Diyabet hastalığına dikkat çektiler

Dünya Diyabet Günü kapsamında Çerkezköy Belediyesi ve Optimed Hastanesi işbirliği ile Çerkezköy Belediyesi Kızılpınar Kültür ve Sanat Merkezi'nde 'Dünya Diyabet Günü Farkındalık E

Çerkezköy 19.11.2019 17:41:00 0
Diyabet hastalığına dikkat çektiler

Kızılpınar Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği’ne Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ümit Zengin, Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Recep Çalışkan, Optimed Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Emine Binnetoğlu, Optimed Hastanesi Diyetisyeni Sinem Kaya ve Kızılpınar Mahallesi sakinleri katıldı.      

 

“SİNİR UÇLARINI ETKİLİYOR”

 

Dün saat 10:30’da Çerkezköy Belediyesi Kızılpınar Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Recep Çalışkan, “Bu tip günlerde bu hastalıklarla ilgili sizlerde bir farkındalık yaratabilirsek bu gelecekteki hayatınızı çok önemli bir şekilde etkileyecek. Ben böyle bir sosyal etkinlik düzenleyen başta Çerkezköy Belediyesi’ne ve bunu organize eden Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. Diyabeti esas takip edecek olan hekimler dahiliye hekimleri ve diyetisyenlerdir.  Ama bu topyekun bir grubun takip ettiği bir hastalık. Çünkü şeker hastalığı dediğimiz olay aslında bütün vücudu etkileyen bir olay” dedi. Şeker hastalığının aslında bir damar hastalığı olduğunu dile getiren Çalışkan “Şeker hastalığı bir atar damar hastalığıdır. Damarlarla birlikte aslında sinir uçlarını da etkiliyor. Uyuşmalar, karıncalanmalar da buna ekleniyor. Bu dolaşım problemi oluşmaya başladıktan sonra aynı bir kuraklık yaratma gibi karşımıza sorunlarla çıkıyor. Sorunlar önce uçlardan başlıyor. Hastalık devam ederse bütün ayağı etkiliyor. Bir kısmı toparlanabilecek pozisyonda olurken bir kısmı tedavi edilemiyor. Ve önce parmaklar, sonra ayağın yarısı ve en sonunda da ciddi uvuz kayıplarıyla karşımıza çıkan bir süreci oluşturuyor. Bunları sizi korkutmak için mi söylüyorum, evet korkutmak için söylüyorum. Çünkü bir şeyden korkuyorsanız önlem alacaksınız demektir. Şeker hastalığı kişinin kendinde farkındalık oluşturmasına sebep oluyor. İyi bir şeker hastası, şekeriyle iyi geçinen, kendi bünyesini tanıyan, problemlerine göre kendini ayarlayan insanların ömrü, şeker hastası olmayanlara göre daha uzun olur” diye konuştu.

 

 

“YARISI ŞEKERE BAĞLIDIR”

 

Kesilen ayakların yarısının şekere bağlı olduğunu kaydeden Çalışkan “ Yani çevrenizde ayağı, bacağı olmayan insan gördüğünüzde bilin ki yüzde 50 ihtimalle şeker hastasıdır. Bunların önemli bir kısmı daha önce pek çok ameliyat geçiriyor. Oldu da bir ayağı kesildi. İlk ayak kesildikten sonra 3-5 yıl içinde yüzde 50’sinin diğer ayağı da kesiliyor. İş başlayınca durmuyor. Kendinizin rahat gidebileceği, iyi iletişim kurduğunuza inandığınız bir dahiliye uzmanından bir ömür boyu ayrılmayın. Ayrıca sizin yemeklerinizi düzeltecek bir diyetisyen uzmanı arkadaşımız, dahiliye uzmanı ile birlikte sizin tedavilerinizi organize edecektir. İyi baktıktan sonra bu iki arkadaşımızla bir ömür boyu bu işi götürürsünüz. Bu işlerde ehil sağlıkçıların kontrolü çok önemlidir. Artık pek çok hastanede şeker hastalarıyla ilgilenen hekimler dışında ilave sağlık personeli arkadaşlarımız da var” açıklamasında bulundu.

 

“AYAK BAKIMI ÇOK ÖNEMLİDİR”

 

Ayak bakımının çok önemli olduğunu kaydeden Çalışkan “Diyabet hastalarında en büyük problemler ayaklarla ilgili problemler. Parmak uçlarındaki problemlerden ayakların kesilmesine kadar olan bir süreç var. Genel bünyemize iyi bakmamızın yanında ayaklarımıza da aynen gözlerimiz gibi bakacağız. Ayaklarınızı her gün ılık suyla yıkayacaksınız. Şeker hastalarında sinirlerle ilgili problemlerde his kayıpları ortaya çıkıyor. Kışın hastalarımızın ayakları üşür. Dışarıdaki sıcaklık 35-40 derece de olsa geçmez. Üşüme nedeniyle kışın ayaklarını sobanın yanına, kaloriferin üstüne koyan insanların bir kısmı o pozisyonda uyuyor ve uyandıklarında ayakları kavrulmuş oluyor. O sıcaklığı hissedemiyor. Bu, pek çok hastamızın ayaklarının kesilmesine neden olabiliyor. O nedenle ayakların ışık suyla yıkanmasını istiyoruz. Tırnakların bakımı da çok önemli. Tırnakların bakımının keserek değil törpüleyerek yapılmasını istiyoruz. Tırnak bakımıyla oluşacak bir yara bütün ayağımızı etkileyebilir. Ayaklarımızı her gün kontrol edeceğiz. Biz üstünü görüyoruz. Altını görmek için de ayna kullanmalıyız” açıklamasında bulundu.

 

TEŞEKKÜR ETTİLER

 

Çalışkan “ Şeker hastalığında ayakkabı seçimi çok önemlidir. Ayağımızı kavrayan, altları yumuşak, düz olmayan, kısmen topuklu, derileri kırışmayan ve altları destekli olan ayakkabılar kullanacağız.Şeker hastaları sigara kullanmaması gerekiyor. Zaten bir damar problemleri oluyor. Bu problemi ise sigara içerek tetiklemeyiniz. Bu hastalarımıza sigarayı kesinlikle önermiyoruz” dedi. Çalışkan’ın ardından Doç. Dr. Emine Binnetoğlu ile Diyetisyen Sinem Kaya “Diyabet hastalığı nedenleri, tanısı ve tedavileri” konuları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Etkinlik katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi. Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Recep Çalışkan, böylesine önemli bir etkinliğin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek katkılarından dolayı Belediye Başkanı Vahap Akay’a ve Başkan Yardımcısı Enver Bayram’a teşekkür etti. Belediye Başkan Yardımcı Enver Bayram da Diyabet hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturulması için düzenlenen programa katkılarından dolayı Optimed Hastanesi ailesine teşekkür ederek, Başhekim Op. Dr. Recep Çalışkan’a çiçek takdim etti.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10