereken adalet duygusunu zedeler, bu da toplumsal düzeni bozar. Adaletin sadece mahkemelerce dağıtılması yeterli değildir. Yaşamın her aşamasında adil davranış sergilemek gerekir. Anne ve babaların, komşuların, kamu yöneticilerinin ve görevlilerinin, öğretmenlerin, polislerin, mühendislerin, esnafın kısacası devletin ve toplumun tüm katmanlarındaki tüm kişilerin adil olmaları ve adil olmayı özendirmeleri gerekir. Adaletli olmanın erdem olduğu, devletin, toplumsal barışın ve kamu düzeninin temelinin adalet olduğu, en yüksek seviyeden en düşük seviyeye kadar dillendirilmeli, buna uygun davranılmalı ve yaşanılmalıdır. Bu nedenle Çerkezköy ilçemizde adil bir yaşam oluşabilmesi için hemşehrilerimizin adaleti yaşamlarının her alanında öncelemeleri gerekmektedir. İşte bunu başardığımız zaman ilçemizin huzur ortamı özlenen seviyeye gelecektir” dedi.

 

“İNANCIMIZ TAMDIR”

 

Örenci”  Saygıdeğer Hakimlerimiz ve Cumhuriyet Savcılarımız; Adaletsizlik insanların devlete olan güvenini sarsar ve devlete karşı bir yabancılaşmaya neden olur. Toplumsal düzenin işleyişinde en temel unsur, bağımsız ve tarafsız bir adalet sistemidir. Hukuka güven duygusunun temelinde adalet bulunmaktadır. İnsanlar sosyal, ekonomik ve teknolojik alanda bir haksızlığın mağduru olduklarında veya haksız bir suçlamayla ya da davayla karşı karşıya kaldıklarında, adaletin gerçekleşmesini sağlayacak hakim ve Cumhuriyet Savcıları olduğuna inanmak isterler. Aksi taktirde insanlar her an haksız bir suçlama veya davayla karşılaşabileceklerini düşünerek normal yaşamlarına devam edemezler. Hukuk sisteminin adil bir şekilde çalıştığının insanlara benimsetilmesi gerekir. Bu da sizlerin verdiği kararların hukuka ve vicdana uygun ve mümkün olduğunca en kısa zamanda olmasıyla sağlanabilecektir. Bu nedenle sizlere büyük görev düşmektedir. Sizlerin bu hususları aklınızdan çıkarmadan bu görevi layıkıyla yerine getireceğinize inancımız tamdır. Kıymetli avukatlarımız; Herkes, meşru bütün vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde, davacı ve davalı olarak iddia ve savunma hakkına sahiptir. Hak ve özgürlükler kullanılınca, yani yaşama geçince anlam ve değer kazanır. Hak ve özgürlüklerin yasama geçirilmesi, savunma hakkının ve hak arama özgürlüğünün varlığına bağlıdır. Bu açıdan savunma hakkı kutsaldır. Bu kutsal görev öncelikli olarak siz avukatlar tarafından yerine getirilmektedir. Bu nedenle avukat meslektaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir. Bizler Çerkezköy Adliyesi olarak avukatlarımızın yargı faaliyetlerine bugüne kadar yapmış oldukları katkılardan dolayı memnuniyetimizi ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.

 

 

18 CUMHURİYET SAVCISI VE 15 HAKİM İLE HİZMET VERİYORUZ”

 

HSK tarafından yayınlanan 2019 yaz kararnamesi ve sonrasında yapılan kura kararnamesi ile Çerkezköy Adliyesinden 4Cumhuriyet Savcı ile 5 hakimin başka adliyelere, 6 Cumhuriyet savcısı ile beş hakimin ise Çerkezköy Adliyesine atandığını kaydeden Örenci “ Çerkezköy Adliyemiz günümüz İtibariyle 18 Cumhuriyet Savcısı 15 hakim ile hizmet vermektedir. Bu vesile ile tayinen gelen tüm meslektaşlarıma hayırlı olsun diyor başarılar diliyorum.  Bizler Hakim ve Cumhuriyet Savcılarımız ve adliye personelimiz olarak tüm enerjimiz, bilgi birikimimiz, Devletimize ve Milletimize hizmet bilincimiz ile yeni Adli yıla bu yıl da hazırız. Bunu tüm vatandaşlarımızın bilmesini isteriz. Ben bu duygularla yeni adli yılımızın devletimize, milletimize, hakim ve cumhuriyet savcısı, avukat meslektaşlarımız ve adliye personelimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLARIN ATILDIĞI YIL OLSUN”

