19 Eylül tüm malül gazilerin şeref günüdür

Mustafa Kemal Atatürk'e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 'Mareşallik' ve 'Gazilik' unvanının verilişinin 98. yıl dönümü ve Gaziler Günü tüm ülke genelinde olduğu gibi Kapaklı'da da kut

Kapaklı 19.09.2019 15:26:00 0
19 Eylül tüm malül gazilerin şeref günüdür

Atatürk Anıtı önüne çelenk sunma töreni ile başlanan programa Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri, Gaziler, Muhtarlar ve vatandaşlar katılım gösterdi.

 

 

ANITA ÇELENK SUNULDU

 

Düzenlenen anma programı, Kapaklı Kaymakamlığı, Kapaklı Belediyesi ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Temsilciği adına anıta çelenk sunulması ile başladı. Programda çelenk sunumunun ardından 1 dakikalık Saygı Duruşunda bulunuldu ve akabinde İstiklal marşı okundu. Anma töreninde günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Temsilciği Başkanı İbrahim Çetin, ‘’19 Eylül, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsına Türk kahramanlığının taçlandığı gündür. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu, 13 Eylül 1921’de 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun muharebelerinden biri olan Sakar Muharebesi’nde sömürgecilerin maşası olarak Anadolu içlerine kadar ilerleyen, işgalci Yunan Ordusu’nu Polatlı önlerinde durdurmuştur. Ona tarihinin en büyük yenilgisini yaşatarak, cephede bozguna uğratmış ve kaçmaya mecbur etmiştir. Sonuç olarak düşman, bir sene içinde topraklarımızdan tamamen atılmıştır” dedi.

 

‘’GAZİLERİN ŞEREF GÜNÜDÜR’’

 

19 Eylül’ün bir şeref günü olduğunu belirten Çetintaş, ‘’Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu halkının ölüm kalım savaşı olmuştur. Bu mücadele kaybedilseydi, Anadolu’nun paylaşım planı olan Sevr anlaşması gerçekleşecekti. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hayal olarak kalacaktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazilik’ ünvanı ile ‘Mareşallik’ rütbesini tevcih etmiştir. Bu nedenle 19 Eylül; 1919 – 1922 yıllarında Kurtuluş Savaşı’nda, 1950 ve 1953’te Kore’de, 1974’de Kıbrıs’ta savaşan Muharip Gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğünü koruma uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden askerimiz, polisimiz ve diğer tüm malül gazilerin şeref günüdür. Unutmayınız ki Şehit nurlanmış, Gazi onurlanmış askerdir. ‘Orduya sadakat şerefimizdir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazileri olarak dün olduğu gibi bugün de aynı inançla bu güzel vatan için canımızı vermeye hazırız. Ülkemiz bugün dünden olduğundan daha fazla iç ve dış düşmanlarımızın giderek artan tehdidi altındadır. Bilinmelidir ki Türk halkının azim ve kararlılığı her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyetini sonuna dek yaşatmaya muktedirdir” dedi.

 

 

‘’15 TEMMUZ BİZİ DERİNDEN YARALADI’’

 

15 Temmuz hain darbe kalkışmasının Türk Silahlı Kuvvetleri ile bağdaştırılamayacağını belirten Çetintaş, ‘’15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde yaşanan Kalkışma Olayı, tüm milletimizi olduğu kadar bilhassa biz gazileri derinden yaralamıştır. Ülkemizin birlik ve beraberliğini hedef alan bu olayı tüm gazilerimiz adına şiddetle kınıyorum. Yüzyıllardır bu güzel vatan için canlarını feda eden Türk Silahlı Kuvvetlerini bu olay ile bağdaştırmak istemiyoruz. Tüm ülkemizin ve halkımızın her zamankinden daha çok güçlü bir Silahlı Kuvvetler’e ihtiyacı olduğunu bir kez daha ifade ederken, tüm gazilerimizin yaşı ne olursa olsun vatan savunması için her daim vazifeye hazır olduğunu bilmenizi isterim.’’ dedi.

 

“ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİLERİMİZ HER ZAMAN HATIRLANMALIDIR”

 

Çetintaş “ Şanlı tarihimizin zaferleri hiçbir zaman unutulmamalıdır. Zafer günlerine ve bu zaferlerin kahramanlarına layık oldukları değer her zaman her yerde verilmelidir. Savaşlara ve bu savaşların gazilerine olan ilgisizlik şanlı tarihimizle olan bağımızı koparır. Aziz Şehitlerimiz ve Gazilerimiz her zaman hatırlanmalıdır. Şehit ve Gazisi olamayan Türk ailesi yok gibidir. Bu nedenle Şehit ve Gazi Türk toplumun ortak değerleridir. Sevgili gençler, yarın vatanın savunması sizlere emanet edildiğinde bu konudaki sorumluluğu tam anlamıyla yerine getireceğinize ve ecdadımıza layık olacağınıza inancımız tamdır. 19 Eylül Gaziler günümüzü bizlerle paylaştığınızdan dolayı tüm gaziler adına sizlere teşekkür ederim. Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına, ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi saygıyla anar, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluk dilerim” dedi

 

 

GAZİLER DERNEĞİ ZİYARET EDİLDİ

 

Atatürk Anıtı önündeki programın ardından Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve protokol mensupları Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Temsilciği’ne ziyarette bulundu.  

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10