Toprak: Üreticimiz zarar edecek 

Edirne'de Türkiye Ziraat Odası Marmara Bölge Temsilcisi Hüseyin Darcan, başkanlığında yaklaşık 100 Oda Başkanı ayçiçeği fiyatlarındaki dengesizlik üzerine toplandı. Çerkezköy Ziraat Odas?

Çerkezköy 22.09.2019 18:07:00 0
Toprak: Üreticimiz zarar edecek 

Edirne'de, bir araya gelen Marmara Bölgesi'ndeki  yaklaşık  100 Ziraat Odası Başkanı, ayçiçeği fiyatlarınızdaki dengesizlik üzerine toplandı. Toplantı da yer alan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, böyle giderse üreticinin ve Trakya Birlik’in umulmadık bir zarar edeceğini söyledi.

 

ÜRETİCİMİZ VE TRAKYA BİRLİK ZARAR EDECEK

 

Marmara Bölgesi, Ziraat Odası Başkanları Edirne'de bir araya gelerek, açıklanan  ayçiçeği fiyatının altına düşmesini masaya yatırdı. Ay çiçek alım fiyatlarının düşmesinin hem çiftçileri hem de Trakya Birliği zarar ettireceğini belirten   Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Bu durum böyle giderse hem üretici zarar edecek hem de Trakya Birlik zarar edecek.Hemde umulmadık zarar verecek bu nedenle Devletimiz bu konuya acilen el atmalı”dedi.

 

ÖNCE YERLİ ÜRETİM BİTSİN

 

 Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, çiftçilerin girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu ve bu nedenle de sorunlar yaşadığını belirterek, “Devletimiz ayçiçeği alım fiyatını  ton olarak 2 bin 500 TL ile 2 bin 600 TL arasında belirledi.  Tüccarlar ve Trakya Birlik 2 bin 500 ile 2 bin 600 TL arasında alım yaptı. Ancak doların düşmesinden dolayı da dışarıdan ithal edilen  ayçiçeği 2 bin 200 ton/ TL'ye kadar düştü. Bunun üzerine Tüccarlar ve Trakya Birlik alımları durdurdu. 2 bin 600 Yş aşınan ve ithal edilen ayçiceği arasında 400 Tl. bir fark meydana geliyor bu zda üreticimiz için zarar demektir Trakya Birlik içinde ayni şekilde zarardır.yılda toplamda 80 bin ton ılum yapılıyor ve bunun 40 bin tınu işleniyor ve kalanı da dış ülkelere İhraç ediliyor. Ancak bu şekilde nasıl olacak yada olur bilemiyoruz. Eğer ki devletimizin belirlediği ücret üreticiye ödenir ise  üreticimiz zarar etmez derlerse dışarıdan ithal ettiğimiz ücretten ödemeler yapılacak işte o zaman çiftçimiz perişan olur. Devletimizden ricamız bizlerin sesini duyarak önce yerli üreticiyi gerekli şekilde sahip çıkarak desteklemesi eğer ki ihtiyaç duyulur ise o zaman dışarıdan ithal ürün  alınsın”diye konuştu.  

 

ÇİFTÇİMİZ DEVAMLI BORÇ ERTELEMESİ YAPIYOR

 

Hasan Toprak, şöyle devam etti,“Türkiye Ziraat Odaları Birliği Marmara Bölge Temsilcimiz Hüseyin Darcan konuşmasında Ziraat Bankası'na borcu olan çiftçinin çok olduğunu  ve genelde  devamlı borç ertelemesi yaptığını ve  yüzde 23 faiz üzerinden üreticimiz bu yıl borcunu ertelettiği vede üzerinde yüzde 23  faiz konulduğu dile getirdi. Ayrıca çiftçimizin her yılda   kredi kullandığını dile getirdi.Darcan devletimiz den üreticimizin borcunun 5 yıl faizsiz olarak eşit  taksitlere bölünmesini, böyle bir ödeme kolaylığı yapılması gerektiğini de belirtti. Bu kalaylıklar sağlanmadığı takdirde çiftçi yeni bir kredi alırsa, borç üstüne borç yapacağını ve üreticimizi daha da çok zor durumda bırakacağını dile getirdi”dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10