Koçak: Vergide adalet sağlansın

Türk-İş vergi konusundaki taleplerini kitlesel düzeyde kamuoyunun gündemine taşıdı. Dün ülke genelinde eş zamanlı bu konuda basın açıklaması yapıldı.

Çerkezköy 6.11.2019 16:12:00 0
Koçak: Vergide adalet sağlansın

Türk-İş  Tekirdağ il temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak’ta konu ile ilgili dün Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi önünde saat 13.00’te yaptığı açıklamada Türk-iş’e bağlı  Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden,Sendika Teksif Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan, Teksif Sendikası Çorlu Şube Başkanı Gültekin Bozan, Belediye –İş Çorlu Şube Başkanı İbrahim Özçelik, Petrol İş İstanbul 1. Şube başkanı Ahmet Baranlı’da ve Türk-iş’’e bağlı sendikaların üyeleri hazır bulundu.Basın Açıklaması Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

 

REFORM ADALETSİZ YAPININ DEĞİŞMESİYLE MÜMKÜN

 

Türk-iş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, konuşmasına net ücretin ilerleyen aylarda kesileceğini belirterek konuşmasına başladı. Koçak, “Türkiye’de ücretli çalışanlar üzerinde ağır bir vergi yükü bulunmaktadır. Yılın başında aldığımız net ücret vergi kesintileri nedeniyle ilerleyen aylarda giderek azalmaktadır.Türkiye'de vergi alanında yapılacak “reform” ancak ücretliler aleyhine var olan adaletsiz yapının değiştirilmesiyle mümkün olacaktır. TBMM’den beklentimiz, asgari ücret kadar gelirin vergi dışı bırakılması, ücret üzerindeki vergi yükünü azaltılmaları ve verginin geniş kitlelere adil bir şekilde yansımasını sağlamalarıdır. Bugün, emekçiler üzerindeki acımasız vergi yükünü protesto etmek, adaletsiz vergi politikalarının emekçiler lehine yeniden düzenlenmesini ve sosyal hukuk devleti ilkelerine göre belirlenmesini talep etmek için buradayız” dedi.

 

VERGİLER,GELİR VERGİSİ HASILATININ ÖNEMLİ BİR KISMINI OLUŞTURUYOR

 

Koçak “ Anayasamızın “vergi ödevi” başlıklı 73’üncü maddesinde,“ herkes kamu giderlerini karşılamak üzere,  mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür” ifadesi yer almaktadır. Bu düzenlemeden amaçlanan, herkesin kamu harcamalarını finanse etmek üzere vergi ödemekle yükümlülüğü olduğu ancak bu ödemenin herkesin mali gücüne göre olması gerektiğidir. Ülkemizde gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunu ücret geliri elde edenler oluşturuyor. Ücretli çalışanlar üzerinde hem doğrudan gelir ve kazanç üzerinden alınan hem de dolaylı olarak mal ve hizmet üzerinden alınan vergilerin ağır yükü bulunuyor. Kamu ve özel sektörde çalışan milyonlarca memur ve işçinin gelir vergileri kaynağından kesinti yapılarak ödeniyor. Ücretlerimizden kesilen vergiler, gelir vergisi hasılatının önemli bir kısmını oluşturuyor” dedi.

 

 

VERGİ HERKESİN MALİ GÜCÜNE GÖRE OLMALI

 

