Ortaokul öğrencilerinden anlamlı kermes

Geçtiğimiz hafta vefat eden Spina Bifida hastası İrfan Kaya adına Metin Seçkin Ortaokulu öğretmen ve velileri Spina Bifida hastalığına farkındalık oluşturmak için kermes düzenledi. Okul aile birliği BaÅ?

Çerkezköy 24.10.2019 17:38:00 0
Ortaokul öğrencilerinden anlamlı kermes

Spina Bifida hastalığına dikkat çekmek için geçtiğimiz hafta vefat eden İrfan Kaya adına düzenledikleri kermes dün saat 09.00 ile 17.00’da düzenlendi. Metin Seçkin Ortaokulu’nda İngilizce Öğretmeni Döndü Kaya ve Rehber Öğretmeni Mehmet Altınay öncülüğünde düzenlenen kermes gelirleri Türkiye Spina Bifida Derneğine bağışlanacak.

 

METİN SEÇKİN ORTA OKULU’DAN İSTANBUL KOŞUSUNA DESTEK

 

Adım Adım İstanbul Koşusuna bir destek de Metin Seçkin Ortaokulu öğrenci ve velilerinden geliyor. Dün okulda yapılan kermes geliri geçtiğimiz hafta vefat eden Metin Seçkin Ortaokulu öğrencisi İrfan Kaya adına Adım Adım Projesine bağışlanacak.

 

İRFAN KAYA ADINA KERMES DÜZENLİYORUZ

 

Türkiye’de doğan her bin bebekten 3’ünde Spina Bifida görüldüğünü söyleyen Metin Seçkin Ortaokulu Aile Birliği Başkanı Kalbiye Marangoz, “Benim kızımda Spina Bifida hastası. Kızım gibi Spina Bifida hastası olan 3 öğrencimiz var. Bir öğrencimizde geçtiğimiz hafta vefat etti. İrfan’ın vefatı hepimizi üzdü. Bizde Okul Aile Birliği olarak Spina Bifida hastalığına dikkat çekmek için İrfan Kaya adına kermes düzenliyoruz. Veliler ellerinden ne geldiyse yaparak kermese getirdiler. Allah onlardan da razı olsun. Bilindiği gibi 25 Ekim Dünya Spina Bifida Hastalığı Farkındalık Günü. El emeği göz nuru emeğimizi düzenlediğimiz kermeste satarak elde ettiğimiz gelirleri Türkiye Spina Bifida Derneğine bağış yapacağız.” dedi.

 

HASTALIĞINI ÖNLEMEK İÇİN HERKES ÇEVRELERİNE ANLATSIN

 

“Spina Bifida hastalığını herkes öğrensin” diyen Marangoz, “Hamilelik ilk döneminde Folik Asit alınması ile önemli ölçüde bu hastalık önemli ölçüde önlenebilir. Fakat daha sonra alınması etkili olmaz. Sağlıklı bebek sahibi olma şansınızı artırmak için Folik Asit vitamini kullanmak unutulmasın. Biz okul aile birliği olarak bu hastalığa farkındalık oluşturmak için kermes düzenliyoruz. Herkes Spina Bifida hastalığını önlemek için herkes çevrelerine anlatsın. Hep beraber farkındalık oluşturarak bu hastalığın önüne geçelim.”diye konuştu.

 

UMARIZ BİR NEBZE DE FARKINDALIK OLUŞTURABİLİRİZ

 

Spina Bifida hastası olanların zihinsel problemleri olmadığını ve eğitimlerini normal okullarda tamamlayabildiklerini anlatan Metin Seçkin Ortaokulu Öğretmeni Döndü Kaya, “Okulumuzda Spina Bifida hastası 3 öğrenci var. Öğrenme sıkıntısı çekmiyorlar ancak top oynama gibi etkinlikleri yapamıyorlar. Anneleri çocukların her daim yanlarında kalıyor. Bizde Spina Bifida hastalığına farkındalık oluşturmak için Rehber Öğretmenimiz Mehmet Altınay ve Okul Aile Birliği ile birlikte kermes düzenledik. Umarız bir nebze de farkındalık oluşturabiliriz.”dedi.

 

SPİNA BİFİDA HASTALIĞI NEDİR?

 

Spina bifida, anne karnında oluşan bir hastalıktır. Hamileliğin ilk ayında oluşan bu anomalide, bebeğin omurgası şekillenirken tam olarak kapanmaz ve bu nedenle halk arasında “Ayrık omurga hastalığı” olarak da bilinir. Türkiye’de her bin bebekten 3’ünde görülür. Spina bifida’da omurilik ve sinirler, açık kalan omurların arasından çıkar ve bebeğin sırtında bir yumru oluşturur. Bu da vücuttaki bazı işlevleri kontrol eden sinirlere zarar verir. Çocukta kısmi felç, yürüme problemleri, hidrosefali, bağırsak ve mesane problemleri, ileride skolyoz gibi sorunlar görülebilir. Hastalığın en büyük nedeninin folik asit eksikliği olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle hamilelik planlayan kadınların en az 3 ay öncesinde kadın doğum uzmanına başvurarak folik asite başlaması çok önemlidir. Spina bifida hamilelik sırasında yapılan kan ve ultrason testleriyle saptanabilir.  Bu rahatsızlıkla dünyaya gelen bebekler doğumdan sonra ilk 35 saatin içinde ameliyat edilirse anomalinin neden olduğu kimi sorunlara engel olmak mümkündür. Ayak hareketlerini etkileyen, idrar ve gaita tutamama ile cinsel sorunlara yol açan spina bifida, çocuk beyin cerrahisi, nörolog, nefrolog, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı gibi farklı branşlardan uzmanlar tarafından takip ve tedavi edilen çok yönlü bir rahatsızlıktır. Ameliyatın ardından düzenli bir kontrol dönemi ile bu çocukların sağlık sorunlarında kısmi düzelmeler sağlanabilir.

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ


0282 726 91 91
0282 747 65 10