Belediyenin 2020 bütçesi 194 milyon 418 bin TL

Çerkezköy Belediyesinin Ekim ayı meclis toplantısının ikinci oturumu Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında yapılırken, Çerkezköy Belediyesi'nin 2020 mali yılı gelir ve gider bütçesi

Çerkezköy 7.10.2019 17:27:00 0
Belediyenin 2020 bütçesi 194 milyon 418 bin TL

Erkan Zümbül, Mikail Çelik, Habib Çelik ve Koray Önsel’in katılmadığı toplantıda ilk olarak performans programı hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu görüşülürken, 2020 yılı performans programı AK Parti grubunun red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

 

KOMİSYONDAN OY ÇOKLUĞU ÇIKTI

 

Toplantının bir diğer gündem maddesinde tarife komisyonu ve plan bütçe komisyonuna havale edilen 2020 mali yılı gelir gider tarifesi görüşüldü. Komisyon oy çokluğu kararı alırken, komisyonda red oyu veren AK Partili Komisyon üyeleri Sait Yazı, Neziha Temür, Hüseyin Karaca ve Mikail Çelik’in, tarifede yeni olarak gruplandırılan tarifelerin önceki yıllarda karşılığı bulunmadığından ya da birebir karşılaştırma veya kıyaslama yapılmadığından ilgili maddelerin kabul edilmemesi, 2019 yılı tarifesinin aynen uygulanması, 2019 mali tarifesine zam yapılmaması ve Mayıs 2019 tarihli meclis kararında alınan iskan ücretlerine yüzde 50 indirimin uygulanmasına devam edilmesini meclise önerdi.

 

“KOMİSYONA BELEDİYE TARAFINDAN GELEN BİLGİLER YETERSİZ”

 

Konuyla ilgili söz alan AK Partili meclis üyesi Sait Yazı “ Komisyondaki ve ortak toplantılarda bazı arkadaşların tavırları meclis ciddiyetine uyuşmamaktadır. Bir konuyu gündeme getirdiğimizde, tartışmaya açtığımızda bazı meclis üyesi arkadaşlarımız ‘neyi tartışıyorsunuz, bizim çoğunluğumuz var, siz oylayın geçin,’ şeklinde çok hoş olmayan, meclisimize yakışmayan söylemlerde bulundu. Komisyona belediye tarafından gelen bilgiler yetersiz. Bize gelen listelerde birçok kalemde 2019 fiyatları var ama geriye dönük yok. Mayıs ayında iskan ücretlerine yüzde 50 indirim kararının bir süre zamsız devam etmesini ve Veliköy Düğün Salonuna zam yapılmaması yönünde talep bildirdik” dedi.

 

 

SİL BAŞTAN GÖZDEN GEÇİRİLDİ

 

Yazı’nın bu sözleri üzerine konuşan komisyon başkanı Cengiz Memiş “ Tarifelerimiz belediye başkanımızın talimatıyla sil baştan gözden geçirildi. Bununla ilgili bir çalışma yapılırken, asansörden pek çok kaleme kadar kendi içinde ayrıştırmaya gidildi. Tabi ki bir fabrika alanı ile bir konut alanı aynı olmayacak. Kendisi komisyonda bizim davranışımızdan bahsetti ama benim olduğum bölümde Sait Yazı sürekli sesini yükseltti. Uzlaşmamızın mümkün olmadığı bir noktaya doğru gittiği için konuyu biran önce oylamaya geçirmek istedik” diye konuştu.

 

“DOĞRU VE ŞIK DEĞİL”

 

Memiş “ Herkes oyunu istediği gibi kullanmakta serbesttir. Ama bugün gelip ‘bize tarife gelmedi’, ertesi gün gelip ‘yeterli süre yoktu’, ‘konu üzerinde çalışamadık’, ‘biz onu öyle anlamadık’ gibi mazeretler öne sürmeleri hem doğru değil hem de şık değil. Hatta bazen komisyonlarda sabah ortak aldığımız kararlardan öğleden sonra vazgeçiyorlar. İnsan bir şeye evet veya hayır diyecekse göğsünü gere gere demeli. Vatandaşın da bu manipülasyonları yediği falan yok. Daha bugün posta ücretlerine ve trene yüzde 20 zam yapıldı. Dün köprü ve otoyollara yüzde 20 zam yapıldı. Elektriğe birkaç gün önce yüzde 15 zam yapıldı. Şimdi burada popülist yaklaşımla belediye hizmetlerine hiç zam yapmamayı talep etmek çok gerçekçi değil” diye konuştu.

 

“ SİYASET YAPMAYACAĞIZ DEDİK”

 

AK Parti grubu olarak zamma karşı olmadıklarını kaydeden AK Partili Adem İçli “Hiçbir zam uygulanmasın demiyoruz. Bize verilen dosyada ne görüyorsak onun üzerinden karar almak durumundayız. Zaten bu üsluplarla komisyonlara çağırılacaksak hiç anlamı yok. Biz birlik içinde çalışmanın defalarca altını çizdik. Siyaset yapmayacağız ve Çerkezköy’ün menfaatine ne olursa yanınızda olacağız dedik” diye konuştu.

