Kapaklı meclisinde işten çıkarma tartışması

Kapaklı Belediye meclisi yılın son toplantısını dün Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında gerçekleştirilirken,  Cumhuriyet Halk Partililer ile AK Partili meclis üyeleri arasında s

Kapaklı 3.12.2019 18:17:00 0
Kapaklı meclisinde işten çıkarma tartışması

Kapaklı Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan Toplantısı, Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. AK Parti Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Nizamettin Çoban’ın katılım sağlamadığı toplantıda 16 gündem maddesi görüşüldü.

 

“2020 YILINDA ENGELLİ YAŞAM EVİNİN TEMELİNİ ATACAĞIZ”

 

 Meclis gündem maddelerine geçilmeden önce konuşma gerçekleştiren Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin “ Bugün biliyorsunuz 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bir farkındalık olması için sabah engellilerimiz ile kahvaltı yaptık, akabinde az önce hep beraber çelenklerini anıta takdim ettik. Kapaklı’da da engelsiz bir yaşam için sizlerle birlikte, el birliği ile oldukça yüksek sayıdaki vatandaşımıza sahip çıkacağımızı ifade etmek istiyoruz. Bu meclis, engelli ailelerin her zaman yanında olacak. Geçen hafta Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ile yaptığım görüşmede, 2020 yılı bütçesinde Kapaklı Engelli Yaşam Evi projesinin temelinin atılacağını müjdeledi” dedi.

 

 

BAŞKAN YARDIMCISINI MECLİSE TANITTI

 

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Ankara temaslarıyla ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Çetin “Kapaklı biliyorsunuz sorunları ile birlikte hızlı büyüyen bir yer. Biz de bu sorunları çözmek için temaslarımızı devam ettiriyoruz. Bundan sonra da Ankara’da ilçemizin ihtiyacı olan konuları ileteceğiz. Hastane projesi uzun bir süreç, çok bürokratik sorunlarla geçen bir süreç oldu. Ancak çok yakın bir zamanda projenin hayata geçmesini umuyorum. Çok sıkıntı yaşadık ama en nihayetinde hastane projesinin ihalesinin yakın bir zamanda yapılmasını umuyorum. Yine Yıldızkent Kavşağı ile ilgili temaslarımız devam ediyor. Bu sorunları hep birlikte Büyükşehir’de Kadir Albayrak ve TESKİ yönetimi ile, ilçede de kendi imkanlarımızı ve kaynaklarımızı çoğaltarak daha yaşanabilir bir Kapaklı için çalışacağız” dedi. Çetin daha sonra Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getiren Gökhan Çevik’i meclise tanıttı.

 

“KONU YÜZEYSEL OLARAK AYDINLATILSIN”

 

Çetin’in konuşmasının ardından söz alan CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan, 4B Sözleşmeli Memur olarak çalışan 8 işçinin işten çıkarılmasını sordu. Erkan’ın sorusunun ardından mecliste gerginlik başladı. Konuyla ilgili söz alan CHP Kapaklı Belediye meclis üyesi Halil İbrahim Erkan”  Seçim döneminde kimsenin ekmeği ile oynamayacağınıza bazı ifadelerde bulunmuştunuz. Eğer bu arkadaşlar seçim üzeri siyasi maksatla alınmış arkadaşlarsa sizinle beraberim, ama bu arkadaşlar uzun yıllardır belediyemize hizmet eden arkadaşlarsa bende ve kamuoyunda tereddüt olur. Çünkü az önce büyüyen, gelişen bir ilçe olduğumuzu ifade ettiniz. Bildiğimiz kadarıyla belediye bünyesinde ikinci bir şirket daha yaratılıyor. Orada istihdam sağlanacak. Bu konunun yüzeysel olarak aydınlatılmasını istiyorum” diye konuştu.

 

“İKİ ŞİRKET VAR”

 

Erkan’ın bu sözleri üzerine konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin “ Şirketlerimizin bir tanesi Personel A.Ş., bu mevzuat ile alakalı bir şirket. İkinci şirketimizi de belediye üzerinden yürütemeyeceğimiz faaliyetler için kurduk. Orada da bir kaynak olmadığı için bir yatırım yapmamız gerekiyor. Öyle bir imkanımız yok bu yüzden Kent A.Ş. arka planda işin mutfak ekibi olarak çalışıyor ve projeler getiriyor. Bunlardan biri de Trakya Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız hibedir. Halihazırda İller Bankası’nın Avrupa fonlarından hibeli projeleri var. 6 tane dosya verdik, 2 tanesi kapı görme aşamasındadır “dedi.

