Vatandaşların asgari ücret beklentisi

2020 yılı asgari ücret görüşmeleri başladı. Yaklaşık 7 milyon çalışan görüşmelerden çıkacak sonucu bekliyor. Asgari ücretli çalışanlar son dönemde yaşam şartlarının çok a?

Çerkezköy 9.12.2019 15:35:00 0
Vatandaşların asgari ücret beklentisi

Asgari ücrete yapılacak zam öncesi Çerkezköylü vatandaşların Çerkezköy Haber’e konuşarak beklentilerini ve taleplerini dile getirdi. Çerkezköylüler asgari ücretin 2 bin 500 ila 3 bin lira arasında değişmesi gerektiğini belirttiler.

 

EKONOMİDE DENGESİZLİK VAR

 

Çerkezköy’de yaşayan Osman Toprak, “Şuan ki durumda asgari ücret iyi değil. İnsanlar geçim konusunda bayağı sıkıntılı. Örneğin dolar yükseliyor ardından mazot yükseliyor. Ama dolar inince mazotun fiyatı inmiyor. Neden ekonomide bir dengesizlik var. Asgari ücretin 2 bin 500 TL ile 3 bin TL arasında olmasını istiyoruz.” dedi.

 

ASGARİ ÜCRETİN EN AZ 3 BİN LİRA OLMASI LAZIM

 

“Devlet adamları asgari ücretle gelsin geçinsin asgari ücretin ne kadar  az olduğunu belki o zaman anlarlar” diyen Mertcan Kaya, “Açıkçası biz geçinemiyoruz. Ben Bekarım ama geçinemiyorum evli olanları hiç düşünemiyorum. Asgari ücretin en az 3 bin lira olması lazım. Yani bütün her şeye zam geliyor ama asgari ücret yerinde sekiyor.” diye konuştu.

 

DEVLET BÜYÜKLERİMİZ GELSİN ASGARİ ÜCRETLE BİR GÜN YAŞASINLAR

 

Murat Sever ise, “Asgari ücret zammı konusunda ekonomiyi zaten batırdılar. Ekonomi hiç iyi değil en azından vatandaşlar işsiz. Biraz daha yüksek Mevla da zam yapmalarını istiyoruz. Şu anki asgari ücret hiç tatmin edici değil. Pazara giyime hiç yaklaşılmıyor. Asgari ücretin en az 3 bin civarında olması lazım. Buradan geçen vatandaşlara sorsanız belki yüzde 70’i işsizdir. Devlet büyüklerimiz gelsin asgari ücretle bir gün yaşasınlar bakalım dayanabiliyorlar mı? Görelim.” diye konuştu.

 

ASGARİ ÜCRETLE İNSANLAR GEÇİNEMİYOR

 

Asgari ücretin çok düşük olduğunu belirten Onur Güner, “Asgari ücretin normalde 3 bin lira civarında olması lazım. Diyecek bir şey yok bu durumda geçinemiyoruz zaten. Herkes görüyor durumları inşallah bir farkındalık getirirler. Şuan asgari ücret gerçekten çok az. ” ifadelerinde bulunurken Metin Çevik ise, “Asgari ücretle insanlar geçinemiyor. Asgari ücretin dört bin lira olması gerekir. Şimdi ben evliyim çoluğum çocuğum var. Kiram 600 lira, yemem içmem o bu derken zaten 2 bin lira gidiyor. İnsanlar geçim sıkıntı derdinde her ay eksiye iniyor. Vatandaş borç içinde yaşıyor. Buna bir çözüm getirilmeli.”diye konuştu. 

 

YAŞAM SEVİYEMİZ HİÇ YÜKSELMİYOR

 

 “Asgari ücret çok az. İnsanlar geçinemiyor. Yiyecekleri ihtiyaçtan alıyoruz. Ekmeği bile sayılı alıyoruz. Bayatlamasın diyoruz evde durmasın. Kıyafetlerimiz eski kaldı yeni kıyafetler alamıyoruz. Asgari ücretle çalışan bir kişi mont almak istiyor ama birazcık daha dayanalım sonra alırız diyoruz. Sonra canımıza tak ediyor gidelim alalım diyoruz ne yapalım. Cebimiz de para kalmayacaksa kalmasın diyoruz.” diyen Ali Bal, “Yani bir işçiye göre asgari ücret yetmiyor. Zor geçiniyoruz bunları gereken kurumların düşünmesi gerek. Asgari ücretin en az 2 bin 800 lira olması lazım. Bakanlar diyor bize de zam gelsin ya da özel makam araçlarımız yenilensin diyor. Zırhlı istemiyorum ya son model araba istiyorum diyor. Ferrari istemiyorum ama Mercedes olsun diyor. Sene olmuş 2019 bu insanlar 1994 model araçlara bindiklerinde uf diyor arabam çok güzel. Yani demek istediklerim bunlar. Yaşam seviyemiz hiç yükselmiyor. Şu genç yaşımızda sinir stres sahibi olduk.” dedi.

 

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ


0282 726 91 91
0282 747 65 10