Çetin: Kapaklı'ya güzel bir barınak kazandıracağız

Dünya Hayvan Hakları koruma günü dolayısıyla sokak hayvanları müşahede alanında Kapaklı Belediyesi ile Kapaklı Kent Konseyi işbirliği ile etkinlik düzenlendi. Kapaklı'ya güzel bir hayvan barına?

Kapaklı 4.10.2019 17:08:00 0
Çetin: Kapaklı

4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Koruma Günü sebebiyle Kapaklı’da Belediye Garajının içinde bulunan Hayvan Barınağı’nda dün saat 15.00’da program gerçekleşti.

 

“AMA BU SAYIDA YETERLİ”

 

Programda konuşma gerçekleştiren Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir, “Hayvan severlerin sesine kulak verip göreve gelir gelmez kısırlaştırılmaya başladı hayvanlar. Ayrıca sokakta bir kedi bulup getirdiklerinde burada aşısı yapılıyor. Veterinerlerimiz tarafından bakımı yapılıyor. Sahiplenmek isteyenler dışarıdan almak yerine buradan alabilirler. Bunun için burada toplandık. Çocuklarımız okulda olmasaydı daha çok kişi gelecekti. Ama bu sayıda yeterli.” şeklinde konuştu.

 

 

BELEDİYENİN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK

 

Hayvanların hapsedilmeyeceğini ifade eden Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Göreve geldiğimizde buraya çağırdılar burada eksik ne varsa gidermeye çalıştık. Operasyon yapmak için aracımız yoktu. En kısa zamanda geçici de olsa temin ettik. Şuanda veterinerimiz gerekli operasyonları burada yapabiliyor. Fakat alanımız yeterli değil. Güzel bir tesis yapacağız. Ancak vatandaşlarımız bu durumu farklı algılıyor. Zannediyor ki biz hayvanları hapsedeceğiz sanıyorlar.  Belediyenin böyle bir yetkisi yok. Biz sadece küpesi olmayan hayvanlara gerekli işlemler yapılıp alındığı yere bırakılıyor.  Hayvanlar hapsedilmeyecek. Yeni yapılan yerde hayvanların yerleri daha iyi olacak. Ayrıca vatandaş nerede bu yer gidip besleyelim diyor.  Buradaki hayvanları saten belediye besliyor. Biz asıl sokaktakilerin vatandaşlar tarafından beslenmesini istiyoruz. Bununla ilgili hayvan severler derneği ile birlikte bilinçlendirme programı yapmak arzusundayım. Kapaklı halkını bu konuda bilinçlendirmek istiyorum.” dedi.

 

ÇOCUKLAR ANNE BABASINA HAYVAN SEVERLİĞİ ÖĞRETECEK

 

Başkan Çetin, son olarak şunları söyledi: “Toplumumuz hayvanlara acımasızca davranıyor.  Birçok yerden ihbar geliyor. Hayvanların kulağı kesilmiş, kuyruğu kesilmiş, işkence görmüş hayvanlar bize teslim ediliyor üzülüyoruz hayvanları böyle görünce. Şiddeti önce hayvanlardan kaldırırsak şiddeti olmayan bir toplum olacağız diye düşünüyorum. Ben Mustafa Çetin ve ekibimle birlikte hayvan severlerle, ilçe milli eğitim ile beraber yürütülecek bir proje yapmak istiyoruz. Çocuklar gerçekten hayvanları seviyor ama ne oluyorsa büyüyünce şiddet yanlısı oluyor. Büyükleri de bilinçlendirmek için çocukları kullanacağız. Çocuklar anne babasına hayvan severliği öğretecek. Bizde sizlerle beraber bir şey yapmak istiyoruz. Önerilere açığım. Bilbordları ve afişleri biz yaparız ama sadece afişle de olmuyor. Buna dokunmak anlatmak lazım. Ben bu konuda üzerime düşeni yapmaya hazırım.”

 

 

FARKINDALIK YARATMAK İNSANOĞLUNUN ELİNDE

 

Sağlık işleri Müdür vekili ve veteriner hekim Mehmet Doğancı, “10 yıldır hayvan barınaklarında görev yapıyorum. Geçen yıl itibari ile Kapaklı’da görev alamaya başladım. Başkanımızın da ifade ettiği gibi birçok problemi gidermeye çalıştık ama bu yeterli değil inşallah daha da iyi olacak. Bugün 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü. Hayvan türlerinin 2100 yılında bazı türlerinin yok olacağını söylüyorlar. Bunu kim yaptı, biz yaptık. Bu konuda farkındalık yaratmak yine insanoğlunun elinde. İnsanları Havanlara saygılı ve sevgili davranmaya davet ediyorum.” dedi.

 

YASA HAZIRLANIRKEN HERKESİN FİKRİ ALINDI

 

Hayvan hakları ile ilgili taslak rapor önceki gün hazırlandığını söyleyen Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Timur Ugan, “Hepinizin bildiği gibi ısrarlarımız üzerine mecliste hayvan hakları komisyonu kuruldu. 13 milletvekilinden oluşuyor. Başkanı da Tekirdağ Milletvekili Mustafa yel, kendileriyle yeni bir yasa taslağının nasıl hazırlanması gerektiği konusunda rapor hazırlıyoruz. Sivil toplum örgütleri, bilim insanları ve hayvanlardan şikâyeti olan olmayan herkes dinlendi. Rapor önceki gün hazırlandı. Umarız yasa meclisten biran önce çıkar. Hem belediyelerin sorunlarına hem hayvanların sorunlarına çözüm olur. Sayın başkanım size teşekkür ederim. Hayvan hakları dernekleri ile uyum için de çalışıyorsunuz.” İfadelerini kullandı.

 

33 KONUDA TAVSİYE KARARI MECLİSE GİTTİ

 

“Ergene Belediyesinin hayvan barınakları örnek alınması gerekiyor” diyen Ugan, “Artık belediyelerin bakımevleri eskiden toplama kampları yapmasının dışında küçük tedavi gibi yerler yapmaları Ergene bu örnek olabilir. Hayvanlara bir yer yapılacak. Ayrıca şans oyunlarından ayrılan para ile bu projenin destekleneceği, artı bu yapım için ilçe belediyelerine 250-300 bin lira ek ödemeler koyulacağı karara bağlandı. Bu karar belediyeleri biraz daha rahatlatacaktır. Özellikle küçük belediyeleri. Avcılığın bir süre yasaklanmasından, Hayvan bahçelerinin kapatılmasına kadar 33 konuda tavsiye kararı meclise gitti. Bu anlam da çok mutluyuz. Avcılık uzun bir süre yasaklanması gerekiyor. Türler kendilerini toparlaması lazım. Sokak hayvanlarının sorunu çözümü çok abartılacak gibi değil. Doğru kısırlaştırma, doğru tedavi ile 1 yıl içerisinde popülasyon kontrol altına alınabilir. Yeter ki yetkililer, hayvan hakları dernekleri ile karşılıklı çalışsınlar.” diye konuştu.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10