 

“BUNUN CİDDİ MALİYETİ VAR”

 

“Belediye mevzuatında memurlar siyasi olmamalı” diyen Çetin “Bizim memurlarımızın seçim meydanlarında nasıl bayrak salladığını gördük, yine bir şey demedik. Ben göreve geldiğim günden itibaren hem müdürlerimiz ile hem personelimizle defalarca konuştum. ‘31 Mart’ta seçim bitti, artık hizmet zamanı’ dedim. Bu anlamda verim alamadığım bazı isimler var, aslına bakarsanız liste daha kalabalık. Ben birer şans daha verelim istiyorum. Sözleşmeli sayımız azaldı, daha da azalacak. Çünkü memurla ilgili mevzuatlardan kaynaklanan sıkıntılardan dolayı memurlarımızı değerlendirebileceğimiz başka dairelere kaydırıyoruz. Bütün biri müdürlerimizle yaptığımız toplantılarda arkadaşlarım liyakata dayalı, işi bilen personellere ihtiyacı olduğunu söylüyor. Öte taraftan bakıyoruz personel fazlalığımız var ve bunun ciddi bir maliyeti var” diye konuştu.

 

“VERİMLİ OLANLARLA YOLA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Alınan kararın siyasi olmadığını kaydeden Çetin “ Bu kararı siyaseten düşünmüyorum. Bir oylayalım isterseniz; AK Partili kaç belediye meclis üyemizin akrabası var? Bir kişinin var o da Adem Sekmen. Peki Cumhuriyet Halk Partili meclis üyelerimizden kaçının akrabası çalışıyor? Ben söyleyeyim; Kemal Kenar’ın kızı, Mustafa Önder’in bir tanıdığı, Muzaffer Yıldıran’ın oğlu, Ender Dubaz’ın yeğenleri, Erol Özkan’ın kızı, yine CHP İlçe Başkanı’nın kızı, İrfan Mandalı’nın yeğeni. Bu böyle uzayıp gidiyor. Ben bu isimlerden faydalandığımı düşündüğüm için dokunmadım. Ama ilerleyen zamanda sayımız çok fazla. Çıkarttığımız 8 kişinin bize yıllık maliyeti 700 bin TL. Faydalanamıyoruz, napalım maaş mı ödeyelim? Verimli olanlarla yola devam edeceğiz” dedi.

 

“BURADA ART NİYET YOK”

 

Çetin “ Personel maaşları gerçekten büyük bir giderdir. Bazı müdürlerimiz ellerindeki personelinden memnun olmadığını söylüyor. Bizim personel sayımız yüzde 30’un üzerinde, ya giderleri kısacağız ya geliri arttıracağız. İnşaat sektörü durduğu için gelirlerimiz büyük oranda düşmüş vaziyette. Her ay ciddi bir açık veriyoruz. Öte taraftan vatandaş da hizmet veriyor. Bu yüzden biz az kişiyle çok iş yapmak durumundayız. Tüm belediyede kadro çalışması yapıyoruz. Bir liste yapacağız ve bu listede kim, nerede, nasıl değerlendirilecek buna bakacağız. Benim akrabam yok belediyede, komşum da yok, meclis üyelerimizin de yok. Alacaksak hakikaten bize fayda sağlayacak müdürlerimizin yükünü hafifletecek personel alalım istiyorum. Memurlarımızın bir kısmının da başka yere tayini çıkarsa seve seve imzalarım. Burada bir art niyet yok, kimsenin ekmeği ile oynamak istemiyorum” dedi.

 

ÇETİN: “KURUMSALLAŞMALIYIZ”

 

Çetin “ Personellerin bazıları mazeret göstererek ve yıllık iznini kullanarak belediyeye gelmiyorlar.  150 bin nüfuslu bir ilçeyiz ve Anadolu’daki birçok ilden büyüğüz. Yine de bugün bir yerden izin almadan isteyen, istediği yere çadır açabiliyor. Bu alışkanlıkları bırakacağız burası köy değil, köyde bile bir nizam var. Kurumsallaşmalıyız, ben bu konuyu önemsiyorum. İnanın bu arkadaşların birçoğu katkı vermiyor, belediyeye gelmiyor, bol bol izin kullanıyor; öte yandan çok masumane bir şekilde gerçekten iyi niyetli bir şekilde iş verilmeyen arkadaşlarımız var. Yeni müdürlüklerle elimizdeki kadroyu bir yerde değerlendirme peşindeyim” diye konuştu.

 

“AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİSİNE DAYALI PERSONEL ALMAK İSTEMİYORUM”

 

CHP grubunun ‘ Yeni personel alındı mı ?’ sorusunu cevaplayan Çetin “ Yeni aldığımız bir başkan yardımcımız var. Daha önceden işçi olarak aldığımız oldu ve bir kardeşimizi çay bahçelerinin takibini yapması için aldık. Bilgi İşlem Müdürlüğü için tecrübeli bir kişi daha aldık. Bize katkı verecek personeli almak istiyoruz. Siyaseten, ahbap çavuş ilişkisine dayalı personel almak istemiyorum” dedi.

