'Biz bize sohbetler' etkinliğinin 7'incisi Tekirdağ'da gerçekleşti

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde  geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler ba?

Tekirdağ 20.09.2019 17:39:00 0

“YAŞAM KÜLTÜRÜNÜN OLUŞABİLECEĞİ BİR DEĞER”

 

Tekirdağ Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya Tekirdağ Vali Yardımcısı Ali Dursun, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu’nun yanı sıra bölgedeki tüm kamu kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, yerel ve yabancı kanaat önderleri ile vatandaşlar katıldı.B urada konuşan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, "Türkiye coğrafi konumu olarak, Asya, Avrupa ve Afrika’nın köprü durumunda olması nedeniyle tarihin her döneminde farklı farklı göçlere şahit olmuştur. Tüm sıkıntılara karşı tüm mazlumlara kucak açmış bir milletin çocuklarıyız. Son yıllarda yaşamış olduğumuz Suriye krizi, bir insanlık dramı karşısında yaklaşık 3 milyon 600 bin kişiye burada ev sahipliği yapmanın insanlık adına bir gururunu yaşıyoruz. Sayın genel müdürümle bir yurt dışı gezimizde yapmış olduğumuz temaslarda kendi ülkelerinde 11 göçmeni nasıl yerleşeceği ile ilgili, 11 göçmenin göçü nasıl yöneteceği olaylarını duyduğumuz zaman biz kendilerine gülüyor ve ayıpla karşılıyoruz. 3 milyon 600 bin Suriyeliyi ülkemizde barındırdığımız söylediğimiz zaman şaşırıyorlar. ‘Bunu nasıl yönetiyorsunuz diye bize sorular soruyorlar. Bizde göçün sadece akılla  yönetilemeyeceğini aklın yanında vicdanın olması gerektiğini ve tarihsel birikimimizle beraber, sabır ikinci akıl diyerek göç yönetimine farklı bir bakış açısı getirerek, vicdan boyutunda ele aldığımız söyleyerek göçü yönettiğimizi söylüyoruz. Batı entegrasyon kelimesini kullanıyor. Bazı topluluklar asimile politikaları yürütüyor. Ama biz uyum diyoruz. Çünkü uyum iki topluluk ortak noktada buluşabileceği birlikte yaşam kültürünün oluşabileceği bir değer” dedi.

 

 

“5 MİLYON YABANCI YAŞIYOR”

 

Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, Türkiye'de bugün 192 farklı ülkeden 5 milyon yabancı yaşadığını ifade ederek , "Bu gün ülkemizde yüz doksan iki ülkeden beş milyon yabancı dostumuzu misafirimiz aramız da yaşıyor.Maalesef tabi modern zamanlarda günümüz de en  önemli kavramlarında biri de göçmenin adının özellikle Türkiye'de Suriyeli oluşu.Bunun çok büyük bir haksızlık olduğunu ifade ederek sözlerime başlama isterim. Yüz doksan iki  farklı ülkeden beş milyon misafirimiz var. Türkiye sadece bu dönemde ensal ve muhacir ahlakı üzerinden Suriyeli kardeşlerine misafirlik yapmıyor.Kendi gönül coğrafimizi temsil ettiğimiz balkanlardan Kafkaslaşa kadar ve doğumuzdan güneyimize kadar bu coğrafyanın insanı dediğimiz gönlümüzle bir şekilde bağı olan aklımızın ruhumuzun ve vicdanımızın dostları olan bu coğrafyanın çocukları da burada kendilerine yer bulmaya çalışıyorlar.Bizim çok ciddi ve büyük meselelerimiz var.Fakat maalesef bur asırdır tam manasıyla bazı gerçeklerden kopuk yaşıyoruz.Çocuklarımıza ilk orta ve lise çağında coğrafya dersi veriyoruz ama siyasi coğrafyadan tam manasıyla bahsetmiyoruz. Tarihi derinlikler ve bir takım analizlerden de mahrum bırakıyoruz. Bizim doğu Türkistan Uygur gibi bir gerçekliğimiz var. Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz de misafirlerimiz gözümüzün bebeği başımızın tacı. Hiç bir zaman vazgeçemeyeceğimiz bir gerçeklik. Bizim Kafkaslar ile ilgili derdimiz ve sıkıntımız var. Oradaki her göz yaşı bizim yüreğimizi dağlıyor.Bizim alaska Türklerimiz var .Bizim Gazzelilerimiz,Filistin,Bayırbucak Türkmenlerimiz var.Bizim balkanlardan gelen kardeşlerimiz var.Balkanlardaki toprak kaybından sonra Anadolu'ya sığınan asli unsurlarımız var.Bugün burada bu körsüden size seslenen kardeşiniz den sizden farklı bir hikayeye sahip değil açıkçası.

Ellerinizi ve karışık akıllarını bu coğrafyadan çekerseniz ve bu coğrafyanın her karış toprağı bu coğrafyanın çocuklarına yeter.iz bin yıldın vatan eylediğimiz bu toprakların kadrini ve kıymetini biliyoruz. Bin yıl daha kıyamete kadar bu topraklarda kalabilmenin bedelini de biliyoruz. Tabiî ki bir göç serüveni ve bir göç yolculuğu dünyanın bütün ülkeleri bundan etkileniyor.Avrupa'da hükümetler düşüyor.Siyaset, ekonomi, finans, kültür teknoloji,her yer çalkalanıp değişime uğruyor. Biz aziz milletimizden aldığımız destekle şanlı devlet geleneğimizden aldığımız tarih boyunca bize elini uzatan bize çağrıda  bulunan hiç bir mazlum ve mağdurun yüzünü yere düşürmemişiz boynunu eğdirmemişizdir.Özellikle bugün 3 milyon 600 bin Suriyeli olmak üzere burada bir şekilde bize sığınmış veya çalışmak amacı ile gelmiş  bize katkıda bulnmak amacı ile gelmiş olan bütün misafirlerimize ve kardeşlerimize şunu ifade etmek isteriz.Tarih boyunca dün olduğu gibi bugün de ve yarın da Türkiye Cumhuriyeti devleti sizleri hiç kimseye ve hiç bir şeye muhtaç etmedi bundan sonra da etmeyecektir. Tek bir felsefimiz var birlikte olacağız Bütün dünya ya nahnü hakikatini haykıracağız"diye konuştu.Toplantıda Tekirdağ, Edirne , Kırklareli Vali yardımcılarının yaptığı konuşmaların ardından Çerkezköy Halk Eğitim Merkezinde eğitim gören Suriyeli çocukların ve gençlerin gösterileri büyük bir ilgi ile izlendi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10