Yüceer: 'Zehirleyen otlar değil denetimsizlik'

İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kocaeli'de, ıspanak tüketen çok sayıda kişinin zehirlenmesi Meclis gündemine taşındı. Konuyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen CHP Tekirdağ Milletvek

7.11.2019 19:59:00 0
Yüceer:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ıspanak zehirlenmeleriyle ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.

 

PLANSIZLIK VE DENETİMSİZLİK HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

 

Yüceer, “Türkiye yaş sebze ve meyve üretiminde dünyanın pek çok ülkesine göre avantajlı bir konumdadır. Ancak  tarımsal üretimdeki plansızlık ve bilinçsizlik, çiftçinin piyasa şartlarında yalnız bırakılmasıyla birleşince, ülkemiz bu alandaki coğrafi ve iklimsel avantajlarını adeta heba etmektedir. Sıkıntı bununla sınırlı kalmamakta, denetimsizlikle birleşince halk sağlığını tehdit eder bir noktaya varmaktadır. Bunun son örneği İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli ve Edirne illerimizde ıspanak tüketen 196 vatandaşımızın zehirlenmesidir” dedi.

 

SATAMAZ DURUMDA BIRAKMIŞTIR

 

Zehirlenmelere yol açtığı belirtilen ürünün, tek bir üreticiden pazara sürüldüğüne ilişkin iddialara dikkat çeken Yüceer, “Tarım ve Orman Bakanlığı, söz konusu ürünün toplatılıp toplatılmadığı, zehirlenmelere yol açan ürünün kim veya kimler tarafından, nerede, ne şekilde satışa sunulduğu gibi konularda kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapmamıştır. Bu durum, hilesiz ve doğru bir şekilde üretim yapan ıspanak üreticilerini de mağdur etmiş, onları da ellerindeki ürünleri satamaz durumda bırakmıştır” ifadelerini kullandı.

 

VATANDAŞ UCUZ AMA SAĞLIKSIZ GIDAYA YÖNELDİ

 

Gıda enflasyonundaki tırmanış sonrası, taklit ve tağşiş ürünlerin pazarının giderek büyüdüğünü ifade eden Yüceer, hayat pahalılığı karşısında vatandaşın, ucuz gıdalara yöneldiğini, denetim de yetersiz kalınca sağlıksız ürünlerin kolaylıkla vatandaşın sofrasına ulaşabildiğini ifade etti. Yüceer, “Yetkililer, ıspanak gibi ürünlerin tüketilmeden önce yabancı otların ayıklanması gerektiğini belirtmektedir. Ancak her yurttaşın otları birbirinden ayırt etmesi akla uygun bir yaklaşım değildir. Gıdaların sağlıklı bir şekilde tüketicisi sunulmasını denetlemekle yükümlü kurumlar bellidir. Ama görülen o ki, bu mekanizma sağlıklı bir şekilde işlememektedir” dedi. Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de nar yiyen bir aileden 6 kişinin zehirlendiğini, 4 yaşındaki bir çocuğun da hayatını kaybettiğini hatırlatan Yüceer, bu ve benzeri olayları vatandaşın temel ihtiyacı olan gıdaları tüketirken bile endişe duymasına neden olduğunu söyledi. Yüceer, Meclis’in konuyu ivedilikle araştırması gerektiğini  vurguladı.

 

Haber/Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10