 

ÇOLAK: TASVİP ETMİYORUM

 

Çetin’in ‘ Ahbap çavuş ilişkine dayalı personel almak istemiyorum’ sözleri meclisi gerdi. Çetin’in bu sözleri üzerine konuşan CHP’li Nalan Çolak, Başkan Çetin’e personellerin performans araştırmasının yapılıp yapılmadığını sordu. Çolak, ‘’5 yıldır hizmet veren ve her işin başında olan 8 personelimizin bu şekilde işten çıkarılmasını ben hiçbir şekilde tasvip etmiyorum” diye konuştu. Çolak’ın bu sözlerine sinirlenen Başkan Çetin “ 15 yıldır yapılan bu kadrolaşmayı tasvip ediyor musunuz? İlçe Başkanı’nın kızı, meclis üyelerinin kızı hepsi burada” cevabını verirken, Çolak ise “ Memurların yılbaşında aldığı primlerden fedakarlık yapacak mısınız? Madem sıkı bir politika uyguluyorsunuz bunu da uygulayın” diye konuştu.

 

“KATKI VERMEZ İSE KAPATIRIZ”

 

Başkan Çetin’e Kent A.Ş’de görev alan AK Parti Kapaklı İlçe yönetiminde kimlerin olduğunu soran CHP’li Ender Dubaz “ AK Parti İlçe Yönetimi’nden Kent A.Ş.’ye kimseyi aldınız mı?’’ dedi.  Kent A.Ş’nin belediyenin bir iştirak şirketinin olduğunu ve oraya kendisinin güvendiğini isimlerin alındığını kaydeden Başkan Çetin “ Orada bir mutfak ekibi var. Onlar memur değiller. Yarın öbür gün baktım şirket bize katkı vermiyor, kapatırız da bizim için sorun değil.’’ cevabını verdi. Tansiyonun git gide arttığı mecliste, tartışmanın devamı ikili diyaloglar halinde geçti. Mecliste sükuneti sağlayan Başkan tartışmayı noktalayarak meclis toplantısına geçilmesini istedi.

 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

Meclisin ilk gündem maddesinde Atatürk Mahallesi 951 ada 10 nolu parsel tamamı 309,92 metrekare arsada bulunan 41,39 metrekarelik belediye hissesinin hissedarına satılması oy birliği ile kabul edilirken,  Pınarca Mahallesi 250 ada 7  nolu parsel tamamı 619,57 metrekarelik  arsada bulunan 1,74 metrekarelik ve Pınarca Mahallesi 250 ada 6  nolu parsel tamamı 619,56 metrekarelik arsada bulunan 1,73 metrekarelik  belediye  hissenin hissedarına satılması konusu görüşülüp oy birliği ile kabul edildi.

 

KOMİSYONLARA GÖNDERİLDİ

 

Gündemin dördüncü maddesinde Muhtarlık İşleri Müdürlüğü görev ve çalışma yönetmeliği, Yazı İşleri Müdürlüğü görev ve çalışma yönetmeliği plan ve bütçe komisyonuna havale edilirken, Kars Arpaçay Gülyüzü Köyü muhtarı tarafından sunulan dilekçe ve Kapaklı Belediye Başkanlığı Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü görev ve çalışma yönetmeliği de oy birliği ile plan ve bütçe komisyonuna havale edildi. Kapaklı Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü görev ve çalışma yönetmeliğinin oy birliği ile plan ve bütçe komisyonuna havale edildiği toplantıda Barış Pınarı harekatında yaralanan gazi Anıl Kütük’ün isminin ilçe genelinde bir parka isminin verilmesi ve Yanıkağıl mahallesi, Bahçeağıl mahallesi, Uzunhacı mahallesi RES projesine ait 1/1000 ölçekli uygulama imar planı konula yazısı ise imar komisyonuna havale edildi.

 

ÜÇ EK GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLDÜ

 

Toplantının 11’inci gündem maddesinde dereceye giren sporcuların ve antrenörlerin ödüllendirilmesi konusu plan ve bütçe komisyonuna havale edilirken, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün görev ve çalışma yönetmeliği ise oy birliği ile plan ve bütçe komisyonuna havale edildi. İmar komisyonuna havale edilen konuların görüşülmesinin ardından meclis öncesi gündeme eklenen ek üç gündem maddesi görüşüldü. Kapaklı Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü görev ve çalışma yönetmeliği ve Kapaklı İlçe Müftülüğünün İnönü Mahallesi ve Bahçelievler mahallesine belediye tarafından hoparlör alınması plan ve bütçe komisyonuna havale edilirken, 466 ada 2 parselde bulunan 282 metrekarelik arsada bulunan 1 metrekarelik belediye hissesinin hissedarına satılması oy birliği ile kabul edildi.

 

 Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10