Koçak, “Bugün ülkemizde uygulanan vergi politikaları nedeniyle,işçiler üzerindeki ağır bir vergi baskı bulunuyor. İşçinin eline geçen net ücret,  vergi kesintileri nedeniyle, yılbaşına göre geçen sürede giderek geriliyor. Ücretli çalışanların net ücreti,Bir yandan enflasyon nedeniyle satın alma gücünü kaybetmesiyle,diğer yandan artan vergi oranı nedeniyle azalıyor. Ortalama aylık brüt ücreti 4.500 TL olan bir işçi,Ocak ayında 3.409 TL net ücret alırken, Haziran ayında net ücreti 191 TL daha azalarak 3.218 TL’ye düşüyor.Temmuz ayında ücreti yüzde 4 oranında artsa bile, anayasamızın “vergi ödevi” başlıklı 73’üncü maddesinde “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür” ifadesi yer almaktadır. Bu düzenlemeden amaçlanan,  herkesin kamu harcamalarını finanse etmek üzere vergi ödemekle yükümlülüğü olduğu, ancak bu ödemenin herkesin mali gücüne göre olması gerektiğidir. Yıl sonunda 349 TL eksilerek 3.60 TL’ye geriliyor.Bu vergi düzeni adil değildir. Hakka ve hukuka uygun değildir. Anayasanın ilgili maddesiyle bağdaşmayan bu anlayış sürdürülebilir değildir. TBMM’ye sunulan vergi düzeninde yeni değişiklikleri içeren yasa teklifi emekçilerin beklentilerini karşılamıyor,vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmıyor.Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ve sosyal beklentilere cevap getirmiyor.Bu teklifte ücretliler lehine olan ayırım ilkesi yine gözetilmiyor. Ve çalışanların 2005 yılında yüzde 15-20-25-30-35 olan gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranı,2006 yılından bu yana yüzde 15-20-27-35 olarak uygulanıyor.

Yetmiyor.2005 yılında gelir vergisi tarifesi brüt asgari ücretin 13,5 katı iken, günümüzde 7 kat olarak hesaplanıyor. Çalışanlar her yıl daha fazla vergi ödemek zorunda kalıyor. Bütün taleplere rağmen gelir vergisi tarifesi ücretliler lehine iyileştirilmiyor.  Bu uygulama sosyal adaletle bağdaşmıyor. Oysa dar ve sabit gelirli geniş kesimlerin beklentisi, çağdaş ve adil bir vergi sisteminin oluşturulmasıdır.

Türkiye’de uygulanmakta olan tüm vergi kanunlarında öncelik.“Vergi adaleti” sağlanması olmalıdır. Bu yönde atılan adımlar, Konfederasyonumuz tarafından olumlu karşılanacaktır. Ancak doğrudan ve dolaylı vergilerin en büyük ödeyicisi olan işçileri, işverenler ile aynı oranlarda vergilendirmek haksızlıktır ve adaletsizliktir” dedi.

 

 

EMEKÇİNİN VERGİ YÜKÜ ALTINDA EZİLMESİNE SON VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ

 

Koçak” Türkiye'de vergi alanında yapılacak bir “reform” ancak ücretliler aleyhine var olan bu adaletsiz yapının değiştirilmesiyle mümkün olacaktır. TÜRK-İŞ olarak ücret kazançları bakımından, asgari ücretten alınan verginin kaldırılması temel talebimizi tekrarlamak isteriz. “En az geçim indirimi” uygulamasıyla da, belirlenecek tutarın üzerinde bir gelir elde edilmesi sonrasında vergilendirmenin başlaması sağlanmalıdır. Öncelikle emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve verginin geniş kitlelere adil bir şekilde yansımasının sağlanması gerekmektedir. O nedenle gelir vergisi tarife basamakları ve oranları acil olarak güncellenmelidir. Talebimiz ve beklentimiz, vergide sağlanacak düzenlemelerin, ücretli çalışanlar aleyhine olan haksız ve adaletsiz durumu ortadan kaldırması ve emekçiler lehine iyileştirme yapılmasıdır. Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak gelir ve servet elde edenler, topluma karşı yükümlülüklerini yerine getirmeli ve kazançları oranında vergi ödemeleri sağlanmalıdır. İdeal bir vergi sistemi sosyal devlet ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde olmalıdır. Ekonomide sağlanan değerin, daha adaletli paylaşılması ancak bu şekilde mümkün olur. TÜRK-İŞ olarak,bu adaletsiz vergi düzeninin değiştirilmesini,emekçilerin vergi yükü altında ezilmesine,son verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Haber/Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10