Yoğun bakım hemşireleri sempozyumda buluştu

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Çerkezköy Devlet Hastanesi ve Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği işbirliği ile Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda 'Yoğun Bakım Hemşire

Çerkezköy 7.11.2019 19:42:00 0
Yoğun bakım hemşireleri sempozyumda buluştu

ÇTSO Konferans Salonu’nda dün 10.30-17.00 saatleri arasında Çerkezköy Devlet Hastanesi ve Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği işbirliğiyle Yoğun Bakım Hemşireliğinde Güncel Yaklaşımlar konulu sempozyum düzenlendi.

 

 

EĞİTİMLER DEVAM EDECEK

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılı konuşmasını yapan Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fergan Genç “Hastane olarak bakanlığımızın misyonu ve vizyonu çerçevesinde geçmişte olduğu gibi bugün de düzenlenen bu tür eğitimlere her zaman destek vermeye devam ediyoruz. Bundan sonra da bu tarz eğitimlerimiz olacak. Bu eğitimlerin hasta bakımında kaliteyi artırdığına, hemşirelerimizi ve personellerimizi çağdaş yaklaşımlara ulaştırdığına, dolayısıyla halk sağlığına önemli etkisi olduğuna inanıyoruz. Sağlık banklığımızın ve Müdürlüğümüzün belirlediği çerçevede bu yönde hareket etmeye devam ediyoruz. Toplantının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Umarım bilimsel açıdan hepimize katkısı olur. Ben de 29 yıllık bir hekim olarak belki de görmediğim, bilmediğim şeyleri sayenizde burada öğrenme fırsatı elde etmiş olacağım. Sempozyumun düzenlenmesinde katkıda bulunan herkese teşekkür ederim.” dedi.

 

YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ ÇOK ÖZEL BİR ALAN

 

Genç’in ardından konuşan Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner ise, “Yoğun bakım hemşireliği çok özel bir alan. Bu alanda çalışan meslektaşlarım, bu alanda uzun zamandır görev alan bizler bunu yakından hissediyoruz ve bu özel alanın kendine özgü bir bilimsel birikimi var. Son 2 yıldır özellikle yoğun bakımlarda kanıta dayalı tıp uygulamalarını, kanıta dayalı bakım uygulamalarını sıklıkla  konuşuyor ve tartışıyoruz pek çok ortamda. Dolayısıyla geleneksel uygulamaların yerine kanıta dayalı kanıta temellendirilmiş uygulamaların alana yansıması, hasta bakımına yansıması ve dolayısıyla bakım kalitesini artırması hepimizin ortak hedeflerinden bir tanesi” dedi.

 

BÖYLE TOPLANTILAR ÇOK KIYMETLİ

 

Kıraner, “Bu amaç doğrultusunda Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği’nin 1992 yılında kuruldu. Kuruluşumuzdan beri bu tarz pek çok toplantı düzenledik, çalışmalarımızda da devam ediyor. Son bir yıl içerisinde Türkiye’nin pek çok yerinde bu tarz toplantılar gerçekleştirdik. Eğitim organizasyonlarının yoğun bakım hemşireliği alanında çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yoğun bakım alanı kendine özgü olarak çok hızlı ilerleyen bir teknolojiye sahip. Dolayısıyla bu hızlı ilerlemede teknolojiye uyum sağlamak ve onu etkin bir şekilde yönetebilmek için de bizim de bu tarz eğitim aktivitelerini çok daha hızlandırmamız gerekiyor. Böyle toplantılar çok kıymetli. Ama en önemli kıymeti de buradan öğrendiklerimizin aslında bakıma yansıması. Kalıcı izli öğrenmelerinizin olmasını temenni ediyorum. Buradan götürdüklerinizle bir hastanın hayatına dokunmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

 

538 ADET YOĞUN BAKIM YATAĞI VAR

 

