Ezan sesi bu toprakların damgasıdır

Tekirdağ'da 466 yıl önce yapılan ve bir süredir restorasyon çalışmaları devam eden Rüstempaşa Camii, yeniden hizmete açıldı. Cuma namazı öncesinde düzenlenen açılış törenine katıl

Tekirdağ 3.11.2019 14:23:00 0
Ezan sesi bu toprakların damgasıdır

Süleymanpaşa’da, Rüstem Paşa tarafından 1554 yılında yaptırılan camii, uzun bir restorasyon sürecinin ardından önceki gün yeniden hizmete açıldı. Açılışa TBMM Başkanı Şentop ve Vali Yıldırım’ın yanı sıra AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Cumhuriyet Başsavcı Güngör Karakoç, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertel, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, İl Müftüsü İsmail, İpek Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan ve Süleymanpaşa İlçe Başkanı Sezayi Çetin çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

CAMİLER MANEVİ KARARGÂHLARIMIZDIR

 

Açılışta konuşan Meclis Başkanı Şentop; “Biliyorsunuz camiler Allah'a ibadette bulunduğumuz manevi karargahlarımız. İmanımızı, inancımızı ikrar ettiğimiz mübarek mekanlar, aynı zamanda bir araya gelmemize vesile olan sosyal mekanlardır ve kapıları herkese açıktır. Bir Müslüman'da olmasını arzu ettiğimiz anlayış ile inşa edilmiştir. İçleri müzeyyen, dışları vakur ve sade. Yani camilerimizin asaleti dışında, güzelliği içinde. Camilerimiz aynı zamanda mimarimizin en harikulade örneklerinin verildiği eserlerimiz. Huşu içinde inşa ettiğimiz bu mübarek eserlere sahip çıkmak, onları yaşatmak bizim en önemli görevimizdir. Eğer bu topraklara göğsümüzü gere gere, gururla vatanımız diyorsak, bunun en önemli şahitleri camilerimizdir. Minarelerinden günde 5 vakit ezanlar yükselen camiler bizim bu topraklarda damgalarımız, mühürlerimizdir. Milletimiz bir yeri sahiplenirse oraya önce cami yaparak başlıyor, çünkü camiler işaret taşı, tapudur. Camiye gelenin kimliği yoktur, zengin, fakir, amir, memur, bey, paşa aynı safta durur. Kılınan her namazda bir nevi mahşer günü provası yapılır. Günde 5 vakit nefis muhakemesi yapma imkanı sunan camilerimiz bu sebeple çok kıymetlidir.”dedi.

 

466 YILLIK BİR ESER

 

Şentop, konuşmasına şöyle devam etti: “Mimar Sinan'ın mimarlık tarihimizin zirve ismidir. Bugüne kadar onu geçen bir mimar olmadı. 375 eser yaptı. Rüstem Paşa Camii de Mimar Sinan'ın eserlerinden biridir. Bir de İstanbul'da Rüstem Paşa Camisi var, bundan bir süre sonra o da ibadete açılmış, yapılmış. Tarihimizin en ihtişamlı yıllarında yapıldı bu camii. 466 yıllık bir eser. Cami merkezli medeniyetimizi müşahhas örneklerinden biri. Avrupa'yı dize getirip, dünyada tek süper güç olduğumuzu tescil ettirdiğimiz Mohaç Meydan muharebesinden 27 yıl sonra yani 1553 yılında inşa edildi. Yaptıran Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı ve kudretli sadrazamı Rüstem Paşa. Mimarı ise az öncede sözünü ettik yaptığı bir çok eserin sırrı hala çözülemeyen günümüzde bile dehasına ulaşılamayan Mimar Sinan. Rüstem Paşa Camisi 466 yıl öncesinin ihtişamını yansıtacak bir şekilde inşa edilmiştir. Üstelik sadece bir cami olarak da yapılmamış, bir medrese, kütüphane, hamam, kervansaray ve ibadethanelerden oluşan bir külliye olarak inşa edilmiştir.”

 

ECDADIMIZIN RUHUNU MUAZZEZ KILDIK

 

“Aradan geçen yıllarda ecdadımızın mirasına sahip çıkma kudretimizi kaybedince, külliyenin tamamı günümüze ulaşamadı.” diyen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Biz günümüze kadar ayakta kalmayı başaran cami, medrese ve bedesteni mimari dokusuna uygun şekilde restore ettirdik. Minaresinden şerefesine, kubbesinden pencerelerine, mihrabından minberine, duvarlarından taban döşemelerine, tavanından ahşap kabartmalarına kadar yıpranan bütün detayları aslına sadık kalarak restore ettirip daha nice yıllara bütün haşmetiyle ayakta kalmasını sağlamaya çalıştık. Bu yaptığımız açılışla ecdat mirasına sahip çıktığımızı gösterdik ecdadımızın ruhunu muazzez kıldık. Böyle kıymetli bir eserin açılışını sizlerle birlikte yapma bahtiyarlığını eriştiğim için cenabı hakka hamd ediyorum.” diye konuştu.TBMM Başkanı Şentop’un konuşmasının ardından İl Müftüsü İsmail İpek açılış duasını yaptı. TBMM Başkanı Şentop ve Vali Yıldırım daha sonra cemaatle birlikte Cuma namazını kıldı.

Haber/ Cengizhan KÜPELİOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10