Türk Ocakları Çerkezköy Şubesi açıldı

Çerkezköy'de temsilcilik olarak faaliyetlerini yürüttükten sonra şube statüsüne kavuşan Türk Ocakları Çerkezköy Şubesi Cumartesi günü açılışını gerçekleştirdi. Bugüne kada

Çerkezköy 7.12.2019 17:37:00 0
Türk Ocakları Çerkezköy Şubesi açıldı

Hayri Batur Caddesi Kaynak İş Merkezi’ndeki dernek binasında düzenlenen açılış törenine Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı İbrahim Öztek, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Enver Bayram, Nedim Yılancı, İYİ Parti Meclis Üyesi Dilek Köksal, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, Ehlibeyt Dergahı Alevi Dedesi Seyyid Sinan Boztepe, Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Recep Çalışkan, Türk Diyanet Vakıf-Sen Kocaeli Şube Başkanı ve Türkiye Kamu-Sen Kocaeli Başkanvekili Mehmet Ali Karadaşlı ile davetliler katıldı.

 

 

“ÇERKEZKÖY’E SEVİYELİ SOHBET ORTAMI GETİRDİK”

 

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından Türk Ocakları Çerkezköy Şube Başkanı Burak Candaş konuşma gerçekleştirdi.Candaş “ Bizler yaklaşık 1 buçuk-2 yıl önce bu meşaleyi yakmaya niyetlendiğimiz anda ilk önce kendimize rehber olarak aldığımız büyüklerimizi düşünerek ‘onların açtığı bu kutsal yol niye Çerkezköy’de yok’ düşüncesiyle yola çıktık. Ziya Gökalp’lerin, Ömer Seyfettin’lerin, Mehmet Emin Yurdakul’ların, Yusuf Akçura’ların, Abdullah Suphi’lerin ocağı burada niye yok diye yola çıktık. Tekirdağ Şube Başkanımız Hasan Ergen’in destekleri ve genel merkezin de oluru ile temsilcilik ile yola çıktı. Birkaç arkadaşımız ile çıktığımız bu yolda yaklaşık ikinci senemizde seviyeli, kültürlü güzel bir sohbet ortamı Çerkezköy’de getirdik. Bugüne kadar hiçbir siyasi kaygı gütmedik, tek gayemiz ise Türk milliyetçiliği olan, bu konuda ülkemizdeki tüm vatandaşları da kucaklamak oldu” dedi.

 

 

“DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR”

 

Candaş “ Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay bize belediyenin imkanlarını sunmuştur. Onlarla birlikte ortak programlar gerçekleştirdik. Bu gibi STK’larda yerel yönetimlerin desteği bizim için moral ve motivasyon açısından önemlidir. Bu yıl içinde de genel başkanımızın ve genel merkezimizin onayı ile şube haline geldik. Artık Çerkezköy’ün güzel bir derneği daha var. Ama bu dernek diğerlerinden çok eski ve çok farklıdır.  Hiçbir menfaat kaygısı olmayan, tamamen toplum yararına, devlet, millet yararına, Türk milliyetçiliği yararına çalışan bir derneğimiz var. Bu konuda da vatandaşlarımızın desteğini ihtiyacımız var” dedi.

 

 

“1912 YILINDA KURULMUŞTUR”

 

Candaş’ın ardından konuşan Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz de “Temsilcilikte gösterdiği performansla şube olmayı hak ettiğini ortaya koyan değerli Burak Candaş kardeşim ve onun başkanlığındaki heyeti kutluyorum. Türk Ocakları 1912 yılında kurulmuştur. Osmanlı Devleti’nin dağılmakta olduğu bir dönemde Türk milletinin yeniden bir hayat hamlesi kazanması için kurulmuş bir ocaktır. Bu ocağın temelinin atılmasında o dönemin aydınlarının çok önemli bir rolü var, ama gençliğin de çok önemli bir katkısı vardır. Önce 190 tıbbiyeli öğrenci kendi aralarında toplantılar yaptı, daha sonra başka gençler de onlara katıldı. Büyüklerine başvurdular, Türk Ocakları’nı kuran diğer büyükleri de onların istekleri doğrultusunda bu cemiyeti kurdu. Derdimiz Türk vatanının birliği, bütünlüğü, Türk Devletinin bekasıdır. O zaman Osmanlı Devleti’ni nasıl ayakta tutarız derdine düştüler.1. Cihan Harbi sonucunda devletimiz büyük bir mağlubiyete uğradı. İçinde bulunduğumuz ittifak esas mağlubiyete uğradı. Topraklarımızı işgale uğradı. İşgal döneminde Misak-ı Milli’yi ilan ettik. Sonra İstanbul resmen işgal edildi. O resmen işgalde ilk kapısına uğranılan yerlerden birisi Türk Ocaklarıdır. İzmir’in işgalinin protestolarını hem İstanbul’da hem de İzmir’de ilk yapanlar Türk Ocaklarıdır. İstanbul Misak-ı Milli’nin ilanından sonra tekrar işgal edilince Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çağrısıyla milli mücadeleye destek verdiler. Cumhuriyetin temelinde Türk Ocaklarının harcı var. O dönemde Türk Ocakları Türkiye’nin bütün coğrafyasına yayıldı. Özellikle Cumhuriyetin getirdiği yeniliklerin halk nazarında yerleşmesi için Türk Ocakları büyük bir faaliyet gösterdi” diye konuştu.