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aykut Demirkıran da sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada “Ben de kardiyoloji uzmanıyım. Hayatımın yüzde 80’i yoğun bakımda geçiyor. Yoğun bakımı ne kadar zor şartlar altında döndürdüğünüzü, az hemşire ve az personelle yoğun bakımları çevirdiğinizi biliyoruz. Tekirdağ genelinde özel ve kamuda toplam 538 adet yoğun bakım yatağının mevcut. Bine yakım yoğun bakım çalışanımızı mevcut. Bu bilimsel toplantımız bin kişiye hitap etmekte. Çerkezköy Devlet Hastanesi’nin 1’inci basamak 5, 2’nci basamak 8 ve 3’üncü basamak 6 yatağı mevcut. 11 yataklı da deni doğan yoğun bakımı mevcut. Yakın zamanda 2’nci ve 3’üncü basamak yoğun bakım yatak sayılarında da artış yaparak Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde 51 yataklı yoğun bakım hizmeti sunulacak” dedi.

 

ENFEKSİYONLARININ ÖNLENMESİ KONUŞULDU

 

Yoğun Bakım Enfeksiyonlarının Önlenmesi ve Yönetimi Panelinin Başkanlığını Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Erhan Hatipoğlu ve Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner yaptı. Oturumda, Tekirdağ Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hemşiresi Aynur Korkmaz “Yoğun Bakımlarda Enfeksiyon Kontrolünde Standart Önlemler” konusunda katılımcıları bilgilendirirken, Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkan Yardımcısı ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı Hemşirelik Hizmetleri Sorumlusu Uzman Hemşire Aycan Kelez Yayık da “Damar İçi Kateter Enfeksiyonlarının Önlenmesi ve Kontrolü” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. İlk oturumda Çerkezköy Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökçe Senem Yılmaz da “Ventilatörle İlişkili Pnömoni (VİP) Önlenmesi ve Kontrolü” konusunda katılımcılara sunum yaptı.

 

KANIT TEMELLİ UYGULAMALAR ANLATILDI

 

Öğle arasının ardından ilk paneli Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Selamet Gündoğdu ve Çerkezköy Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Hemşire Yeliz Tuncel ‘Yoğun Bakımda Kanıt Temelli Uygulamalar’ konulu panelin başkanlığını yaptı. ‘Ağrı ve Ajitasyon Yönetiminde Kanıt Temelli Uygulamalar’ konusunda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Uzman Hemşire Semine Aydoğan, ‘Deliryum Yönetiminde Kanıt Temelli Uygulamalar’ konusunda Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Uzman Hemşire Ebru Kıraner ve ‘Basınç Yaralanmalarının Önlenmesinde Kanıt Temelli Uygulamalar’ konusunda Çerkezköy Devlet Hastanesi 2.  Basamak Yoğun Bakım Ünitesi’nde görevli Hemşire Cansu Halkın sunum yaptı.

 

YOĞUN BAKIMDA ENTERAL NUTRİSYON UYGULAMALARI

 

Yoğun Bakımda Enteral Nutrisyon Uygulamaları panelinin başkanlığını Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Mehmet Ali Filiz ve Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkan Yardımcısı Uzman  Hemşire Aycan Kelez yayık yaptı. ‘Yoğun Bakımda Enteral Nutrisyon Uygulamaları’nı Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner sunum yaptı.

 

ERKEN MOBİLİZASYON ANLATILDI

 

‘Yoğun Bakımda  Erken Mobilizasyon’ başlıklı oturumun başkanlığını Oturum başkanlığını Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Mehmet Ali Filiz ve Uzman Hemşire Semine Aydoğan’ın yaptı. oturumda da Çerkezköy Devlet Hastanesi 3. Basamak Yoğun Bakım Ünitesi’nde görevli hemşire Elif Aydın tarafından “Yoğun Bakım Hastalarında Erken Mobilizasyon” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. 

 

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ


0282 726 91 91
0282 747 65 10