İnsanlar problem çözme yetenekleri sayesinde bugüne gelebilmiştir

Çerkezköy Ticaret Sanayi Odası'nda eğitmen Birsen Siyahi tarafından İnovasyon (Yenilikçi Problem Çözme) konulu çalıştay düzenlendi. Siyahi, "İnsanlar problem çözme yetenekleri sayesinde bu gÃ

Çerkezköy 27.11.2019 15:58:00 0
İnsanlar problem çözme yetenekleri sayesinde bugüne gelebilmiştir

Dün 10.00-15.00 saatleri arasında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda Bilig Opex kurucu ortağı Birden Tuluğ Sipahi tarafından İnovasyon (Yenilikçi Problem Çözme) konulu çalıştay verildi.

 

MÜŞTERİNİN BİR PROBLEMİNİ KESİNLİKLE ÇÖZÜYOR OLMASI LAZIM

 

İnovasayonun ucu bucağı olmadığını söyleyen eğitmen Birsen Siyahi, “Amaç, katılımcıların işletmelerinde ihtiyaç duydukları yenilikçi ve yaratıcı ürün/çözüm geliştirme konusundaki ihtiyaçlarını karşılamaları için İnavasyon’a giriş yapmak.” dedi. Siyahi inavasyon konusunda katılanların cevapladığı bir anket yaptı. Ankette, pazarı ilk olursa benim için inavosyondur ve müşterinin bir problemi çözüyorsa benim için inavosyondur sonucu çıktı. Siyahi, “Müşterinin bir problemini kesinlikle çözüyor olması lazım. Kimsenin problemini çözemiyorsanız eğer olan zaten ürün satmayacaktır. Satmayan üründe inavasyon olarak da düşünülemez. Dünya da birçok ürün çıkıyor ama kimse tarafından kullanılmıyor. Hep karşılaştığım şey mükemmel bir ürünüm var uçuyor kaçıyor diyorlar. Diyorum ki bunu sattın mı? Henüz satmadık ama piyasaya çıkınca acayip satacak. Satacağını nerden biliyorsun? Müşteriye sordun mu? Sormadım diyorlar. Bizde git müşteriye sor bir bakılım diyerek yönlendiriyoruz. Müşterilere soruyorlar tabi ben bunu almam diyor. Müşteriden bir tokadı yiyorlar ilkin. Çünkü piyasa bambaşkadır öyle oturduğunuz yer gibi değildir. Kimi de diyor ki ben bunu alırım ama çok pahalı diyor. Direk fiyattı da indirttiriyoruz. Ve ya ben bunu alırım ama üstünde bu olması lazım ya da böyle özelliği olması lazım diyorlar. Ürünü müşterinin istediği şekle göre çevirttiriyoruz. İşte inovatif ürün o zaman ortaya çıkıyor. Müşterinin kesinlikle problemini çözmesi lazım.” diye konuştu.

 

İNAVASYONUN OLMASI İÇİN 3 ŞEYE CEVAP VERMESİ LAZIM

 

Siyahi, “İnavasyonun olması için 3 şeye cevap vermesi lazım. Bir, pazarda ilk olması lazım.  İki, müşterinin problemini çözmesi lazım. Üç, kar etmesi lazım. Tabi ki Pazar da ilk olmak önemlidir ama müşterinin problemini çözeceksiniz. Müşterinin problemini çözmüyorsa bu bir inovasyon değildir. İlk oldunuz, müşterinin problemini çözdünüz ama para kazanmıyorsunuz, kar etmiyorsunuz bu da iyi bir inovasyon değildir. İnovasyonun yeni bir Pazar oluşturması ve yeni bir kar alanı ortaya çıkartması lazım ki yaratıcı bir şey olsun.” ifadelerinde bulundu.

 

İKİ TANE ATASÖZÜMÜZ VAR AMA BUNLAR İCAT KARŞITI

 

Yenilikçilik hakkında iki atasözümüz ve bazı geçersiz yorumların olduğu ifade eden Siyahi, “Bizim yenilikçilik ile ilgili bir değil iki tane atasözümüz var ama bunlar icat karşıtı. Bunlar, eski köye adet getirme ve başımıza icat çıkartma diye. Böyle bir toplumumuz var inovasyon yapmak için. Böyle sözler söylenmiş ama böyle sözleri başkaları da söylemiş. Buralarda da Siemens’i bilirsiniz. Onun kurucusu şunu demiş elektrik ışığı gaz lambasının yerini asla alamaz demiş. Ama bu lafı tarihe gömülmüştür. Sımens, bu arada parasını elektrik elektronikten kazanıyor. Bill Gates, 1981 yılında herkese 64 kilobayt bilgisayar herkes için yeterlidir demiş. Günümüze baktığımızda telefonlarımız bile kilobaytı geçin terabayta çıkmıştır.” dedi.

 

PROBLEM NEDEN VAR VE NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?

 

“İnsanlar problem çözme yetenekleri sayesinde bu güne gelebilmiştir” diyen Siyahi, “Bizi diğer canlılardan ayıran en büyük özelliğimiz beynimizin kooperatif becerilerinin diğer canlılardan daha yüksek olmasıdır. Bu problem neden var ve nasıl çözülebilir? Dediğimiz için hayatta kalmışız. Hayatta kalabilmek için bu yapmak zorundayız. Eğer bunu yapmasaydık, ne ateşi bulabilirdik ne de elektriği bulabilirdik. Bugün bu konforda bu kadar rahat bir şekilde yaşamazdık. En büyük özelliğimiz problem çözme özelliğimizdir.” diye konuştu.

 

İKİ TANE PROBLEM ÇÖZME DÜŞÜNCESİ VARDIR

 

Siyahi “İki tane problem çözme düşüncesi vardır. Yenilikçi ve kritik düşüncedir. Bir tanesi yatay düşüncedir. Bir tanesi de dikey düşüncedir. Dikey düşünce genelde biz mühendislerin kullandığı kavramdır. Bir problem vardır ve bu problemin sebebini ortadan kaldırırsınız çözersiniz. Öbür tarafta yaratıcı ya da yatay düşünce vardır. Bu düşüncenin bir sistemi yoktur. Oturduğunuz yerden aklınıza bir fikir gelir ve onu uygularsınız. Yatay ya da yaratıcı düşünce ile kim senin bulmadığı bir problemi çözersiniz ve dünyada çığır açabilirsiniz.Şu anda biz yaratıcılığı düşünce ile hızlandırabilme imkanına sahibiz. Beynimizin çalışma prensibi hayatta kalma üzerine kuruludur. Hayatta kalmak için başınıza problem gelmemesi lazım. Beyin o yüzden önce riski hesaplar. O riskin olmaması için önlemler ne ise onu alır. Yaşadığımız deneyimler ve yaşımız ilerledikçe bizi kutunun içine sokuyor. Benim çalışma alanım burası bunun içinde rahatım. Neden böyle çünkü güven duyuyorsunuz. Çünkü güvenli alanda yaşama olasılığınız daha yüksek. İnsanların büyük bir çoğunluğu bunu tercih ediyor. Yaratıcı düşünce kutunun içerisinden çıkmaktır. Deneme yanılma, beyin fırtınası, hayal kurma, içten gelen bir haberdir. Ama kutunun dışına çıkmak zamanla zorlaşmaya çalışıyor.” dedi.

 

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10