Çerkezköylülerden amatör denizci eğitime yoğun ilgi

Tekirdağ Liman Başkanlığı tarafından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda dün Amatör Denizci Temel Eğitimi verildi. Eğitmen Fatih Kıncal tarafından bir saat verilen eğitimin ardından sınav yapılÄ

Tekirdağ 21.10.2019 16:02:00 0
Çerkezköylülerden amatör denizci eğitime yoğun ilgi

ÇTSO Konferans salonunda dün 11.30-12.30 saatleri arası  ÇTSO eğitimleri kapsamında  Tekirdağ Liman Başkanlığı Konferans  eğitmeni Fatih Kıncal tarafından Verilen Amatör Denizci temel eğitimine  toplam 215 kişi katıldı. Eğitimin ardından da  “Amatör Denizci Belgesi” sınavı yapıldı.

 

DENİZCİLERİN BULUNDURULMASI GEREKEN BAŞLICA TEÇHİZATLAR

 

Fatih Kıncal, eğitime katılanları denizciliğin genel kuralları, denizcilik sembolleri, denizcilerin uyması gereken ana kurallar, uluslararası denizcilik kuralları gibi pek çok konularda  detaylı şekilde  bilgilendirdi. Hazırlanan sunum ile denizcilik kurallarını detaylı bir şekilde anlatan Fatih Kıncal, demir atma ve seçme kriterlerini,kurallarını  şemalar ve çizimler ile katılımcılara göstererek aktardı. Gemide mutlaka bulunması gereken malzemeler hakkında da konuşan Kıncal, "Gemide muhakkak bulunması gereken başlıca teçhizatlar vardır ve her birinin önemi ayrıdır ve hayati önem taşımaktadırlar. Bunlar pusula, iskandil, harita, kerteriz ,düdük ve fenerdir. Haritanın güncel ve en son versiyon olması gerekiyor”diye bilgi verdi.

 

CAN GÜVENLİĞİ ÖNCELİKLİDİR

 

Fatih Kıncal, denizde can güvenliliğin öncelikli olduğunu da belirterek, eğitime katılanlara denizcilik ile ilgili kitapları önerdi. Uluslararası denizde çatışmayı önleme kurallarından da  söz eden Kıncal, "Gemide ve tekneden uyulması gereken bir dizi kurallar mevcuttur. Ancak en önce can güvenliği gelir ve denizde can güvenliği her şeyden önemlidir. Can tehlikesi olan durumlarda kurallara uymadığınız zaman kimse size gelip de ya neden şu kurala uymadın diyemez. Çünkü can yeleğinin de önünde yazdığı gibi, önce can güvenliği”  ifadelerini kullandı.

 

MUTLAKA KALIN GİYİNMEK GEREKİYOR

 

Fatih Kıncal, Hipotermi hakkında da, “Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur. Bu durum genellikle soğuk, rüzgarlı havalarda, soğuk sularda veya soğuk evlerde uzun süre vakit geçirenlerde ortaya çıkar. Hipotermiyi geciktirmek için vazelin vb. kremler kullanabiliriz. Bakın size bir şey anlatmak istiyorum. Bir gemi kazası olmuştu. Gemide mahsur kalan bir rus demişti ki, 'Benim hayatımı ısı koruyucu elbise kurtardı. Hipotermi 2-3 dakikaya geleceğine bu süre 15 dakikaya çıktı.' Yani bundan şunu anlayabiliriz denizde kalın ve ısıyı koruyan kıyafetler tercih etmeliyiz. Özellikle başımızı ve boynumuzu soğuktan korumalıyız." diye konuştu. Katılımcılara, 'soğuk suya kıyafetle mi girilmeli?' diye soru yönelten Kıncal, "Soğuk suya kıyafetle girilmeli hatta ne bulursanız giyin rahat yüzemem rahat hareket edemem diye düşünmeyin” diye bilgilendirdi.

 

HER ZAMAN DENİZE ÇIKMADAN ÖNCE HAVA DURUMU MUHAKKAK KONTROL EDİLMELİ

 

Eğitim sonunda da son olarak katılımcılara bir dizi önerilerde bulunan Kıncal, “Denizin  hiç şakası olmaz. Denizde ilk yardım çok önemlidir ve ilk yardım bilinmesi gerekiyor. Denizde zor durumda olan teknelere yardım edelim. Çünkü bir gün sizde zor durumda kaldığınızda size de yardım edilmesini isteyeceksiniz. Denize açılmadan önce muhakkak hava durumunu kontrol edin ve ona göre hazırlık yapın. Denizlerimizi temiz tutalım çöplerimizi denizlere atmayalım ve denizi kirletenleri de uyaralım. VHF kanal 16 çağrı ve dinleme kanalıdır. Zor durumda kaldığınız zaman Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın numarası 158, Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin telefon numarası ise 444 24 07. Ve son olarak gemi terkte hipotermiye muhakkak dikkat edelim. " şeklinde konuştu. Eğitimin ardından sınava geçildi. Sınav 10 dakika olup başarılı olanlara 2 ay içerisinde  cep telefonlarına bilgilendirme mesajı gönderileceğini belirtmesinin ardından eğitim son buldu ve ardı8ndan sınav yapıldı.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10