Kadına yönelik şiddet uygulayanların yüzde 24'ü üniversite mezunudur

Kapaklı Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından " 25 Kasım 2019 Kadına Yönelik Şiddetle Uluslar arası Mücadele Günü ' semineri gerçekleştirildi. Şiddet Önleme ve Ä?

Kapaklı 28.11.2019 17:54:00 0
Kadına yönelik şiddet uygulayanların yüzde 24

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tekirdağ Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ülkü Uslu “ Bu programdan ötürü Kapaklı Belediyesini tebrik ediyorum. Herkes için çok yararlı bir toplantı olacaktır. Tekirdağ Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak tecrübeler doğrultusunda önümüzdeki süreçlerde yardımcı olma gayretinde olacağız. Bugün de sizlerin yanınızda olmak istedik”

 

“ÇALIŞMALAR SÜRMEKTEDİR”

 

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir insan hakkı ihlali olan kadına yönelik şiddet kadınları sosyal, ekonomik, siyasi alanda yerlerini almalarının önünde önemli bir engel teşkil eden, bunun da ötesinde fiziksel ve ruhsal sağlık sorunları yaşamalarına hatta yaşamlarını yitirmelerine neden olmaktadır” değerlendirmesinde bulunan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinde görevli sosyolog Elif Nergis, “Kadına yönelik şiddet kuşaktan kuşağa aktarılarak toplumsal refah ve huzuru engelleyen önemli bir sorundur. Kadına yönelik şiddetle mücadele tüm kesimlerin ortak ve kararlı mücadelesini gerekli kılmaktadır. Bu kapsamda birçok kamu kurum ve kuruluşun koruma, önleme, cezalandırma ve politika süreciyle bu sürecin içerisinde yer alması önem arz etmektedir. Bakanlığımız da ‘kadına yönelik şiddet kabul edilemez’ inancıyla çalışmalarını yapmayı sürdürmektedir” diye konuştu.

 

 

“YÜZDE 24’Ü LİSANS VE LİSANS ÜSTÜDÜR”

 

Kadına yönelik şiddetin sadece kadınları ilgilendiren bir mesele olmadığını kaydeden Nergis “ Şiddetten zarar görenler eşleri, sevgilileri, kızları, hatta anneleri ve kız kardeşleridir. Erkekler karar vericilerin çoğunu temsil  ettikleri ve bu nedenle gücü ellerinde bulundurdukları için şiddetin duyurulmasında önemli bir rol oynayabilirler. Şiddet uygulayan erkekler tüm erkeklerin suçlanmasına neden olmaktadırlar. Erkekler şiddet uygulayan arkadaşlarına yada akrabalarını uyarıp bunun yanlış olduğuna onları ikna edebilirler. Türkiye’de kadına yönelik fiziksel ve cinsel şiddet uygulayan erkeklerin yüzde 42,3’ü ücretli bir işte çalışmakta, yüzde 53’ü ise ücretli bir işte çalışmaktadır. Türkiye’de kadına yönelik fiziksel ve cinsel şiddet uygulayanların yüzde 24’ü lisans ve lisans üstüdür” dedi.

 

 “ŞİDDET KADINA YÖNELİK AYRIMCILIĞA NEDEN OLUYOR”

 

Nergis, kadın erkek eşitsizliğinden, kadına yönelik şiddetin türlerinden, yaygınlığından, çocuklar ve kadınlar üzerindeki etkisinden bahsederek “Kadına yönelik şiddet hem kadın erkek eşitsizliğinin bir nedeni hem de bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadına yönelik şiddet kadına yönelik ayrımcılığa neden olan, kadının ilerlemesini engelleyen ve erkekler arasında eşitsiz güç ilişkisinin yansımasıdır. Bu çerçeveden baktığımızda kadına yönelik şiddet kadın erkek eşitsizliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer yandan kadın erkek eşitsizliği kadını ikincil olarak konumlandırmaktadır. Bu da kadınların fırsatlardan ve haklarından eşit şekilde yararlanmalarının önünde engel teşkil etmektedir. Haklarından eşit şekilde yararlanamayan birçok kadının güçlenmesini engellemekte ve bu durum da kadına yönelik şiddetin daha fazla olmasına neden olmaktadır.” İfadelerini kaydetti.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10