Bugünün dünden, yarınımız bugünden farklı olmalı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda Eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu tarafından 'Tercih edilen insan, çalışan, yönetici olmak' konulu seminer verildi. Seminerde konuşan Hacıbekiroğlu, "Ya kendimizin li

Çerkezköy 5.11.2019 14:30:00 0
Bugünün dünden, yarınımız bugünden farklı olmalı

Bugün 10.00-16.00 saatleri arasında ÇTSO Konferans Salonu'nda SEY Danışmanlık sahibi Seyyal Hacıbekiroğlu tarafından eğitim verildi.

 

 

DUYGUYA VE İHTİYACA DOKUNULDUĞUNDA KALICI OLUR

 

Heyecanınız bittiğinde o işin bırakılması gerektiğini söyleyen Seyyal Hacıbekiroğlu, "Heyecanınız bittiğinde o işi bırakmanız gerekiyor. Ya da yeniden heyecan duymak için çaba harcamak gerekiyor. Harvard Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre bugün öğrendiklerimizin bugün konuştuklarımızın yarın yüzde 65'i kalmıyor, unutuyoruz. Bir hafta sonra ise yüzde 75'ini unutuyoruz. Bu bilgiden yola çıkarak ihtiyaca ve duyguya dokunmak daha önemli. Duyguya ve ihtiyaca dokunulduğunda davranışa dönüşüyor ve bu hayat boyunca kalıcı oluyor. Hatta kişilerde üzerine bir şeyler katarak ilerliyor. Bir bilgiyi alırken o bilginin sizde kalıcı olması için hem işinize yaramalı hem de o bilgiyi öğrenirken bundan keyif almalısınız." dedi.

 

SIKI ÇALIŞMAK EN İYİSİ AMA FARKLIM YÖNLERİMİZDE OLMALI

 

“En sevdiğim emekli olana kadar hatta emekli olduktan sonra da çalışmak istediğim kurumdan ayrılmaya karar verdim” diyen eğitmen Hacıbekiroğlu, “Çünkü bir hayalim vardı. Hayalim daha fazla insana daha fazla yelpazesi geniş işlerle temas edebilmekti. İş hayatından ibaret olmamız lazım. Ben bunu 6 -7 yıl önce anladım. Kendi aramızda bile hobiye ihtiyaç yok. Zaten bizim hobimiz çalışmak, ilaveten bir şey yapmaya gerek yok gibi yanlış düşünceler için deydim. Sıkı ve derin çalışmak en kıymetlisi ama sadece çalışarak iş yaparak insanın farklı yönü olmadığı zaman olmadığında gördüğünüz her insan mutsuz. Çünkü gördüğünüz o insan yaşamdan keyif almıyor ve nasıl keyif alacağını bilmiyor. Bu nedenle böyle ebeveynler ve akademisyenler, kendine benzer insanlar yetiştiriyor. Mutsuz çok yönlü olmayan en iyi okullardan mezun olsa da yaşamın gerçeği ile yüzleştiğinde hemen pes eden şikayet eden insanları da yetiştiriyor. Şunu fark etmemiz gerekiyor. Sıkı çalışmalıyız, üretmeliyiz ama bizi mutlu edecek insanlara fayda sağlayacak diğer özelliklerimiz olmalı ki bize benzeyen insanlara da etkimiz olsun.”  diye konuştu.

 

SOSYAL MEDYA GELECEĞİN İŞ YERİ OLACAK

 

Hacıbekiroğlu, “Sosyal medyayı etkin kullanmaya çalışıyorum çünkü sosyal medya sadece insanların paylaştığı şatafatın lüksün ya da bir gösteriş olarak kullanıldığı bir mecranın başka bir tarafına gidiyor ve bunu böyle kullanan insanlar yarın öbür gün sadece buradan iş sahibi olabilirler. Ronaldo futboldan kazandığı paranın 3 katını paylaştığı içeriklerden kazanıyor. İnanılmaz bir şey bu. Dolayısıyla sosyal medyayı daha etkin kullanmamız lazım. Daha çok insan ulaşmamız için bu mecrayı kullanmamız gerekiyor. Sosyal medya geleceğin iş yeri olacak.” İfadelerinde bulundu

 

KÖTÜ BİRŞEY DÜŞÜNÜYORSAK DÖNÜP KENDİMİZE BAKMAMIZ LAZIM

 