 

“TEMEL HEDEF TAM MUTABAKATI SAĞLAMAKTIR”

 

İçli’nin ardından konuşan Başkan Vahap Akay “Buradaki ortak hedef tam mutabakatı sağlamaya çalışmaktır. Tam mutabakatı sağlayabiliyorsak ne mutlu bize. Her pencereden bakarak söylüyorum. Belediye meclis üyesi olmamız dolayısıyla belediyenin de durumunu, pozisyonunu, mali durumunu gözeterek kararlar almak gibi bir zorunluluğumuz olduğunu düşünüyorum. Temel hedef tam mutabakatı sağlamaktır. Yeni taslakta daha önce hiç alınmayan yeni bazı kalemler var. İskan ve muayene harçları ücretleri ile ilgili seçim öncesi bir söz verdiğimiz ifade etmiştik. Mayıs meclisinde iskan ve muayene ücretlerine dilimlerine göre yüzde 25 ile 45 arasında indirimler belediye olarak yaptık. Ardından ise bu indirimin yetersiz olduğuna dair konuşmalar yapıldı. ‘Yılsonuna kadar bunu devam ettirelim, yıl sonunda bakarız’ demiştik. Hatta daha sonra yetersiz olduğu kısımlar ile ilgili gerekiyorsa bir sonraki dönem tarifelere zam yapmayız demiştik. İskan ve iskana bağlı harçların zam görmeden oylanmasını teklif edeceğiz. Numarataj ücreti, yapı kullanma harcı ücreti, itfaiye kontrol ücretlerini de yüzde 15 zamdan muaf olarak oylatabiliriz” açıklamasında bulundu.

 

“YAPTIĞIMIZ AÇIKLAMANIN ARKASINDAYIZ”

 

Akay “ Mayıs meclisinde yaptığımız açıklamaların arkasında durmaya devam edeceğiz. Toplantıda iskan ücretlerinin çok yüksek olduğunu konuşmuş, ruhsat harçlarının çok düşük olduğunu söylemiştik. Bu revize içinde ruhsat harçlarına yüzde 45-50’leri bulacak bir zam görünüyor. Mayıs ayında yaptığımız görüşmede yıl sonunda ruhsat harçlarına bir yeni düzenleme yapacağımızı da tarif etmiştik. Gönül ister ki bunların hiçbirine zam yapılmasın ama gelir bütçesinin de ne halde olduğundan yola çıkarak bu şekliyle oylayacağız” dedi.

 

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

 

İskan ve muayene ücretlerinin yüzde 15 zamdan muaf olması, muayene ile birlikte 4 kalemin yüzde 15 zamdan muaf olması kaydıyla yeni revize listenin kabulü, revize listenin dışındaki tüm tarifelerde yüzde 15 zam yapılması AK Partili meclis üyelerinin red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

Bir önceki mecliste bütçe komisyonuna havale edilen 2020 mali yılı gelir gider bütçesi görüşülürken, 194 milyon 418 bin 149,78 TL olan 2020 yılı gelir gideri AK Parti grubunun red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Bir sonraki gündem maddesinde 2020 yılında uhdelerinde resmi görev bulunmayanlara en yüksek devlet memurunun 1 günlük harcırahının ödenmesi konusu komisyon tavsiye kararı doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi.

 

AK PARTİ GRUBU RED ETTİ

 

 2020  mali yılında zabıta personeline fazla çalışma mesai ücreti olarak Bütçe Kanunu’nda belirtilen en yüksek ücretin ödenmesi oy birliği ile kabul edilirken, bir sonraki gündem maddesinde parka isim verilmesi konulu komisyon raporu görüşüldü. Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Fatih Mahallesi, İstasyon Mahallesi sınırları içerisinde Pınarça Deresi çevresinde bulunan parka Andımız’ın yazarı Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Eski Bakanlarından Dr. Reşit Galip’in isminin verilmesi, komisyonda AK Parti grubunun red oyuna karşılık kabul edildi. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın ‘neden red verdiniz. Gerekçesi nedir ? ‘ sorusu üzerine konuşan AK Partili Adem İçli “Biz Andımız’a karşı değiliz. Biz yazarın kişiliğiyle alakalı tereddütlerimizden ve çekincelerimizden dolayı hayır dedik” dedi.

 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

Konut dışı hizmetlere yönelik yapı ruhsatı düzenlenmesinde belediye başkanına yetki verilmesine konusuna ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu görüşüldü. Resmi Gazete’de onaylanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin resmi gazetede onaylanan değişik 25.07.2019 tarih ve 30842 sayılı 19 f (1) maddesinde belirtilen ibarelerin müzekkerede sehven yer almadığı tespit edildiğinden komisyon ve meclis tarafından ilgili gündem maddesi reddedildi. Toplantı pergola (gölgelik) yapılırken aranacak kriterler ve ücret tarifesine ilişkin komisyon raporu görüşülürken komisyon çalışmalarının devam etmesi ve konunun önümüzdeki meclislerde görüşülmesi oy birliği ile kabul edildi. İstasyon Mahallesi 791 ada 5 nolu parselde bulunan 150 metrekarelik belediye hissesi ile Veliköy Mahallesi 4 nolu parselde bulunan 18 metrekarelik belediye hissesinin satılması oy birliği ile kabul edildi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10