Yüceer: Basın kartı için 'Gizli liste' iddiası araştırılsın'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, muhalif gazete ve televizyonlarda çalışan gazetecilerin basın kartı başvurularının işlememe alınmasını Meclis gündemine taşıdı. Cumhur

Tekirdağ 26.09.2019 17:02:00 0
Yüceer: Basın kartı için

“MÜDAHALE ANLAMI TAŞIMAKTADIR”

 

Demokrasinin en önemli unsurlarından biri olan basın ve haber alma özgürlüğünün Anayasa tarafından da güvence altına alındığına dikkat çeken Yüceer, “Basın ve haber alma özgürlüğü, Anayasamız tarafından güvence altına alınmış ve kanunla dahi sınırlandırılamayacağı özel olarak belirtilmiştir. Yine Anayasamız gereği, devlet ve kurumları tüm basın organlarına eşit mesafede durmak, hepsine aynı imkanları sunmak zorundadır.  Ancak basın kartlarının düzenlenmesinden sorumlu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın, kimi basın organlarından gazetecilerin yaptıkları başvuruları gerekçesiz bir şekilde işleme almadığı iddia edilmektedir.  Bu durum, basın ve haber alma özgürlüğüne yönelik açık bir müdahale anlamı taşımaktadır” dedi. 

 

GİZLİ LİSTE Mİ VAR?

 

Candan Yüceer, 24 Temmuz 2017 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan İletişim Başkanlığı’nın Basın Kartı Komisyonu’nu bir yılı aşkın süre topladığına da dikkat çekti. Bu durumun hem gazeteciler hem de basın organları açısından mağduriyet yarattığını kaydeden Yüceer Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda gizli bir liste olduğu, bu listede yer alan medya kuruluşlarında çalışan basın emekçilerinin basın kartı başvurularının işleme dahi alınmadığı yönündeki iddiaları hatırlattı.  Yüceer, “Anayasa’ya ve Basın Kartı Yönetmeliği başta olmak üzere, ilgili mevzuata aykırı bu keyfi durum, basın ve haber alma hürriyetine yönelik açık bir müdahalede bulunulduğu izlenimi doğurmaktadır” değerlendirmesinde bulundu. 

 

67 YILLIK SENDİKA, 73 YILLIK CEMİYET YOK SAYILDI

 

Tekirdağ Milletvekili Yüceer, Basın Kartı Komisyonu’nda gazeteci meslek örgütlerinin etkin bir şekilde temsil edilmemesini de eleştirdi. Geçmişte komisyonunun 15 üyesinden 7’sinin gazeteci meslek örgütlerinden oluştuğunu belirten Yüceer, bugün ise 9 komisyon üyesinden sadece 3’ünün meslek örgütlerinden seçildiğine dikkat çekti. Meslek örgütlerini temsilen seçilen üyelerin ise, iktidara yakın medya organlarında yönetici konumunda olduğunu vurgulayan Yüceer, şunları ifade etti: “Dünyanın pek çok ülkesinde basın kartları gazeteci meslek örgütleri tarafından verilirken, Türkiye’de tam aksi yönde adımlar atılmıştır. Basın etiği konusunda dünya tarafından saygınlığı kabul edilen 67 yıllık Türkiye Gazeteciler Sendikası ve 73 yıllık Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, komisyonda temsil dahi edilmemektedir. Sadece basın kartı başvurusunda bulunan gazetecileri ilgilendiren bir konu olarak ele alınmayacak bu durum,  gazetecilerin korunmasına yönelik evrensel ilkelere karşı da açık bir tehdit niteliği taşımaktadır” diyerek söz konusu iddiaların araştırılması için TBMM’yi göreve çağırdı.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10