 

 

“BİRLİKTE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Öz “ Bugün ülkemizde pek çok sivil toplum kuruluşları bulunmaktadır. Farklı bir dönemdeyiz ve çeşitlenmeler vardır.  Türk Ocakları ilhamını, köklerini Türk tarihinin tamamından alır ve bu tarihin son safhası olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda harcı vardır. Bu devletin ilelebet payidar olması için ve milletimizin birliği, beraberliği için biz kültürel alanda, bilim alanında, eğitim alanında, sosyal alanda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kuruluşundan itibaren parti siyasetinin dışında kalarak ama Türk milletinin birliği, devletinin bekası çerçevesinde her türlü kuruluşla işbirliği yapmaya hazırdır. Biz vatanın birliğinden ve bütünlüğünden yana olan herkesle birlikte olmaya devam edeceğiz. Parti siyasetinin dışında kalıyoruz. Ancak Cumhuriyetimiz, devletimiz ve milletimizin bekası için her kurumla bir olabiliriz” dedi.

 

 

“HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEKTİR”

 

Gerçek manada bir sivil toplum kuruluşu olduklarını kaydeden Öz “ Türk ocakları gönüllük esasına dayanmaktadır.  Tabi ki Türkiye ise sınırlı değiliz. Dünyada nerede Türk varsa onunla ilgiliyiz. Türk dünyasının meseleleri bizim meselemiz. Bugün Doğu Türkistan’da bir problem var. Çin’in orada eğitim kampı adı altında insanları adeta tıktığı toplama kampları var. Bunlar bizi ilgilendiriyor. Esasen dünyanın neresinde mazlum varsa bizim onlarla da ilgilenmemiz lazım. Ama tabi ki önce can, sonra canan. Dolayısıyla dünyanın neresinde Türklüğün problemi varsa Türk Ocakları bununla ilgilenir. Şubelerimiz bulundukları yerlerde oranın mahalli problemleri ile ilgilenecekler ama biz esas itibariyle genel olarak milli meselelerle ilgilenen ve onlara çözüm getirmeye çalışan bir kuruluşuz. Bunu da tamamen hasbi bir biçimde, herhangi bir çıkar gözetmeden, gönüllü bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu manada Çerkezköy’de şubemizin açılışı hakikaten önemlidir. Türk Ocağı inşallah Türk milletine hizmet etmeye, Türkiye Cumhuriyeti’nin ayakta kalması, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın söylediği gibi ilelebet payidar olması için çalışmalarına devam edecektir. İnşallah bu şubemiz de bu faaliyetlere katkı vermeye devam edecektir. Şubemizin hayırlı olmasını temenni ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

 

 

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

 

Türk Diyanet Vakıf-Sen Kocaeli Şube Başkanı ve Türkiye Kamu-Sen Kocaeli Başkanvekili Mehmet Ali Karadaşlı’nın yaptığı duanın ardından şubenin açılışı protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.

Şube Başkanı Burak Candaş tarafından Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz’e hediye takdim edildi. Programda Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek tarafından açılış dolayısıyla Burak Candaş’a üzerinde fotoğraflarının yer aldığı plaket verirken,  Öztek, Mehmet Öz’e de Aydınlar Ocağı’nın bayrağı ile kitap hediye etti. Plaketler ve hediyelerin takdim edilmesinin ardından

Grup Volkan Solisti Mustafa Altunkaynak müzik dinletisi sunarken, programa katılanlar derneğin bir yıllık faaliyetlerinin bulunduğu resim sergisini de gezdi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10