As, Öğrenci ve velileri uyardı 

Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As yeni eğitim öğretim yılı nedeniyle öğrenci ve öğrenci velilerine trafik lambaları konusunda önemli uyarıda bulundu.

Çerkezköy 8.09.2019 08:07:00 0
As, Öğrenci ve velileri uyardı 

“KURALLARA UYALIM”

 

Bugün başlayacak 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı öncesi açıklamalarda bulunan Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As “ Sevgili öğrencilerimiz ve veliler,trafik lambaları araç trafiği için olmazsa olmaz bir sistemdir. Trafik lambaları araç trafiğinin aksamdan olduğu gibi yaya trafiğinin de aksamdan hem de güvenlikli bir şekilde akmasını sağlayan can ve mal güvenliğini acısından önemli bir sistemlerdir. Özellikle ana artel ve ana caddeler ile uzmanların görüşleri ile belirli noktalara trafik lambalarının yerleştirilmesi ve lamba sinyalizasyon sisteminin oluşturulması hayati önem taşımaktadır.Bu nedenle Trafik lambalarına kesinlikle uyalım. Ayrıca yaya kaldırımları çizgilerinin bulunduğu yerlerden karşıya geçelim. Yaya kaldırım bulunmayan yerlerden karşıya geçiş yapmayalım. öde yandan butonlu trafik ışıklarının bulunduğu noktalarda da butona basarak yeşil yanmasını bekleyelim ve yeşil yandığında karşıya geçelim” diye uyardı.

 

TRAFİK LAMBALARI ÜÇ RENKTİR

 

Mustafa As trafik lambalarının üç renk olduğunu da hatırlatarak, “Herkesin bildiği gibi trafik lambaları üç renkten oluşmaktadır. Yani üç renk yer almaktadır.Bu renkler sırası ile Kırmızı, Sarı ve Yeşil renktir. Trafikte ister araç ile ister yaya olarak bulunan her bireyin mutlaka ama mutlaka bu renklerin ne anlama geldiğini bilmesi gerekmektedir. Trafikte, Trafik lambalarına uyulmadığı takdirde ne trafik düzeni kalır ne de can güvenliği kalır.Dolayısıyla her zaman trafik ta gerek araç kullananlar gerek yayalarımız mutlak surette trafik lambalarına uymak zorundadır. Belirttiğim gibi can ve mal güvenliği için herkes trafik lambalarına uyacak”dedi.

 

IŞIKLARIN ANLAMI NE

 

Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, Trafik lambalarındaki ışıkların ne anlam taşıdığını da şöyle dile getirdi. As, “ Trafik lambalarındaki her ışığın ayrı bir anlamı olduğu gibi hepside ayrı bir önem taşımaktadır. Kırmızı Işık, kırmızı ışık genel anlamdaki anlamı ‘dur’dur. Yani Bekle geçme,anlamında yani bir diğer anlatımla geçilmez.Sarı ışık’ dur bekle. Hazır ol’ anlamındadır.

Bu ışık bir diğer anlamı ise ara geçiştir. Hem kırmızı hem de yeşil ışık yanmadan önce araçlara  ve yayalara çok kısa bir süreliğine sarı yanmaktadır.Yeşil ışık:yeşil ışık ise geç anlamını taşır.Eğer ki bu yayalara yanmış ise  geçiş üstünlüğü yayalaradır ve yayalar geçer,eğer araçlara yanmış ise geçiş üstünlüğü araçlara ait olduğu için onlar geçer.Yeşil ışık yanarken geçiş serbesttir.Ancak yinede her ihtimale karşı tedbiri elden bırakmamalı ve trafik ışıklarına dikkat etmeye özen göstermeliyiz.Trafik ışıklarına dikkat etmeyen araç sürücüleri ve yayalarında olabileceğini düşünerek yeşil ışık yansa bile aşırı sürat yada tedbirsiz olarak karşıdan karşıya geçiş yapmayınız. Her zaman tedbiri elden bırakmayınız” diyerek uyarıda bulundu.

 

TRAFİK LAMBALARINA MUTLAKA UYALIM

 

 As şöyle devam etti, “Trafik lambaları, yaya geçitlerine, okul yakınlarına, ortak alanlarda taşıtların ve yayaların yolu hangi sırayla kullanacaklarını düzenlemek amacıyla konulmuştur.Dolayısıyla okulların yeni eğitim öğretim yılına başlamasıyla birlikte artık trafikte yoğunluk daha da artacağından öğrencilerimiz ve öğrenci velilerimiz trafik kurallarına ve  karşıdan karşıya geçişlerde de trafik lambaları mutlak surette uymaları konusunda kendilerini trafik lambaları hakkında bilgilendirmek istedim. Çünkü kaza geliyorum demez.Bu gün ülke genelinde başlayan 2019-2020 yeni eğitim öğretim yılının öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize  ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10