Çok yönlü olmayı, öfkemi, egomu ve hırslarımı kontrol etmeyi mesneviye borçluyum” diyen Eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, “Mesnevi ile ilgileniyorum. Mesnevi insanı yumuşatıyor. Egomuzu köreltiyor. Hırslarımızı azaltıyor. Öfkemizi kontrol altımıza almamızı sağlıyor. Çünkü ben bütün bunları yapmak istiyorum. Etrafa kötü gelen insani değerlerin farkında olmayan, çok özgüvenliymiş gibi ama o özgüvenin bütün eksiklerinden kaynaklandığını bilen ve onları tamamlamak için çaba harcayan bir farkındalık benimki. Biz sorunu hep başkasında arıyoruz. Hep başkasını şikayet ediyoruz. Aslında şikayet ettiğimiz her şey bize ait. Yani eğer ben sevgi doluysam, iyi huylarım çoksa iyi biriysem ben karşımdaki insanı da öyle yorumlarım. Ama ben öfkeli, bilgisi olmaya, yalan söyleyen biriysem karşımdaki insanı da öyle yorumlarım. Öyle yorumlamaya başladığımızda dönüp kendimize bakmayı bilmeliyiz. Ben bu bilgiyi nerden öğrendim. Nasıl bir insan için bunu yorumlayabiliyorum. Demek ki bende öyle bir donanım var. Onu fark edip törpülemek gerekiyor. Bir de biz şunu bilmiyoruz. Yaşamdan keyif almayı ve mutlu olayı bilmiyoruz. Hep mış gibi yapıyoruz. Tabi ki bazen üzülmekte gerekiyor. Ama diplere inmemek gerekiyor. İnsanı kendi kendine olumsuz tetiklemesi gerekiyor. Ya kendimizin lideri olacağız ya da kendimize lider bulacağız. Biraz kendimize dönüp bakmamız lazım. Herkes hayattan keyif almayı bilmeli. Kimi ibadetle, kimi sporla, kimi kitap okuyarak böyle çok yönlü olabilmek için bir şey bulmamız lazım. Hayatta pozitif kalmayı sağlam durmayı, dayanıklı olmayı, vazgeçmemeyi, her şeyin iyi tarafını görebilmek için çaba sağlanabilir.”  dedi.

 

HIZLI MOTİVE OLUYORUZ AMA ÇABUK DİBE DÜŞÜYORUZ

 

Youteber Barış Özcan’ın bir videosunu izlettiren eğitmen Hacıbekiroğlu, “Önemli olan anahtar kelimelere dokunuyor Barış Özcan. Onu takip ettiğimde Türk insanının eksiğini biliyor, fark ediyor ve onları etme ile ilgili içerikler buluyor. Bizim en büyük derdimiz bir şeyi istikrarlı bir şekilde, sürdürülebilir bir şekilde yapıp sonuçlandırma ile ilgili eksiğimiz var. Yani bir şeyi heves ediyoruz yapıyoruz ama ertesi gün kalktığımızda onu tekrar etmiyoruz. Bunu davranışa dönüştürmek ile ilgili ne sabrımız var ne de disiplinimiz var. Aslında Alman disiplini gerçekten vazgeçmemek, ne olursa olsun ondan daha iyisinin olmadığı sürece alınmış bir karardan eylemden davranışa dönüşene kadar vazgeçmemek. Tekrar etmek aslında Türkiye’de en çok yapmamız gereken ve en büyük eksikliklerimizden biri. Çabuk hevesleniyoruz, hızlı motive oluyoruz ama çabuk dibe düşüyoruz. Ve bunu bahanelere barındırıyoruz. Hepsi kendince haklıymış gibi görünse de aslında asıl yapmamız gereken şey, kendimize koyduğumuz hedeften vazgeçmemek üzere aldığımız kararları hayatımıza geçirene kadar, davranışa dönüştürülene kadar tekrar etmek. Çünkü tekrar edilmeyen şey sürdürülebilir olmuyor. Ben bunu için yıllardır kullandığım yöntem var. Hepimizin kullandığı cep telefonumuzun takvimi var. Ben buradaki hatırlatmaları kullanıyorum. Bir dönem ben dinleme konusunda sabırsızdım. Dinleme sabırsızlığımı giderebilmek için kendime günün farklı saatlerinde dinle dinle diye hatırlatmalar koyup o özelliğimi geliştirmek için çaba harcıyorum.”diye konuştu.Eğitim bittikten sonra  katılan herkese sertifikaları verildi.

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ


0282 726 91 91
0282 747 65 10