Toprak:30 yılın en kurak Kasım ayını yaşıyoruz

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi 'Kış ne zaman gelecek' sorusunu da akıllara getiriyor. Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak çiftçiler olarak son 30 yılın

Çerkezköy 21.11.2019 16:51:00 0
 Toprak:30 yılın en kurak Kasım ayını yaşıyoruz

Türkiye genelinde yazdan kalma günler yaşanıyor. Sonbahar aylarında yağmur neredeyse yok denecek kadar az.

 

30 YILIN EN KURAK KASIM AYINI YAŞIYORUZ

 

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak yaptığı açıklamada son 30 yılın en kurak Kasım ayının yaşandığına dikkat çekerek, “40 yıldan bu yana çiftçilik yapıyorum. Bu yıla kadar Kasım ayının kurak yani yağışsız geçtiğini görmedim. Önceki yıllarda Kasım ayı yağışlı geçiyordu. Bu yıl ise son 30 yılın en kurak Kasım ayını yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde az da olsa yağdı ancak yağış toprağa nüfus etmedi. Çok yüzeysel kaldı. Tüm Çiftçilerimiz buğday ekimini Ekim ayı içinde tamamladı.Ancak tüm çiftçilerin yağmur beklentisi var. 10 gün içinde yağış düşmez ise çiftçiler olarak ekili alanlarda yüzde elli bir üretim kaybımız olacak. Bir çok çiftçimizde tarlalarını bozmak zorunda kalacak.”dedi.

 

KURAKLIKTAN DOLAYI  BÖCEKLENME,KURTLANMA VAR

 

Toprak buğday ekili tarlalarda kuraklık nedeniyle kurtlanmaların baş gösterdiğini de belirterek, “Bizim ekili alanlarda yaptığımız tespitlerimize göre kuraklıktan dolayı bir çok bölgelerimizde kurtlanma var. Bu konuda yetkililerinde gerekli incelemeleri yapmalarını istiyoruz. Belirttiğim gibi çiftçilerimiz 30 yıldan bu yana Kasım ayında ilk kez böyle bir kuraklık yaşıyor. Bu kuraklı aynı zamanda ülkemizin birçok yerinde de aynı şekilde var. Şu anda yaklaşık yüzde beş dolayında çiftçimiz ekim yapmadı. Yüzde doksan beşi ekimini yaptı. Yağış olmaması nedeniyle  buğday tarlarının bir çoğunda toprak kuru olması dolayısıyla böceklenme yani ekin kurdu oluşmaya başladı. Bu da bitkinin üremesini büyümesini engelliyor ve kurumasına yani bitkinin çıkmasını yok ediyor” ifadelerini kullandı.

 

YAĞMUR YAĞMAZSA YÜZDE 50 ZARAR YAŞANACAK

 

Toprak, “ Özellikle bu aylarda ekili alanlara yağış düşmemesi nedeniyle ekin böceği buğday, arpa, çavdar ve yulaf ürününde büyük zarar veriyor. Bu nedenle ekili alanlardaki mahsulümüz zarar görüyor. Şu anda ekin böceği yağış düşmediği için yüzde 15’lere yakın bir zarar vermiş durumda eğer ki 10 gün içinde yağış düşmediği halde bu zarar yüzde elliye dayanacak. Eğer ki toprak nemli olmuş olsaydı böceklenme yani kurtlanma olmayacaktı. Bununla birlikte de çiftçimizde zarar görmeyecekti. Çiftçiler olarak 10 gün içinde yağış olması için dua ediyoruz” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN   


0282 726 91 91
0282 747 65 10