Toprak: Anız yakımları doğanın dengesini bozuyor

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak yaptığı açıklamada, buğday ve ayçiçeği  hasadının son bulmasıyla birlikte anız yakımlarının toprağın verimini azalttığını,

Tekirdağ 23.09.2019 18:09:00 0
Toprak: Anız yakımları doğanın dengesini bozuyor

Anız yakanların kendilerine göre doğru iş yapmadıklarını aslında çok yanlış iş yaptıklarını, aynı zamanda anız yakmanın bir suç  olduğunu ve de verimi azalttığını belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Topraktan verim almak isteniyorsa anız hiçbir şekilde ve hiçbir zaman yakılmamalı. Anızı yakanlar kendilerine göre doğru bir iş yaptıklarını sanıyorlar. Oysa onlar sadece kendilerine göre bu işin sadece olumlu olduğunu göz önüne alarak bunu yaptıkları görülüyor. Ancak şunu bilmelidirler ki, anız yakmanın toprağa bitkiye ve çevreye verdiği büyük zarardan haberleri yok. Anız yakmanın yararları ve sonra zararlarını ve en son da ortaya çıkan sonuca baktığımızda doğanın dengesini de çok büyük ölçüde bozduğu görülmektedir. Özellikle sıcak ve kurak ve rüzgarlı havalarda anız yakmak doğanın dengesini büyük oranda bozmakta olduğu gibi rüzgarın etkisi ile ateş çevreye de sıçrayarak daha büyük yangınlara da neden olabilmektedir. Bu nedenle anız kesinlikle yakılmamalıdır. Anız belli bir süre içinde toprağa gübre olarak dönmekte bu nedenle var olan gübrede boşa gitmektedir.” dedi.

 

ANIZ YAKMAK SUÇTUR 

 

Toprak, “Günümüzde hala bazı çiftçilerin anız yakma eğiliminde olduklarını görüyoruz. Nedeni ise bitki artıkları çok kolay, masrafsız ve çabuk yok edilir, sürümü kolaylaştırıyor, ikinci ürünü yetiştirmek için zaman tasarrufu sağlaması, sap ve bitki artıkları üzerindeki artıklar yok ediliyor. Ancak saplar bitki artıkları ve toprak yüzeyine yakın yerde barınan zararlıların yumurta, larva ve erginleri yok ediliyor. Oysa ikinci ürün için ve daha sonraki ekecekleri ürünün veriminin ise beklenmedik şekilde azalacağı yada ekim alanın üretim kapasitesini düşüreceğini ise hiç düşünmüyorlar. Oysa anız yakmak yasal bir suçtur. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızın ister çiftçi olsun ister olmasın bu konuda duyarlı olmaları konusunda uyarıyorum.” diye konuştu.

 

 ANIZ YAKIMI HEM VERİMLİLİĞİ AZALTIYOR, HEM DE CANLILARI YOK EDİYOR

 

Hasan Toprak, “Anız yakımının yararından çok zararı var. Anız yakmak toprağın çöl haline gelmesi demek. Topraktaki canlıların bıraktığı bir çok maddeden oluşan yaşam ortamı da anız yakımı ile yok edilmektedir. Ayrıca yoğun yağışlarda sel ve erezyona da davetiye çıkarılmaktadır. Ayrıca anız yakmalar doğal dengeyi büyük ölçüde bozmaktadır. Özellikle anız yakmalar bazı bölgelerde de orman yangınlarına da sebebiyet vermektedir. Öte yandan  yerleşim yerlerine yakın olan yerlerde yakılan anızlarda yerleşim yerlerine de zarar veriyor. İletişim hatlarına da zarar veriyor. Özelliklede yok kenarındaki tarlalardaki anız yakmalar ise yoğun duman nedeniyle yollarda trafiği de büyük ölçüde aksatıyor ve kazalarda sebebiyet veriyor. Anız yakanlar yetkili makamlara ihbar edilsin.” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10