 

Tekirdağ Barosu Çerkezköy Baro Temsilcisi Mustafa Teymur “Yeni Adli Yılın Hukukun Üstünlüğü konusunda önemli adımların atıldığı bir yıl olmasını diliyorum.Adli Yıl açılış töreninde, yargının ve doğal olarak yargının kurucu ayağı olan, dünyanın en saygın ve kadim mesleği olan savunmanın ve savunmanın örgütlü yapısı olan baroların, Mesleğin sorunlarını, yargının sorunlarını, toplumun sorunlarını görüş ve düşüncelerini açıklaması yasal yükümlüğüdür. Bu durum Avukatların ve mesleklerinin öneminin anlaşılması açısından son derece önemlidir. Tekirdağ Barosunun görevi ve hedefi sadece avukatlık mesleğinin ve avukatların sorunlarını çözmek, onların mesleki yönden ilerlemelerine ve geliştirmelerine destek vermek, hukuka katkıda bulunmak değildir. Bu görev ve hedefin yanında Tekirdağ Baromuzun Cumhuriyetin kurucu değerlerine, Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı olmak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine getirmede öncü olmak, insan haklarını savunan, ülkemizin demokrasi yönünden gelişmesi konusunda katkı yapma görevi ve hedefi de bulunmaktadır. Tekirdağ Barosu olarak Avukatlık Kanunun bize yüklediği görev ve sorumlulukların yanında ayrıca savunmanın bağımsızlığı ve özgürlüğü, Yargı bağımsızlığı, Yargıç tarafsızlığı, Demokrasi, Hukuk Devleti Temel Hak ve Özgürlükler en fazla duyarlı olduğumuz konuların başında gelmektedir” diye konuştu.

 

 

SORUNLARINI DİLE GETİRDİLER

 

Teymur “ Toplumu bir arada tutan birçok değer vardır, bunun başında da “Adalet Mülkün Temelidir” sözünde ifade edildiği gibi adalettir.  O halde Yargı da Adalet duygusunu, Yargı Etiği ilkelerinde belirtildiği üzere ise Bağımsızlık, Tarafsızlık, Doğruluk, Dürüstlük, Eşitlik, Ehliyet, Liyakat ve Uygulama ile yerine getirmelidir. Yargı Reformu Stratejisi Reform Belgesinde yer alan hususlar bir önce hayata geçirilmelidir. Ekimde Meclis Açıldığında ilk gündeme gelecek meselenin bu husus olduğu bizzat Adalet Bakanınca belirtilmiştir. Açıklanan belgede mevcut öğrencilerin sınavdan muaf tutulacağı öngörülmektedir. Hukuk Fakültelerinin sayısı azaltılmalı ve Fakülteye girişte 50.000 barajı getirilmelidir.Bugün yaklaşık 125 bin avukat bulunmaktadır. Hukuk Fakültelerinde okuyan öğrenci sayısı ve stajyer sayısı 100 bin civarındadır. Öğrencilerin Yazılı sınava tabi tutulmaları gerekmektedir.

Tekirdağ Barosunda göreve geldiğimiz Ekim ayında 800 olan avukat sayısı bugün 861’e ulaşmıştır. Ruhsat bekleyen 20 kişi bulunmakta, Stajyer Avukat sayımız ise an itibariyle 101’dir. Yine bilindiği üzere 01.01.2018 tarihinden itibaren işçi davalarında arabuluculuk sistemi getirilmiş, 01.01.2019’dan itibaren ticari davalarda da arabuluculuk uygulanmaya başlamıştır. Özellikle iş davalarında her ne kadar arabuluculuk sisteminin yargının yükünü hafiflettiği hususu gündemde ise de anlaşmaların hangi kapsamda yapıldığı büyük önem arz etmektedir. Ayrıca Avukat stajyerlerine ücret ödenmeli, sosyal güvenlik hakkı tanınmalı, meslektaşlarımız ile yargıç ve savcıların emekli maaşları, emekli kesenekleri arttırılmak ve gerekli intibaklar yapılmak sureti ile eşitlenmelidir. Yine Kamu Avukatlarının ücretleri, özlük haklarında iyileştirme yapılarak yargı camiasındaki Yargıç ve Savcı düzeyine çekilmelidir. Meslektaşlarımız lehine Gelir Vergisi Kanununda düzenleme yapılarak KDV düzenlemesi yapılmalıdır” dedi. Konuşmaların ardından Çerkezköy Adliyesinin 4’üncü katında savcı,hakim,avukat ve adliye personeli kokteylde bir araya geldi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10