Çölyak hastalığına dikkat çektiler

Çerkezköy Belediyesi, Optimed Hastanesi ve Trakya Çölyak ve Trakya Sağlıklı Yaşam Derneği tarafından 30 Kasım Cumartesi günü 13.30-17.00 saatleri arasında Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lises

Çerkezköy 1.12.2019 07:00:00 0
Çölyak hastalığına dikkat çektiler

Seminere Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sunal, Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Kıroğlu, dernek üyeleri, Optimed Hastanesi yetkilileri,Çölyak hastaları katıldı.

 

“HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİLDİR”

 

Cumartesi günü saat 14:00’da düzenlenen seminer saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, 25 yıldır bilmeyerek, son 10 yıldır da tanı almış bir çölyaklı olduğunu belirterek “Çölyak tanısı alınana dek bir hastalık, tanısı alındıktan sonra zor bir yaşam biçimidir. 10 yıl önce tanı aldığımız andan itibaren yola çıkarak kendimiz gibi çölyaklı yol arkadaşlarımıza ulaştık. Çölyak ailesinin hikayelerini dinleyerek, çekilen sıkıntıların birbirinin benzeri olduğunu gördük” dedi. Hastalığın Trakya’da artması ve yayılması nedeniyle 2017 yılında Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği’ni kurduklarını söyleyen Gülcü, “Dernekler sivil toplum kuruluşlarının ilk basamadığıdır. Gönüllülük ve kocaman bir yürek ister. Kurmak kolaydır ama yaşatmak büyük enerji ve özveri ister. Ben bilinci değil biz bilinci gerektirir. Birlik beraberliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı amaçlar. Üyelerle toplum arasında ilişki kurar, projeler üretirler. Üzülerek bildirmek istiyorum ki Türkiye’de toplum arasında derneklerin ve yöneticilerin itibarı hak ettiği yerde değildir” diye konuştu.

 

 

“PROJELERE DEVAM EDİLECEKTİR”

 

Gülcü “Ekolojik tarım, biyolojik beslenme, sağlıklı yaşam, glutensiz hayat, nesillere borcumuzdur. 10 yıl öncesinde Süleymanpaşa, Tekirdağ ve Trakya’da glutensiz ürünlere ulaşamıyorken bugün baktığımızda derneğimiz ve 40 ildeki çölyak derneklerinin çölyak federasyonu ile birlikte birlik beraberlik içinde yapılan projelerde marketler, restoranlar, üniversiteler, okul kantinleri, cezaevleri, kamu kurum ve kuruluşlarında kamu spotu oluşturarak seminerler gerçekleştirerek glutensiz ürünlere ulaşılması sağlanmıştır” dedi. Türkiye’de bir ilke imza atan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Tekirdağ ve 11 ilçesinde köylere kadar her ay erzak paketlerinin ulaştırıldığını kaydeden Gülcü “Bundan sonra da hayatlara ulaşmak adına projelere devam edilecektir” dedi.

 

“2 YIL ÖNCE ÖĞRENDİM”

 

2 yıl önce çölyaklı olduğunu öğrenen 36 yaşındaki Musa Erbaş da seminerde konuşma yaparak yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Erbaş “Çarşıya çıktığımızda ya da herhangi bir yere gittiğimizde çok kısıtlı imkanlarımız var. Bunların biraz genişletilmesini istiyoruz. Glutensiz ürünlere ulaşmada zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Kantinlerde, marketlerde, hastanelerde çölyaklı hastalar için glutensiz ürünlerin bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

 “HER DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKABİLİR”

 

 Konuşmaların ardından Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sunal Çölyak hastalığı ile ilgili öğrencilere bilgiler verdi. Sunal “ Çölyak Hastalığı, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen tüysü oluşumların bozulmasına neden olan, dolayısıyla yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsaklarda hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan glüten isimli bir protein oluşturmaktadır. Çölyak hastalığında ailevi kalıtım söz konusudur. Çölyak hastalığı, vücutta immunolojik cevabı tetikleyen çevresel (gluten tüketimi) ve genetik faktörlerin birlikte rol oynaması sonucunda ortaya çıkar.Hastalık yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkla ortaya çıktığı görülmüştür. Ameliyat,doğum sonrası, gebelik, viral enfeksiyon yada şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi direkt çölyak hastalığı tablosuyla da ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığı yaşam boyu süren tek gıda alerjisidir. İnsanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir. Çölyak hastalığının görülme sıklığı yüzde bir ile binde 3 arasında değişmekte olup, Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında tahmin edilmekte ikin ancak yüzde 10’una tanı konulduğu dikkate alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta beklenmektedir” dedi.

 

 

  TEŞHİSİ ZOR OLAN HASTALIKTIR

 

 Çölyak hastalığının çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal husursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış, gelişme geriliği, kusma, kilo alamama, boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıktığını kaydeden Sunal “ Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekte birlikte belirtiler başka hastalıkları da düşündürmekte olduğundan teşhisi zor olan hastalıklardandır. Erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla karıştırılabilir. Teşhiste kan testleri, serolojik özel testler ile ön tanı konmakta, kesin tanı içinse ince bağırsak biyopsisi gerekmektedir. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahıllarında bulunan glütenden uzak sıkı bir diyettir. Çölyak hastaları ayrıcı marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmeli glütensiz gıdaları tüketmelidir. Çölyak hastalarımız tüm sebzeler, tüm meyveler, tüm bakliyatlar, katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, et, balık, tavuk, una batırılmamış konserve çeşitleri, mısır, pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları bezin hazırlamada kullanabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu, evde çekilmiş güvenli baharatlar kullanılabilir. Çölyak hastaları çok iyi etiket okuyucu olmalı, etiketsiz gıda tüketiminde de çok dikkat etmelidirler. İlaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremler gibi glüten içerikleri yönünden dikkatli kullanılmalıdır” dedi.

 

 

BİLGİLER VERİLDİ

 

Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sinem Kaya Savcı da çölyak hastalarının beslenmesi ile ilgili kapsamlı bilgiler verilirken, Özel Aka Koleji Lise öğrencisi Damla Gürel keman dinletisi ile, Türk Halk Müziği öğretmeni ve halk ozanı Mustafa Ozan da sazı eşliğinde söylediği eserler seminere katılanlara eğlenceli dakikalar yaşattı.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10