5.8'lik deprem ile sallandık

Dün saat 13.59'da Silivri açıklarında meydana gelen ve Kandilli Rasathanesi'ne göre 5,7 büyüklüğünde olan Çerkezköy ve Kapaklı'da da hissedildi. Yerin 6.99 kilometre derinliğinde meydana gele

Çerkezköy 26.09.2019 14:27:00 0
5.8

AFAD verilerine göre Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 şiddetindeki deprem Tekirdağ ve ilçelerinde Tekirdağ ve  ilçelerinde şiddetli şekilde hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar sokaklara çıkarken, okullarda bulunan öğrenciler tahliye edildi.

 

PANİĞE KAPILDILAR


İstanbul’da Silivri açıklarında saat 14.00’da meydana gelen 5.8 şiddetindeki deprem Tekirdağ ve ilçelerinde şiddetli şekilde hissedildi. Çerkezköy’de de uzun süre hissedilen deprem paniğe neden oldu. Binalarda bulunan vatandaşlar, sokağa çıktı. Kent genelinde telefon hatları kesilirken, yakınlarına ulaşmak isteyen vatandaşlar paniğe kapıldı. Kentteki tüm okullardaki öğrenciler, tedbir amaçlı binalardan tahliye edildi. Veliler, çocuklarını almak için okullara geldi.Çerkezköy’de okul binaları boşaltılırken, öğrenciler evlerine yollandı. Deprem sırasında hastanede tedavi olmayı bekleyen bazı hastalar ve yakınları da deprem dolayısıyla binadan ayrılarak hastane bahçesine çıktı.

 

VALİLİKTE AÇIKLAMA YAPTI

 

Depremle ilgili Tekirdağ Valiliği’nden yapılan açıklamada “Tekirdağ ili Marmaraereğlisi ilçemizde, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Marmara Denizi Marmaraereğlisi açıklarında, bugün saat: 13: 59’da 5.8 Mw şiddetinde derinliği 6,99 olan bir deprem meydana gelmiştir. Deprem; ilimiz merkez ve ilçelerinde hissedilmiş olup, deprem sonrasında ilimizdeki AFAD, 110, 112, 155, 156 ihbar hatlarına şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmamış olup gelişmeler AFAD tarafından takip edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

 

“ÖNLEMLERİ ALDIK”

 

Depremin ardından sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ Silivri açıklarında meydana gelen deprem ilçemizde de yoğun bir şekilde hissedildi. Ancak Allah’a şükür bu zamana kadar belediye ekiplerimiz ya da vatandaşlarımızdan aldığımız herhangi bir sıkıntılı haberimiz çok şükür yok. İnşallah daha ciddi sorunlarla, yenileriyle karşılaşmayız. Belediye olarak, ekiplerimiz olarak sahada önlemlerimizi almaya çalışıyoruz” diye konuştu. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da “Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında 5.7 şiddetinde meydana gelen depremi ilimizde de şiddetli bir şekilde hissettik. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” diye konuştu.

 

ÖNEMLİ BİR TEST OLDU


Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise depremin çok önemli bir test olduğunu belirterek, ‘’Orta büyüklükte bir depremde bu coğrafyada özellikle kıyısı olan Tekirdağ ve İstanbul için önemli bir test oldu. Bu testte ne kadar başarılı olduğumuzu sizin takdirinize sunuyoruz. Kısmen de olsa yapısal hasarlı binalar var. Bazı mühendislik yapılarında problemler var. İletişimde sıkıntılar oldu ve de trafikte sıkıntılar oldu. Dolayısıyla bu gelecek büyük deprem için de çok iyi bir test oldu." dedi.


“BU AÇIDAN TEMKİNLİ OLMAK GEREKİYOR”


Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Bulut ise, "’Geçenlerde meydana gelen depremden bu yana bizim alışıla gelmiş, ana şok artçı şok ilişkisine bağlı bir düşüş yaşanmadı. Orta düzeyde devam etti depremler. Sonrasında böyle bir deprem yaşadık. 20 yıldır bu bölgede buna benzer bir aktivitesi yaşanmamıştı. Bu açıdan temkinli olmak gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

 

BASINA SÖZLÜ SALDIRI

 

Deprem sonrası çevrede yaşananları gazete merkezine yakın bulunan Metin Seçkin Ortaokulu ve İlkokulunda yaşanları görüntülemeye çalışan gazetecilere görevi değilken engel olarak velileri galeyana getirip hakaret savunan sözde öğretmenin hadsiz tavırları sonrası yetkililerin nasıl bir tutum sergileyeceği ise merak ediliyor.

 

“KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

 

Görüntülerin haber havuzlarına düşmesinin ardından gazetecinin aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olduğu Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Gazeteciler Derneği Başkanı Necmi Işıksal tarafından kınama bildirisi yayınlanan olayda bütün ulusal kanalların görüntülerinde okulların tahliye anını vermesi gazetecilerin nerede durması gerektiğini gösterdi. Maruz kalınan çirkin saldırı sağduyu okul idarecilerin ve velilerin karşı tepkisi ile lince dönüşmezken, Dernek Başkanı Necmi Işıksal yaptığı açıklamada “Yaşanan afetler neticesinde basın mensuplarımız hemen sahaya iner ve halkı bilgilendirme adına çalışmalar yaparlar. GSM operatörlerinin iflas ettiği bir anda vatandaşlarımızın sağlıklı haber alma şansı sadece mahalli yayınlarla mümkündür. Bugün yaşanan deprem sonrasında Çerkezköy’de gazetecilik yapan meslektaşlarımız Çerkezköy Metin Seçkin Ortaokulu’nda hoş olmayan saldırıya maruz kalarak linç girişimi tehlikesi atlatmışlardır. Meslektaşımız yaşanan çirkin saldırıyı anbean kayda alarak basın mensuplarının çalışma şartlarının ne kadar zorlu ve riskli olduğunu kamuoyuna aktararak bir gazetecilik başarısı daha göstermiştir. Kendisini Müdür olarak tanıtan yetkili, çekim yapamazsınız Milli Eğitim’den izin almalısınız demektedir. Kıyamet gününde hala evrak peşinde koşan müdürü tebrik etmek istiyorum. Hele öğretmen mi, veli mi, provokatör mü ne olduğu anlaşılamayan bir şahsın “Gazeteci demek Allah demek değil lan’ diyerek gazeteciye karşı sözlü ve fiziki saldırı görüntüleri camiamızda şok etkisi yaratmıştır. Bu talihsiz saldırı etraftaki sağduyulu güvenlik görevlilerin araya girmesiyle bertaraf edilmiş olması sevindirici olsa da yaşanan hadise oldukça düşündürücüdür. Okul müdürünün ve öğretmenlerin öğrenciler arasında düzeni sağlamayı bırakıp gazetecilerin görüntü almasını engelleyici tavırlar içerisinde olması provokatörleri cesaretlendirmiş ve meslektaşımıza sözlü ve fiziki saldırı zemini hazırlamıştır. Tekirdağ’ın en büyük Basın STK’sı olan Tekirdağ Büyükşehir Gazeteciler Derneği olarak bu duruma sessiz kalmamız söz konusu değildir. Yapılan bu çirkin eylemi camia olarak kınıyor, Linç girişimine zemin hazırlayan öğretmen ve idarecilerin, saldırı girişiminde bulunan şahsın gerekli idari ve hukuki işlemler ile cezalandırılmasını talep ediyoruz.Tekirdağ Büyükşehir Gazeteciler Derneği mensupları olarak, bu konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna arz ederiz” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10