Akay: Benim arkamda millet var

Çerkezköy Belediye Meclisinin Ekim ayı meclis toplantısında gündem hızlı tren oldu. AK Partili Adem İçli ve MHP'li Koray Önsel'in hızlı trenle ilgili kendisine yönelttiği eleştirilerine cevap

Çerkezköy 1.10.2019 18:05:00 0
Akay: Benim arkamda millet var

Açılış ve yoklama ile başlayan Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Ekim ayı Meclis toplantısının ilk oturumunda gündemin ilk maddesinde yer alan performans programı incelenmek üzere plan ve bütçe komisyonuna havale edilirken, 2020 Mali Yılı Gelir Tarifesi ve 2020 mali yılı gelir ve gider bütçesi de görüşülmek üzere plan ve bütçe komisyonuna havale edildi. Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen Mali Hizmetler Müdürlüğü Çerkezköy Belediyesi’nin 2020 Gelir ve Gider Bütçesi’ni 194 milyon 418 bin 149 TL olarak tahmin edildiği kaydedildi.

 

KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ

 

Gündemin bir sonraki maddesinde yer alan 2020 Mali yılında uhdelerinde resmi görev bulunmayanlara verilecek ücretin tespiti hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi ve gündemin beşinci maddesinde yer alan zabıta personelinin fazla çalışma mesai ücretinin tespiti konusu da oy birliği ile tarife komisyonuna havale edildi. Çerkezköy Belediyesi hesaplarının kamu hizmetine tahsisi hakkındaki müzekkeresinin müzakeresinin görüşülüp, oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından bir parka isim verilmesi talebi ve Pınarça Deresi etrafında bulunan bir parka Milli Eğitim eski Bakanlarından ve Andımız yazarı Prof. Dr. Reşit Galip’in adının verilmesi incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Konut satışı hizmetlere yönelik yapı ruhsatı düzenlenmesinde Belediye Başkanına yetki verilmesi hakkındaki yazı İmar ve Bayındırlık komisyonuna havale edilirken, iki adet belediye hissesinin satışı da İmar ve bayındırlık komisyonuna gönderildi. Gündemin son maddesi olan belediyeye ait taşınmazların Demiryolu Projesi kapsamında kamulaştırılması hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi de incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

 

“SİZİN YANINIZDA OLDUĞUMUZ GÖSTERELİM”

 

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından gündem dışı söz alan MHP’li Meclis Üyesi Koray Önsel, seçimlerin üzerinden 6 ay geçtiğini ve bu 6 aylık sürede belediyenin performansının düşük olduğunu iddia etti. Başkan Akay’ın Çerkezköy’den geçecek olan hızlı tren projesi ile tereddütlerini muhtarlar ve gazetecilerle paylaştığını ifade eden Önsel “ Bu konuyla ilgili tereddütlerini keşke bizimle paylaşabilseniz. Ankara’ya gidilecekse hep beraber gidelim. Biz de bu işte sizin yanınızda olduğumuzu gösterelim” dedi.

 

“TESPİT YAPILMASI ÖNERİMİZDİR”

 

Bölgenin geçtiğimiz günlerde önemli bir deprem yaşadığını kaydeden Önsel “Deprem, bölgemiz için yaşanması muhtemel bir gerçek. Bu konunun biraz daha üzerine gitmemiz gerekir. Bu konuya biraz daha ağırlık verilmesi gerekir. Bölgemizdeki bütün kurumların ve binaların risk analizlerinin yapılması, gerekli önlemlerin alınması için bir bütçe ayrılıp tespit yapılması önerimizdir” dedi. Ergene Nehri’ndeki kirlilik ile ilgili de konuşan Önsel, Hükümetin Ergene’yle alakalı bir eylem planı var. Bununla ilgili yatırım var. Bununla alakalı olarak da Büyükşehir’e ve diğer ilgili kurumlara müracaat edip, dereye kirli atık atan firmalarla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. Çerkezköy’de kanser vakaları arttı. Bununla ilgili sağlık taraması yapılabilir” dedi.

 

“VERDİĞİMİZ SÖZLERİ TAMAMLAYACAĞIZ”

 

Önsel’e cevap veren Başkan Akay “ Çerkezköy belediyesinin seçim öncesi ortaya koyduğu hedefler vardır. Bu hedeflerin de beş yıl içinde yapılması gerekiyor. Bu 6 ay performansımız düşüktür, bir sonraki 6 ay daha yüksek olacak. Totalde ne yaptığımıza bakacağız. Bir arada hedeflenen noktaya, vatandaşlarımıza verdiğimiz sözlerin hemen yerine getirilmesi bekleniyor ancak bu 5 yıllık bir program. İnşallah 5 yılda bu performansımızı tamamlayarak vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri tamamlayacağız” dedi.

 

“AYNI NOKTADAYIM”

 

Önsel’in hızlı tren projesinde ‘birlikte çalışabilir’ söylemine de cevap veren Akay” Ben ilk meclis toplantısında görüşümü bildirmiştim. Aynı çizgimde duruyorum ve aynı noktadayım. Siyaseti bir noktaya bırakalım ama Çerkezköy’de geçen zamanımızın tamamını buradaki meclis üyelerimizle gerçekleştirmeyi bekliyorum. Paylaşım eksikliğimiz varsa onu tamamlarız. Ben tüm meclis üyelerimizle beraber çalışmayı bekliyorum” diye konuştu. Akay depremle ilgili 10 mahalle toplantı yapacaklarını kaydetti.

 

 

 “YETERİNCE DENETİM YAPAMIYOR”

 

Akay “ İki yıl önce Çerkezköy’ün evsel atıkları derelere deşarj ediliyordu. 2012 yılında başlayan, Devlet Su İşleri tarafından yapılan, yeni dönemde TESKİ tarafından üstlenilen arıtma tesisine kavuştuk. 2018 yılı sonunda bu atıklardan yeni kurtulmaya başladık. Şu anda Cumhuriyet Mahallesi’nin 7 bin nüfusunun neredeyse bütün kanalizasyonu ormana deşarj oluyor. Şu anda TESKİ yüzde 25 aşamasında. 16 kilometrelik bir hatla Cumhuriyet Mahallesi’nin tüm kanalizasyonunu toplayarak, arıtmaya doğru bağlayacak. Hala eksiklerimiz var. Geçtiğimiz dönemde Kavakdere’yi Büyükşehir Belediyesi 11 milyonluk yatırımla ıslah etti. Dere ıslah edilirken biz 5 noktada kaçak deşarjı iptal ettik. Şimdi betonlaşmış bir alanda kimin nerede, ne attığını görüyorsunuz, yani kaçak deşarjları tespit ediyorsunuz. Yani bu noktada Çorlu Deresi’nin ıslah edilmesi lazım. İhalesi yapıldı, yer teslimi yapıldı ama Devlet Su İşleri henüz başlamadı” dedi.

 

“ENDİŞELERİMİZ VAR”

 

Hızlı tren ile ilgili Önsel’in sözlerine cevap veren Akay “ Devlet Demiryolları bize plan değişikliği ile ilgili bir yazı sunmadı, resmi olarak ‘Şuradan geçecek’ diye gelen bir yazı yok. Bizden resmi bir talep yok. Bizde bir geçiş hareketi var. Şifai olarak söylendiği kadar iki mevzu var. Önce ‘Biz sorunları yerinde görecek, çözeceğiz’ denildi. Hızlı Tren Projesi Çerkezköy için çok kıymetli bir projedir. Çerkezköy’ün İstanbul’la Edirne arasında tek şehir merkezi Çerkezköy’den geçiyor. Bunların hiçbirisine bir itirazımız yok, mutlu oluyoruz. Ancak iki tane soru işaretimiz var. Bir, Hükümet Caddesi ve Hikmet Uğraş Caddesi’ndeki hemzemin geçidin olduğu bölge. Karakol hizasından hemen 13 metre yükselerek, Hükümet Caddesi’ne inen bölgede değişik yapıda bir üstgeçit var. Oradan yükselme şansı yok. Yan taraflarında 5 katlı daire olan yerlerden nasıl geçeceksin? Bunun altından geçmenin yolu var. Bundan bahsediyoruz. İkinci olarak B/S/H Kavşağı’ndan olan bölgede tren yolu perondan çıktıktan sonra, sanayiyi geçtikten sonra yükselmeye başlıyor, 4 metrelik duvarla Namık Kemal Bulvarı ve B/S/H Kavşağının arasından ilerliyor, oradan yoluna devam ediyor. 4 metre duvarla bunu yapacaksanız, biz nerden geçeceğiz? ‘İşte altından geçersiniz, biz sonra viyadük yapar tamamlarız’ söylemi bize bu konuda kamuyu bilgilendirme ihtiyacı doğurdu. Sıkıntımız bunlar. Buradan bir hızlı tren geçecekse, taslağını da söyleyin de altından mı geçecek, üstten mi geçecek onları belirleyelim.Mevcut durumda hemzemin geçitler bulunuyor fakat hızlı tren için hemzemin geçit yok. Çerkezköy’de bu hızlı tren yüksekten geçerse Çerkezköy’de yeni bir trafik sorunu olacak” dedi.

 

BENİM ZERRE UMUMURUMDA DEĞİL

 

AK Parti Meclis Üyesi Adem İçli’nin Devlet Demir Yolları’nın hızlı tren projesiyle ilgili Tekirdağ Valiliği'nde yaptığı toplantıya Başkan Akay’ın katılmaması ile ilgili konuşmasına cevap veren Akay “ Çerkezköy’ün menfaati için her kapıyı çalıp, her kapıya giderim. Birileri benim kapımı çalmaz, birileri bana söz vermekten imtina eder, birileri beni görmezden gelir, birileri Çerkezköy Belediye Başkanı ‘Aman ses etmesin kenarda dursun’ der, birileri adımızı anmaktan imtina eder. Benim zerre umurumda değil. Benim arkamda millet var. Ben gücümü milletten almış bir adamım. Onları hiç umursamam, önüme bakarım. Ben her kapıya ilçe başkanımızı da yanıma alarak gitmeye razıyım” diye konuştu.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10